Βρετανία: Αύξηση 11% στις τιμές κατοικιών παρά την συμπίεση του επιπέδου ζωής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Αύξηση 11% στις τιμές κατοικιών παρά την συμπίεση του επιπέδου ζωής
Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια έως και 0,5% την Πέμπτη, κάτι που και αυτό θα μπορούσε να ασκήσει «χαλαρωτικό» αντίκτυπο στην αγορά.

Αύξηση 11% σημείωσαν οι τιμές στην αγορά ακινήτων της Βρετανίας τους τελευταίους 12 μήνες, αν και η άνοδος τον τελευταίο μήνα ήταν μόλις 0,1%, αναφέρει το BBC, επικαλούμενο τη Nationwide.

«Η αγορά κατοικίας έχει διατηρήσει μια εκπληκτική δυναμική», δήλωσε ο Robert Gardner, επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide.

Ωστόσο, o ίδιος προσέθεσε ότι υπάρχουν κάποια «πρώτα σημάδια επιβράδυνσης της δραστηριότητας».

Το ποσοστό του Ιουλίου ήταν ελαφρώς πάνω από την ετήσια άνοδο 10,7% του Ιουνίου διαμορφώνοντας την τιμή της μέσης κατοικίας στις 271.209 λίρες.

«Η ζήτηση συνεχίζει να υποστηρίζεται από τις ισχυρές συνθήκες της αγοράς εργασίας, όπου το ποσοστό ανεργίας παραμένει κοντά στα χαμηλά 50 ετών και με τον αριθμό των κενών θέσεων εργασίας κοντά σε υψηλά ρεκόρ», δήλωσε ο κ. Gardner.

«Ταυτόχρονα, το περιορισμένο απόθεμα κατοικιών στην αγορά συνέβαλε στη διατήρηση της ανοδικής πίεσης στις τιμές των κατοικιών».

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια έως και 0,5% την Πέμπτη, κάτι που και αυτό θα μπορούσε να ασκήσει «χαλαρωτικό» αντίκτυπο στην αγορά, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι η αγορά θα επιβραδυνθεί καθώς οι πιέσεις στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών θα ενταθούν τα επόμενα τρίμηνα, με τον πληθωρισμό να αναμένεται να φτάσει σε διψήφια επίπεδα προς το τέλος του έτους».

Οι ολοκληρώσεις στεγαστικών δανείων για αγοραστές πρώτης φοράς παραμένουν περίπου στο 5% πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με το Nationwide, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις που προκαλούνται από τη συμπίεση του κόστους ζωής.

«Οι αριθμοί των αγοραστών πρώτης φοράς παραμένουν ισχυροί, αλλά αυτό είναι πιθανό να αντανακλά σημαντική οικονομική συμβολή από την Τράπεζα της Μαμάς και του Μπαμπά, καθώς τα επίπεδα των καταθέσεων αυξάνονται μαζί με τις τιμές των κατοικιών και τα επιτόκια», δήλωσε ο Mark Harris, διευθύνων σύμβουλος της μεσιτικής SPF Private Clients.

Οι δανειολήπτες παρέμειναν εξαιρετικά πρόθυμοι να εξασφαλίσουν ένα στεγαστικό δάνειο με σταθερό επιτόκιο πριν τα επιτόκια ανέβουν ξανά, όπως αναμένεται να ανέβουν αργότερα αυτή την εβδομάδα, προσέθεσε. «Το μυαλό επικεντρώνεται στην επίτευξη συμφωνιών προτού το κόστος δανεισμού αναπόφευκτα αυξηθεί ακόμη περισσότερο».

«Η σημερινή αγορά τροφοδοτείται από την απελπισία των ανθρώπων να βρουν ένα σπίτι προτού τα επιτόκια αυξηθούν περαιτέρω και η κρίση του κόστους ζωής πλήξει βαθύτερα», δήλωσε ο Nicholas Finn, CEO της Garrington Property Finders.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξήθηκαν 6,6% οι τιμές κατασκευής νέων κατοικιών το β' τρίμηνο

ΗΠΑ: Μεγάλη συρρίκνωση στις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών τον Ιούνιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider