Η Ελλάδα θα μπορούσε να διαθέτει ανακτήσιμα αποθέματα φυσικού αερίου άνω των 600 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, δήλωσε την Πέμπτη στο Reuters ο κ. Αριστοφάνης Στεφάτος, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), την ώρα που η Αθήνα επιταχύνει την εξερεύνηση φυσικού αερίου για να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια.
Το ξένο πρακτορείο σημειώνει ότι η Ελλάδα καλύπτει σχεδόν το 40% της ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσης των περίπου 6 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων με ρωσικό αέριο.
Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να επιτείνει την άνοδο των τιμών και τους φόβους για τις προμήθειες φυσικού αερίου να διογκώνονται, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε αυτή την εβδομάδα να επιταχύνει την αναζήτηση φυσικού αερίου σε έξι περιοχές στη δυτική Ελλάδα και έξω από την Κρήτη.
«Από πλευράς όγκου, οι εκτιμήσεις μας αυτή τη στιγμή λένε ότι το 85% των δοκιμαστικών συνολικών αποθεμάτων είναι στην πραγματικότητα φυσικό αέριο», είπε ο κ. Στεφάτος. «Οι προκαταρκτικές αξιολογήσεις των στόχων υποδηλώνουν ότι υπάρχουν περισσότερα από 600 δισ. κυβικά μέτρα ανακτήσιμων αποθεμάτων».
Η συλλογή σεισμικών δεδομένων μέσω ερευνητικών σκαφών είναι ένα βασικό βήμα της εξερεύνησης αερίου προκειμένου να εντοπιστούν πιθανά αποθέματα, σημειώνει το Reuters. Η Ελλάδα σκοπεύει να ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο όλων των σεισμικών ερευνών έως τον Μάρτιο του 2023.
H κοινοπραξία των TotalEnergies, Exxon Mobil και ΕΛΠΕ, που έχει λάβει άδεια για εξερεύνηση σε δύο block έξω από την Κρήτη, δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τη διαδικασία.
Επίσης, περιβαλλοντικές ομάδες έχουν προσφύγει κατά της αξιολόγησης σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξερεύνησης φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κρήτης, λέγοντας ότι αυτή δεν περιλαμβάνει τον αντίκτυπο των σεισμικών ερευνών στα θαλάσσια θηλαστικά και ότι ο δυνάμει κίνδυνος της εξερεύνησης υπερτερεί των οφελών. Εκκρεμεί δικαστική απόφαση.
Ο κ. Στεφάτος είπε ότι τα επιχειρήματα βασίζονται κυρίως σε νομικές τεχνικές λεπτομέρειες και ότι η επιτροπή είναι «αρκετά αισιόδοξη» ότι θα κερδίσει την υπόθεση.
Προτεραιότητα της Ελλάδας είναι να αναζητά φυσικό αέριο και όχι πετρέλαιο, είπε: «Αυτό εξαλείφει την πιθανότητα πετρελαιοκηλίδας και ελαχιστοποιεί τυχόν περιβαλλοντικούς κινδύνους».
Η Ελλάδα, που βλέπει το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο καθώς ενισχύει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχει παραγάγει μικρές ποσότητες πετρελαίου στο παρελθόν και έχει προσπαθήσει να διερευνήσει τη δυναμικότητά της στους υδρογονάνθρακες.
Αλλά η στροφή προς την πράσινη ενέργεια και η έλλειψη πολιτικής βούλησης έχουν εμποδίσει τα σχέδιά της για εξερεύνηση.
«Αυτό που έχει αλλάξει είναι η αίσθηση του επείγοντος να προχωρήσει η ανάπτυξη του upstream τομέα της Ελλάδας», είπε ο κ. Στεφάτος.
«Τώρα που οι τιμές και η ζήτηση της αγοράς έχουν επιστρέψει σε υψηλά επίπεδα... έχουμε τις συνθήκες της αγοράς για επιτάχυνση όλων αυτών των προσπαθειών».