Έγγραφο Eurogroup: Στροφή προς στοχευμένα, κοινά μέτρα στήριξης – «Φρένο» στην κρατική στήριξη στις τιμές ενέργειας

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έγγραφο Eurogroup: Στροφή προς στοχευμένα, κοινά μέτρα στήριξης – «Φρένο» στην κρατική στήριξη στις τιμές ενέργειας
Η εντολή για στροφή προς στοχευμένα μέτρα κάλυψης από το ενεργειακό κόστος. Τι συζητήθηκε στο Eurogroup της προηγούμενης Παρασκευής. Μεγαλύτερη «ανοχή» και ευελιξία για μέτρα, αλλά με συντονισμένη δράση ανά την ΕΕ. Προάγγελος αλλαγών και στους δημοσιονομικούς κανόνες. Τo μήνυμα Ντομπρόβσκις.

Μία σαφή σύσταση τα μέτρα στήριξης από το ενεργειακό κόστος να είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια, αλλά και να είναι προσεκτικές οι κινήσεις που κάνουν τα κράτη για να μειώσουν τις τιμές, ώστε να μη δημιουργούν πληθωριστικές αλλά και… πολιτικές πιέσεις, περιλαμβάνει έγγραφο των υπηρεσιών του Eurogroup που συζητήθηκε στην άτυπη σύνοδο της προηγούμενης Παρασκευής. Περιλαμβάνει πάντως και την παραδοχή για την ανάγκη μεγαλύτερων παρεμβάσεων στήριξης, λόγω της μεγαλύτερης οξύτητας και της πιο μακράς διαρκείας που θα έχει τελικά αυτή η κρίση.

Μοιραία, εξηγούν κοινοτικές πηγές, η παραπάνω «σύσταση» συνδέεται και με τις αποφάσεις που επιχειρείται να ληφθούν στην ΕΕ για μία κοινή αντίδραση στην αγορά αερίου και ρεύματος. Με την κυβέρνηση να έχει σαφή θέση για πλαφόν στο φυσικό αέριο προωθώντας και τον μηχανισμό στήριξης που ήδη εφαρμόζει.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν πως η αίσθηση που επικρατεί στην Ευρώπη είναι ότι η συζήτηση αυτή μοιραία πλέον «πιάνει» το 2023 και τις προτάσεις αλλαγών στους δημοσιονομικούς κανόνες τις οποίες και προανήγγειλε ο αρμόδιος Αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις κάνοντας μάλιστα λόγο για πολλές ταχύτητες ανά την ΕΕ στο βασικό κριτήριο μείωσης του χρέους. Ο διάλογος θα αρχίσει ουσιαστικά λίγο πιο μετά μέσα στο φθινόπωρο (τουλάχιστοn για τις συστάσεις που θα αφορούν στο 2023), για να γίνει πιο αντιληπτό ανά την ΕΕ ποιο σενάριο θα ισχύσει για τον επόμενο χρόνο: αυτό της ισχνής ανάπτυξης της Ευρώπης ή αυτό της ύφεσης κατά 0,9% και του υψηλού πληθωρισμού. Αλλά και για να έχει ξεκαθαρίσει έως τότε το ποια θα είναι τελικά η συμφωνία για την ενεργειακή αντίδραση της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, η τάση φαίνεται να είναι διττή:

  • αφενός μεγαλύτερη ευελιξία για μέτρα στήριξης (που πλέον εκτιμάται πως θα χρειαστούν όλο τον επόμενο χρόνο και όχι για 6 μήνες όπως προς το παρόν προβλεπόταν)
  • και αφετέρου τα μέτρα να είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια και αυτό να ισχύει και για τις παρεμβάσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο.

