Η ακτινογραφία της ακρίβειας στην αγορά, όπως καταγράφεται στους αναλυτικούς πίνακες μετρήσεων στους οποίους βασίζεται η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την άνοδο του δείκτη τιμών κατά 10,2% τον Απρίλιο, δείχνει τις ισχυρότερες εστίες ανατιμήσεων. Προφανώς το επίκεντρο και η βασική αιτία (του παγκόσμιου αυτού πληθωριστικού φαινομένου) είναι το κόστος της ενέργειας (του ρεύματος, του φυσικού αερίου αλλά και των καυσίμων).
Ωστόσο, οι δείκτες επιβεβαιώνουν αυτό που γίνεται αντιληπτό στην τσέπη του καταναλωτή: ότι οι ανατιμήσεις έχουν διαχυθεί σε πολλά βασικά είδη διατροφής αλλά και σε διάφορες υπηρεσίες. Χτυπώντας πλέον και την «πόρτα» του τουρισμού.
Άλλωστε, η εν λόγω διαπίστωση, μαζί με άλλα επίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν συνέχεια, οδήγησαν και στις ανακοινώσεις για το νέο πακέτο μέτρων θωράκισης από τις ανατιμήσεις στο ρεύμα. Με την ελπίδα ότι θα υπάρχει κάποια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ισχυρότερης στήριξης το επόμενο διάστημα. Σημειώνεται πως οι πρόδρομοι δείκτες οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για το μήνα Απρίλιο καταγράφουν ισχυρή προσδοκία για αυξήσεις τιμών τους επόμενους μήνες από όλους τους κλάδους αλλά και από πλευράς καταναλωτών, ενώ ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία για το μήνα Μάρτιο σημείωσε άνοδο 46,2%.
Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά επίσης ότι το πακέτο των μέτρων για το ρεύμα θα περιορίσει τον πληθωρισμό κατά 0,5% σε ετήσια βάση. Εκτιμά επίσης ότι τους επόμενους μήνες η πορεία του δείκτη θα σταθεροποιηθεί και από το γεγονός ότι η αύξηση που παρατηρείται τους πρώτους μήνες του 2022 είναι αποτέλεσμα και της σύγκρισης της πορείας των τιμών σε σχέση με την πτωτική τάση που είχαν έως πέρυσι τον Απρίλιο. Δηλαδή, η επίπτωση βάσης (base effect), είναι προς το παρόν πιο έντονα ανοδική.
Το μεγάλο στοίχημα των επόμενων μηνών εντοπίζεται στα τρόφιμα και στην πορεία του δομικού πληθωρισμού, ο όποιος δείχνει ισχυρές αντιστάσεις, αποδεικνύοντας τον εξωγενή χαρακτήρα του κύματος ακριβείας, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη. Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε τον Απρίλιο κατά 1,85%, από άνοδο 1,81% τον Μάρτιο και 1% τον Δεκέμβριο του 2021. Μεσοσταθμικά τον προηγούμενο χρόνο είχε μειωθεί κατά 0,64%. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν μεν άνοδο αλλά και ισχυρές ακόμα αντιστάσεις στο δείκτη που εξαιρεί από τις μετρήσεις την ενέργεια καλά και εποχικά προϊόντα όπως φρούτα και λαχανικά. Σύμφωνα με τις ίδιες μετρήσεις ο δείκτης αγαθών αυξήθηκε τον Απρίλιο κατά 10,51% και των υπηρεσιών κατά 9,67%.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Σε 28 αναλυτικούς κωδικούς προϊόντων και υπηρεσιών που μετράει η ΕΛΣΤΑΤ η άνοδος τιμών ήταν υψηλότερη από το 10,2% τον Απρίλιο. Σε 10 περιπτώσεις οι ανατιμήσεις ξεπέρασαν το 20% και σε 17 περιπτώσεις το 15%.
Ανάμεσα στις περιπτώσεις υψηλών ανατιμήσεων περιλαμβάνονται προϊόντα που καθορίζουν το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς». Οι αυξήσεις τιμών τον Απρίλιο στο αρνί και στο κατσίκι ξεπέρασαν το 30%, στο ελαιόλαδο το 24%, στα πουλερικά το 23%, στα λαχανικά και στη ζάχαρη το 18%. Πάνω από 16% ήταν η άνοδος τιμών στο αλεύρι, πάνω από 15% στις πατάτες, ενώ στο 14,6% έφτασε η άνοδος στα τυριά και στο 13,6% στο γιαούρτι. Το ψωμί αυξήθηκε κατά 13,1%, το μοσχάρι κατά 12,2% και τα ζυμαρικά κατά 11,5% .
Εκτός τροφίμων, πέρα από το ενεργειακό φάσμα (σ.σ. με το φυσικό αέριο να έχει άνοδο κατά 122,6%, το ρεύμα κατά 88,9% και τη βενζίνη κατά 28,6%), καταγράφονται ανατιμήσεις σε διάφορους κλάδους. Οι πιο μεγάλες συνδέονται με τις πτήσεις εξωτερικού (άνοδος 28,2%), τη μεταφορά επιβατών με πλοίο (17,7%), αλλά και τις υπηρεσίες διαμονής (με άνοδο 16,1%). Το κόστος σε κινηματογράφους, θέατρα και συναυλίες αυξήθηκε κατά 13,9%..
Πτώση τιμών συνεχίζει να σημειώνει στο σύνολο του μόνο κλάδος των Επικοινωνιών. Μείωση καταγράφεται και σε μία σειρά από είδη. Για παράδειγμα μεγάλη πτώση τιμών καταγράφεται σε ηλεκτρονικές συσκευές, μικρές αλλά και μεγάλες (πλυντήρια πιάτων, ρούχων, στεγνωτήρια), ηλεκτρικές συσκευές ή σε λογοτεχνικά βιβλία. Σχεδόν σταθερές έμειναν οι τιμές σε υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης, ασφάλισης, αλλά και στα ποτά. Κάτω του 2% ήταν η άνοδος τιμών σε είδη όπως η ένδυση και τα αναψυκτικά. Ανατιμήσεις κοντά στο όριο του πληθωρισμού καταγράφθηκαν στις παιδικές τροφές (9,33%), στα αυγά (8,5%), αλλά και στο γάλα (8,19%)…