Ένα ισχυρό πακέτο μέτρων στήριξης, μόνιμων ελαφρύνσεων και ειδικής παρέμβασης για το θέμα της στέγης αξίας άνω των 5,5 δισ. ευρώ παρουσίασε από το βήμα της ΔΕΘ χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταφέροντας την εκτίμηση ότι φέτος η άνοδος του ΑΕΠ Θα ξεπεράσει το 5%.
Στην αξία του πακέτου δεν περιλαμβάνεται το κόστος παρέμβασης στο ρεύμα για την οποία δεσμεύθηκε πως θα είναι διαρκείας, κάνοντας όμως και σαφές πως η συνεισφορά της ΕΕ θα είναι πολύ κρίσιμη και μεταφέροντας το μήνυμα για έναν δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
Στο πεδίο του ρεύματος, το νέο σχήμα παρέμβασης όπως είπε ο Πρωθυπουργός θα ισχύσει από τον Οκτώβριο. Δεν το εξειδίκευσε, αλλά προανήγγειλε πως θα περιλαμβάνει σχήμα κινήτρων και αντικινήτρων για την μείωση της κατανάλωση ρεύματος, αλλά και για ειδική πρόνοια για όσα νοικοκυριά χρησιμοποιούν για θέρμανση το φυσικό αέριο.
Στο πακέτο των 5,5 δισ. ευρώ (σ.σ. που είναι επιπλέον των 50 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ληφθεί για την πανδημία και για την ενεργειακή κρίση) που παρουσίασε αναλυτικά ο Πρωθυπουργός, περιλαμβάνονται από την μείωση εισφορών και κατάργηση τέλους επιτηδεύματος ως «μπόνους» για θέσεις πλήρους απασχόλησης, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την νέα άνοδο του κατώτατου και των συντάξεων, την νέα ενίσχυση «ακρίβειας», έως αυξημένο επίδομα θέρμανσης, ειδική παρέμβαση που θα μειώνει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία και αυξημένο φοιτητικό επίδομα στέγασης. Επίσης προωθούνται παρεμβάσεις για φωτοβολταϊκά σε στέγες, αυξάνονται οι δικαιούχοι στο «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή» και στο «Τουρισμός για Όλους», και διπλασιάζεται το όριο της επένδυσης για τη χορήγηση άδειας Golden VISA στα 500.000 ευρώ.
Η εξειδίκευση των μέτρων θα συνεχισθεί σήμερα στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου. Αύριο θα παρουσιασθούν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, το οποίο θα καταθέσει παράλληλα στη Βουλή και τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό 2,9 δισ. ευρώ, που είναι αναγκαίος για την εφαρμογή των μέτρων στήριξης τα οποία θα εφαρμοσθούν φέτος.
Το ρεύμα, η ενεργειακή κρίση και η αντίδραση της ΕΕ
Για το ρεύμα, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως «σε εθνικό πεδίο αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι οι παρεμβάσεις μας θα είναι συνεχείς» επισημαίνοντας πως «είπαμε ότι θα εξουδετερώσουμε τις επιπτώσεις της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και το κάνουμε». Πρόσθεσε ωστόσο πως «στην άμυνά μας πρέπει να προστεθεί και ένα σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας που ήδη αρχίζει να εφαρμόζεται στο δημόσιο τομέα. Από τον Οκτώβριο θα πλαισιωθεί με κίνητρα αλλά και αντικίνητρα, ώστε να συμμετέχουν και οι πολίτες πιο ενεργά στη σωστή χρήση της ενέργειας. Ενώ ειδικές πρόνοιες θα υπάρξουν και για τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο».
«Θα είμαι, ωστόσο, ειλικρινής: όταν η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί 10 φορές, επαναλαμβάνω 10 φορές, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως μία τέτοια αύξηση. Όποιος σας λέει το αντίθετο σας πουλάει φτηνά ψέματα σε ακριβή τιμή» ανέφερε.
Επισήμανε πως η ενεργειακή κρίση γίνεται οικονομική κρίση και γι' αυτό η απάντηση «οφείλει να είναι και ευρωπαϊκή». «Στη μάχη της ενέργειας ξεδιπλώνουμε ήδη, εδώ και 12 μήνες, πρώτοι στην Ευρώπη, ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης στην ήπειρό μας. Αλλά η λύση, εδώ, δεν θα είναι επαρκής εάν δεν είναι ευρωπαϊκή, αν δεν είναι κοινοτική. Χαίρομαι που, έστω και με καθυστέρηση, οι Βρυξέλλες δείχνουν να κινούνται στον ρυθμό των προτάσεων της Αθήνας» ανέφερε.
«Τίποτα δεν είναι όπως χθες. Και όπως έχει ειπωθεί ειρωνικά, το μέλλον δεν είναι αυτό που ξέραμε» είπε περιγράφοντας τις διαδοχικές κρίσεις. Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η Ελλάδα βρίσκεται ξανά σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι αλλά και περιέγραψε τα στοιχεία ανθεκτικότητας της οικονομίας. Έκανε απολογισμό των μέτρων στήριξης και των μονίμων ελαφρύνσεων που έχουν μέχρι στιγμής εφαρμοστεί. Έκανε σαφές και πως πολλά παραμένουν τα κακώς κείμενα, μιλώντας για τη γραφειοκρατία, για τους χαμηλούς μισθούς και για την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης. «Πιστέψτε με, πρώτος εγώ ξέρω καλά τα βήματα που γίνονται. Όμως ξέρω καλύτερα τα άλματα που απαιτούνται», ανέφερε
Αναλυτικά όλο το πακέτο μέτρων - ελαφρύνσεων
Οι πρωτοβουλίες όπως είπε ο Πρωθυπουργός περιλαμβάνουν μέτρα στήριξης άμεσης εφαρμογής, από τώρα μέχρι το τέλος του 2022, μόνιμου χαρακτήρα παρεμβάσεις που ενεργοποιούνται από τις αρχές του 2023 και το πακέτο για τη στέγη που απευθύνεται κυρίως, αλλά όχι μόνο σε νέους.
Αναλυτικά ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα εξής μέτρα στήριξης, ελαφρύνσεις και άλλες παρεμβάσεις:
Επιχειρηματικότητα
• Έως τέλη του 2023 όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζόμενων.
• Επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν κάποια νέα πρόσληψη υπό την προϋπόθεση πως αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνο το έτος.
• Μονιμοποιείται η μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.
• Ο μειωμένος ΦΠΑ, στις συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Και το ίδιο θα ισχύσει στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού.
• Σε αναστολή παραμένει και ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024.
• Αναμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα.
• Επιδότηση 60 εκατ. στους αγρότες για το κόστος των λιπασμάτων και 89 εκατ. ευρώ σε 50.000 κτηνοτρόφους για να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές.
• Θα χρηματοδοτηθούν 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που θα καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια. Το πρόγραμμα σύντομα θα ανακοινωθεί από τα Υπουργεία Ενέργειας και Ανάπτυξης.
Στήριξη εισοδήματος πολιτών
• Ξεκινά από το 2023 η διαδικασία για την νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού για να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου του 2023.
• Νέα Ενίσχυση 250 ευρώ τον Δεκέμβριο, σε 2.300.000 πολίτες. Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους.
• Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν μία ακόμη μηναία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών μιάμιση δόση.
• Το επίδομα θέρμανσης από τα 174 εκατομμύρια ευρώ αυξάνεται σε 300 εκατομμύρια ευρώ. Τα κριτήρια διευρύνονται για να καλύψουν περίπου 1,3 εκ. νοικοκυριά. Το επίδομα θα διπλασιάζεται για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου.
• Προαναγγέλθηκε και ξεχωριστή ειδική παρέμβαση που θα μειώνει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους τους Έλληνες καταναλωτές.
• Αυξάνονται οι δικαιούχοι του «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή» κατά 200.000. Θα διατεθούν 140 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
• Διεύρυνση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», ώστε να καλύψει ακόμη 200.000 νέους δικαιούχους.
• Επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.
• Αυξάνεται το φοιτητικό επίδομα στέγασης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ. Για τους δικαιούχους φοιτητές που αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στην ίδια μισθωμένη κατοικία, το επίδομα αυξάνεται στα 2.000 ευρώ ανά άτομο.
Δημόσιο - συνταξιούχοι
• Καταργείται για όλους -δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους- η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης.
• Καταργείται η μη ανταποδοτική Εισφορά υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων. Ως παράδειγμα αναφέρεται πως ένας τμηματάρχης του Δημοσίου ωφελείται ετησίως κατά 364 ευρώ. Ένας απλός υπάλληλος, νεοπροσληφθείς, κατά 109 ευρώ. Ένας διευθυντής κατά 591 ευρώ. Και ένας γενικός διευθυντής κατά 1.125 ευρώ.
• Αυξάνονται οι συντάξεις 1.500.000 συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης θα προκύπτει κατά 50% από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Για φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από 6%.
• Αναμορφώνεται από 1/1/2023 το Ειδικό Μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης. Η αύξηση θα είναι μεσοσταθμικά περίπου 10% επί του συνόλου των αποδοχών τους.
• Ξεκινά και η αναμόρφωση του Μισθολογίου σχεδόν 600.000 Δημοσίων Υπαλλήλων. Με έμφαση στους χαμηλόμισθους αλλά και τη στήριξη όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης με στόχο την εφαρμογή του από 1/1/2024.
• Από 1/1/2023, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι της Αυτοδιοίκησης αυξάνονται κατά 120 εκατ. ευρώ ετησίως.
• Μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Διάρκειας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. Επέκταση της Μάχιμης 5ετίας και νυχτερινή αποζημίωση. Θεσπίζεται πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.
Πακέτο στέγασης
• Αυξάνεται το όριο της επένδυσης για τη χορήγηση άδειας Golden VISA από 250.000 στα 500.000 ευρώ.
• Σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν με την υποχρέωση να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Θα καλύπτει το κράτος έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης.
• Στοχευμένο «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.
• Εγκαινιάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων καταρχάς ύψους 500 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκ. από το κράτος και 125 εκ. από τις τράπεζες. Το σχέδιο είναι να δίνει σχεδόν μηδενικό επιτόκιο για την αγορά πρώτης κατοικίας σε πολίτες μας μέχρι 39 ετών, σε περιοχές με πιο παλαιά κτίρια.
• Ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα γίνουν με ΣΔΙΤ.
• Θεσμοθετείται για τα δημόσια οικόπεδα και κτίρια, η «κοινωνική αντιπαροχή»: το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά του στοιχεία σε ιδιώτες κατασκευαστές και εκείνοι, με έξοδά τους, θα χτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιποι χώροι θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες.
• Από τον Δεκέμβριο ξεκινά το Πρόγραμμα «Εστία 2». Το Δημόσιο θα μισθώσει, σε πρώτη φάση, 1.000 ιδιωτικά ακίνητα για να τα διαθέσει, στη συνέχεια, με διαδικασίες-εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.