Νέο πακέτο για το ρεύμα

Η κυβέρνηση, όπως ανέφεραν εκ νέου σήμερα πηγές του ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζει πως έχει ήδη λάβει η χώρα τα πιο πολλά σε αξία μέτρα στην ΕΕ. Εξήγησαν πως πλέον αναζητούνται έξυπνα μέτρα με στόχευση που να μην πυροδοτούν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Με πρώτο βήμα το νέο μείγμα στο ρεύμα που θα εφαρμοσθεί από τον Οκτώβριο (σ.σ. μαζί με πακέτο για το φυσικό αέριο). Και με το επικρατέστερο σενάριο να συνδέει την επιδότηση του καταναλωτή από το κράτος με το ύψος της κατανάλωσης που αυτός θα κάνει μειώνοντας γραμμικά το ποσοστό κάλυψης. Και τούτο ως ένα κίνητρο εξοικονόμησης ενέργειας.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως οι αποφάσεις της ΕΕ θα επηρεάσουν μοιραία το μέγεθος της κάλυψης και τις κλίμακες κατανάλωσης, αφού θα συνδιαμορφώσουν τα δημοσιονομικά περιθώρια. Ενώ υπάρχει πάντα και η προοπτική αναπροσαρμογής αυτού του πλαισίου στο μέλλον (όπως και των παρεμβάσεων στη θέρμανση με πετρέλαιο που εξειδικεύθηκαν σήμερα) ανάλογα με το πως αλλάζουν οι ενεργειακές/οικονομικές συνθήκες, αλλά και ανάλογα με το πόσο τελικά θα διαρκέσει η νέα κρίση…

Τι αναφέρει το έγγραφο

Στο εν λόγω έγγραφο προς το άτυπο Eurogroup της Παρασκευής αναφέρεται μεταξύ άλλων πως οι πληθωριστικές πιέσεις εντείνονται αλλά και πως καθώς οι Υπουργοί προετοιμάζουν επί του παρόντος τους εθνικούς προϋπολογισμούς για το 2023, ο αντίκτυπος των τιμών της ενέργειας γίνεται όλο και πιο ορατός. Τα μέτρα για την αποζημίωση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις πιέσεις στις τιμές ενέργειας «γίνονται πιο δαπανηρά καθώς οι τιμές αυξάνονται και όλο και περισσότερα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τους λογαριασμούς» τους. Επισημαίνεται πως ενώ προς το παρόν ο αντίκτυπος των μέτρων στις δημοσιονομικές θέσεις των κρατών φαίνεται μέτριος, καθώς η κρίση θα εντείνεται θα επηρεασθεί και η φοροδοτική δυνατότητα (σ.σ. εκτιμάται πλέον βραδύτερη ανάπτυξη ή και ύφεση 0,9%ν στην ΕΕ το 2023).

Σε αυτό το πλαίσιο στο έγγραφο επισημαίνεται πως ορισμένα από τα μέτρα πολιτικής που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο «μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες συνέπειες σε επίπεδο ευρωζώνης». Ως παράδειγμα αναφέρουν «παρεμβάσεις στις τιμές που είναι μάλλον διαδεδομένα» στις μέχρι στιγμής επιλογές των κρατών, τα οποία «οδηγούν σε μείωση του κόστους ενέργειας για κάποιους καταναλωτές» αλλά «συνολικά στηρίζουν την διατήρηση της ζήτησης σε επίπεδο Ευρωζώνης». Εκτιμάται λοιπόν πως «μαζί με μη στοχευμένα μέτρα στήριξης, τέτοιες ενέργειες ενδέχεται τελικά να ενισχύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις» αλλά και να προκαλέσουν αυξημένη «πολιτική πίεση σε άλλα κράτη» για παρόμοια μέτρα. Τα παραπάνω παραδείγματα, αναφέρεται, «υπογραμμίζουν την ανάγκη για στενό συντονισμό εντός της Ευρωζώνης» με τη δημοσιονομική πολιτική που θα επιλεγεί να κινείται με άξονες τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους, την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών, την παρέμβαση στα υπερκέρδη αλλά και την αποφυγής της επιδείνωσης του πληθωρισμού και των πληθωριστικών προσδοκιών.

Επόμενο ραντεβού δίδεται για τον Οκτώβριο και τη συζήτηση που θα γίνει για τον στενό συντονισμό των πολιτικών και για «τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των ενεργειακών μέτρων» στον πληθωρισμό όπως αναφέρεται με την επισήμανση πως οι συζητήσεις θα συνεχισθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κρίσιμη προειδοποίηση (BIS) ενάντια στις συνέπειες μονομερούς δράσης από την ΕΚΤ

«Ηλεκτροσόκ» στην Ευρωζώνη - Βαθύτερη και πιο παρατεταμένη ύφεση αναμένει τώρα η Barclays

Έρευνα Deutsche Bank: Ο S&P 500 δεν έχει πιάσει ακόμη πάτο - «Αρκούδες» στα ομόλογα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider