Αέριο: Ενεργοποιήθηκε ένα ακόμη «αντίδοτο» σε πιθανό κλείσιμο της ρωσικής στρόφιγγας

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αέριο: Ενεργοποιήθηκε ένα ακόμη «αντίδοτο» σε πιθανό κλείσιμο της ρωσικής στρόφιγγας
Έτοιμη να παραλάβει φορτία υγροποιημένου αερίου (LNG) η νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, αυξάνοντας κατά 65% τις δυνατότητες εισαγωγής καυσίμου, μέσω του τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ. Στην πλωτή δεξαμενή (FSU) το απόθεμα για τις μονάδες αερίου που καταναλώνουν φυσικό αέριο αερίου και δεν έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν καύσιμο, όπως προβλέπει στο Σχέδιο Προληπτικής Δράσης της ΡΑΕ, για το ενδεχόμενο να κλείσει η «ρωσική στρόφιγγα».

Ακόμη περισσότερο ενισχυμένη είναι εδώ και λίγες ημέρες η ασφάλεια τροφοδοσίας με αέριο, καθώς πλέον είναι έτοιμη να υποδεχθεί φορτία υγροποιημένου αερίου η νέα πλωτή δεξαμενή στο τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.

Υπενθυμίζεται ότι η πλωτή δεξαμενή (FSU) μισθώθηκε από τον ΔΕΣΦΑ τον Ιούλιο για 12 μήνες, με δυνατότητα παράτασης κατά 6 μήνες έπειτα από απόφαση της Ρυθμιστικής Απόφασης Ενέργειας, ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα εισαγωγής φορτίων LNG, τα οποία θα κληθούν να υποκαταστήσουν τις εισροές αερίου αγωγού, στην περίπτωση η Ρωσία «κλείσει τη στρόφιγγα» και για την Ελλάδα. Η ενίσχυση των δυνατότητων της Ρεβυθούσας «αγγίζει» και τη Βουλγαρία, καθώς το τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ αποτελεί τη μοναδική «πύλη εισόδου» LNG και για τη γειτονική χώρα.

«Κλειδί» και η ευελιξία εισαγωγής LNG

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η προσθήκη του FSU, και υπό την αίρεση εύρεσης φορτίων LNG, θα διασφαλιστεί ότι η Ρεβυθούσα θα μπορεί να καλύψει το 25% της επιπλέον ζήτησης για φυσικό αέριο (τόσο στην Ελλάδα όσο και στα γειτονικά κράτη), την οποία θα προκαλούσε η διακοπή των ροών καυσίμου από τη Ρωσία. Ωστόσο, η αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας δεν αποτελεί το μόνο σημαντικό όφελος από την πλωτή δεξαμενή.

Ένα εξίσου πολύτιμο πλεονέκτημα που θα προσφέρει η καινούρια υποδομή είναι ότι θα ενισχύσει και την ευελιξία στην εισαγωγή LNG, καθώς θα μπορούν να εκφορτώνονται στη Ρεβυθούσα δύο φορτία υγροποιημένου αερίου ταυτόχρονα, αντί για ένα όπως συμβαίνει τώρα. Η δυνατότητα αυτή θα είναι ιδιαίτερα σημαντική στην περίπτωση που οποιαδήποτε στιγμή διακοπεί η ροή ρωσικού αερίου, αφού θα παράσχει μεγαλύτερη ελευθερία στον προγραμματισμό άφιξης των φορτίων. Επομένως, θα διευκολύνει το κλείσιμο νέων φορτίων.

Απόθεμα των ηλεκτροπαραγωγών

Σε αυτό το πλαίσιο, η μίσθωση του FSU περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο Σχέδιο Προληπτική Δράσης που ενέκρινε η ΡΑΕ, με σκοπό τη «θωράκιση» της ενεργειακής ασφάλειας για το ενδεχόμενο διακοπής των εισαγωγών ρωσικού αερίου. Σύμφωνα με το Σχέδιο, η δεξαμενή αυξάνει τη συνολική χωρητικότητα της Ρεβυθούσας κατά περίπου 64,5%, σε περισσότερα από 370.000 κυβικά μέτρα LNG, συγκριτικά με τα 225.000 κυβικά μέτρα που είναι η δυναμικότητα των υφιστάμενων τριών χερσαίων δεξαμενών του τέρμιναλ. LNG

Παράλληλα, η παρουσία του FSU εμπλέκεται και σε μία ακόμη δράση που προβλέπει η ΡΑΕ για τη βελτίωση της επάρκειας τροφοδοσίας, καθώς πρόκειται να αποτελέσει την υποδομή στην οποία θα φυλάξουν τα αποθέματά τους σε καύσιμο οι ηλεκτροπαραγωγοί με μονάδες αερίου, οι οποίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν με ντίζελ.

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, η συνολική ποσότητα του αποθέματος όλων των μονάδων, που δεν διαθέτουν δυνατότητα εναλλακτικού καυσίμου, αντιστοιχεί σε 0,57 TWh και σε λειτουργία σε πλήρες φορτίο 16 ωρών για 5 ημέρες. Η πλήρωση του αποθέματος θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider