Το κρατικό fund της Νορβηγίας αδυνατεί να «ξεφορτωθεί» τις ρωσικές μετοχές που κατέχει

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το κρατικό fund της Νορβηγίας αδυνατεί να «ξεφορτωθεί» τις ρωσικές μετοχές που κατέχει
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις μεγαλύτερες προκλήσεις των τελευταίων 30 ετών» ανέφερε ο επικεφαλής του fund.

Το κρατικό επενδυτικό fund της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο, αδυνατεί να αξιοποιήσει τις ρωσικές μετοχές που διαθέτει λόγω των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως δήλωσε ο CEO του fund, Νικολάι Τάνγκεν, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του νορβηγικού κοινοβουλίου, αυτή τη στιγμή η αγορά για τις εν λόγω μετοχές δεν είναι λειτουργική ενώ πολλές από τις ρωσικές εταιρείες που έχει στο χαρτοφυλάκιο το fund βρίσκονται στις λίστες των κυρώσεων από τις χώρες της Δύσης.

Η αξία των ρωσικών μετοχών που είχε το fund μέχρι το τέλος του 2021 ανερχόταν σε27 δισ. νορβηγικές κορώνες (2,86 δισ. δολάρια), περίπου το 0,2% του συνόλου των assets που διαχειριζόταν το fund, με τη διοίκηση του να αναφέρει πως μέσα στο 2022 η αξία των εν λόγω assets έχει υποχωρήσει κατά 90%.

Μιλώντας για τις προσδοκίες του fund το ερχόμενο χρονικό διάστημα, ο Τάνγκεκν ανέφερε πως «οι γεωπολιτικές συνέπειες του πολέμου είναι δύσκολο να προβλεφθούν, αλλά μάλλον βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις μεγαλύτερες προκλήσεις των τελευταίων 30 ετών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αυξανόμενες τριβές μεταξύ των υπερδυνάμεων και η αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης, θα επηρεάσουν τις αγορές», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ρωσία «γλιτώνει» τη χρεοκοπία με την πληρωμή ομολόγων σε δολάρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider