ΔΝΤ: «Τσεκούρι» στην πρόβλεψη για την ανάπτυξη των ΗΠΑ -«Στο όριο θα αποφύγουν την ύφεση»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: «Τσεκούρι» στην πρόβλεψη για την ανάπτυξη των ΗΠΑ -«Στο όριο θα αποφύγουν την ύφεση»
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το αμερικανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,9% το 2022, έναντι της εκτίμησης του Απριλίου για ρυθμό ανάπτυξης 3,7%.

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), καθώς οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την Fed παγώνουν τη ζήτηση. Προέβλεψε, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν «στο όριο» την ύφεση.

Στην ετήσια αξιολόγηση της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ, το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το αμερικανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,9% το 2022, έναντι της εκτίμησης του Απριλίου για ρυθμό ανάπτυξης 3,7%.

Για το 2023, το ΔΝΤ υποβάθμισε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο 1,7%, από 2,3% προηγουμένως, ενώ αναμένει να πιάσει «πάτο» στο 0,8% το 2024.

Στο έλεος της πανδημίας και του πολέμου

Τον περασμένο Οκτώβριο, το Ταμείο είχε τοποθετήσει τον ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ στο 5,2% για φέτος αλλά έκτοτε, τα νέα στελέχη της Covid-19 και οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, έχουν επιβραδύνει την ανάκαμψη, ενώ η ραγδαία άνοδος των τιμών καυσίμων και τροφίμων εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν ωθήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό σε υψηλά 40 ετών.

«Έχουμε επίγνωση ότι είναι στενό το μονοπάτι για να αποφευχθεί η ύφεση στις ΗΠΑ», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε συνέντευξη Τύπου βάζοντας τη σημείωση ότι οι προβλέψεις χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.

«Η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει από την πανδημία και σημαντικοί κραδασμοί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και από τα lockdown στην Κίνα την πλήττουν», είπε. «Περαιτέρω αρνητικά σοκ θα έκαναν αναπόφευκτα την κατάσταση πιο δύσκολη».

Τυχόν μεγάλο σοκ, θα οδηγούσε τις ΗΠΑ σε ύφεση, αλλά αυτή θα ήταν πιθανότατα σύντομη και ήπια με μικρή αύξηση της απασχόλησης, αντίστοιχη με την ύφεση του 2001, εκτίμησε ο υπεύθυνος του ΔΝΤ για το δυτικό ημισφαίριο, Nigel Chalk. Οι ισχυρές αποταμιεύσεις των ΗΠΑ θα στηρίξουν τη ζήτηση, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βιλερουά Ντε Γκαλό: Δεν είναι το ευρώ αδύναμο. Είναι το δολάριο ισχυρό

HΠΑ: Πέρασε η τροπολογία για το «μπλόκο» στην πώληση των F-16 στην Τουρκία

gazzetta
gazzetta reader insider insider