Πράσινο φως εξόδου από την «εποπτεία» τη Δευτέρα - Κλειδώνουν οι όροι της δόσης του Δεκεμβρίου

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πράσινο φως εξόδου από την «εποπτεία» τη Δευτέρα - Κλειδώνουν οι όροι της δόσης του Δεκεμβρίου
Αναφορά στο κείμενο της 14ης αξιολόγησης για την έξοδο της χώρας τον Αύγουστο. Ορίζεται το πλαίσιο για τους στόχους της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, αλλά και τα εάν τα προαπαιτούμενα θα συνδεθούν με το τελευταίο πακέτο «δόσεων» των 750 εκατ. ευρώ που θα μπορεί να έρθει τον Δεκέμβριο αν είναι θετικό το πόρισμα του Νοεμβρίου.

Τη Δευτέρα, τα βλέμματα των κρατών της Ε.Ε. θα είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες για το πακέτο των ανακοινώσεων της Κομισιόν με τις συστάσεις επί των προϋπολογισμών (στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου), αλλά και για το πως θα γίνει η παράταση της ρήτρας γενικής διαφυγής και για το 2023 σε κράτη με υψηλό χρέος. Για την Ελλάδα, η ημέρα όμως θα έχει άλλη σημασία: σύμφωνα με τον τελευταίο προγραμματισμό, αναμένεται να ανακοινωθεί επίσης την Δευτέρα και το «τελικό» πόρισμα για την πορεία της χώρας σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας και μάλιστα με θετικό «μήνυμα» για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας.

Οι ανακοινώσεις για την 14η αξιολόγηση προγραμματίζονται πλέον για τη Δευτέρα, δυο ημέρες νωρίτερα από ότι αρχικά υπολογιζόταν, για να «ομαδοποιηθεί» με το υπόλοιπο πακέτο της ΕΕ. Το επόμενο επίσημο ορόσημο για την Ελλάδα είναι οι πολιτικές αποφάσεις που θα λάβουν οι υπουργοί Οικονομικών τον Ιούνιο (σύνοδος Eurogroup) για την «έξοδο», μία διαδικασία για την οποία έχει ήδη υποβάλλει σχετικό αίτημα ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας.

Η προαναγγελία, τα προαπαιτούμενα της επόμενης ημέρας και οι δόσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα των Θεσμών για την 14η αξιολόγηση προαναγγέλλει την έξοδο της χώρας από το εν λόγω καθεστώς τον Αύγουστο, όταν δηλαδή θα λήγει και η εξάμηνη παράταση που έχει λάβει η Ελλάδα. Η άλλη σημασία του εν λόγω κειμένου είναι ότι ουσιαστικά θα αποτελεί το πλαίσιο για τα δύο επόμενα βήματα που ενδιαφέρουν την κυβέρνηση:

  • Τα ορόσημα στο πρόγραμμα της «μεταπρογραμματικής παρακολούθησης» που θα ακολουθήσει με εξαμηνιαίες αξιολογήσεις (Post Programm Surveillance) μετά τον Αύγουστο, αλλά και
  • Το ποια από αυτά τα προαπαιτούμενα θα συνδεθούν με το τελευταίο πακέτο «δόσεων» των 750 εκατ. ευρώ περίπου που εκκρεμεί από το παρελθόν και θα αποφασισθεί στο τέλος του χρόνου (σ.σ. το επόμενο θα έρθει τον Ιούνιο όπως είναι προγραμματισμένο).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο της αξιολόγησης αλλά και στην απόφαση του Ιουνίου θα καθορίζεται ένα πλαίσιο δεσμεύσεων - προαπαιτούμενων που θα έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης/παρακολούθησης για μετά την «έξοδο». Κάποια εξ αυτών θα συνδεθούν και με το τελευταίο πακέτο «δόσεων». Η απόφαση εκταμίευσης θα ληφθεί τον Δεκέμβριο με βάση το πρώτο πόρισμα της Μετά-προγραμματικής Αξιολόγησης της χώρας που θα ανακοινωθεί το Νοέμβριο (μαζί με τα υπόλοιπα κράτη που είναι στο ίδιο καθεστώς). Με άλλα λόγια, αυτή η πρώτη, μετά εποπτείας, αξιολόγηση της Ελλάδας θα έχει ένα επιπλέον «κίνητρο», το πακέτο «δόσεων».

Επιπλέον, η Ελλάδα από τις 21 Αυγούστου θα παρακολουθείται (όπως και τα υπόλοιπα κράτη- μέλη σε ανάλογη θέση) και από τον ESM, μέσα από ένα παράλληλο σκέλος προληπτικής εποπτείας που έχει δημιουργηθεί. Θα συντάσσει πορίσματα τα οποία ωστόσο δεν θα δημοσιοποιούνται.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ προανήγγειλε εμμέσως τις ανακοινώσεις τις Δευτέρας. «Λαμβάνουμε υπόψιν όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει από τους Έλληνες πολίτες και τις ελληνικές αρχές. Η Κομισιόν προσανατολίζεται στο να επιβεβαιώσει αυτό το χρονοδιάγραμμα (σ.σ. εξόδου τον Αύγουστο). Όσον αφορά τις εκταμιεύσεις των δόσεων, αυτό θα το αποφασίσει το Eurogroup. Είναι πολύ πιθανό να έχουμε δύο διαφορετικές εκταμιεύσεις. Το καλοκαίρι και στο τέλος του έτους. Αλλά αυτό είναι μια απόφαση που «θα πρέπει να λάβει το Eurogroup», είπε για το θέμα.

Η κυβέρνηση, από τη Δευτέρα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εκκρεμότητες που απομένουν σε πεδία είναι όπως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες (και ειδικά το πεδίο των εκκρεμών συντάξεων), το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι δασικοί χάρτες κλπ. Στόχος είναι στο Eurogroup του Ιουνίου να καταγραφεί η πολιτική έγκριση, όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα, μεταφέροντας έτσι και ένα μήνυμα προς τις αγορές. Που αποκτούν ειδική σημασία πλέον λόγω της κρίσης.

Η κρίση στο επίκεντρο των Βρυξελλών

Πάντως στη σύνοδο του Eurogroup της Δευτέρας τα φώτα θα πέσουν αλλού: επίκεντρο στις ανακοινώσεις, όπως και στην σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών που θα ακολουθήσει δεν θα είναι η Ελλάδα, καθώς αυτό που καίει την ΕΕ είναι η αντιμετώπιση της νέας κρίσης.

Στο τραπέζι θα τεθούν οι εκτιμήσεις της Επιτροπής, αλλά και το νέο εργαλείο που ανακοίνωσε η Κομισιόν και για το οποίο αναμένεται να υπάρχουν επίσης εξειδικεύσεις στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου με την Κομισιόν να απευθύνει τις συστάσεις ανά χώρα για τη χρήση των κονδυλίων του REPowerEU, αναφορικά με το πως θα ενσωματωθούν στα εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης.

Η Ελληνική πλευρά επιχειρεί τις επόμενες μέρες να προχωρήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα στην προετοιμασία για το αίτημα που θα πρέπει να υποβάλει (όπως και όλα τα υπόλοιπα κράτη), από την 1η Ιουλίου και μετά για την προσαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης. Λαμβάνοντας αποφάσεις για το πόσα χρήματα θα ζητήσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider