Διαγωνισμοί στους οποίους καταγράφονται μικρές καθυστερήσεις και πρέπει να επιταχυνθούν είναι -σύμφωνα με αρμόδιες πήγες- το πιο δύσκολο κομμάτι στο «παζλ» της επιτάχυνσης της απορρόφησης των επιδοτήσεων του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης για την επίτευξη του «δύσκολου», όπως χαρακτηρίζεται από τις ίδιες πηγές, στόχου διάχυσης 3,2 δισ. ευρώ συνολικά στην αγορά φέτος. Παρ όλα αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη σημερινή ανακοίνωση για την πορεία του Προϋπολογισμού, μέχρι στιγμής ο στόχος που τέθηκε, επιτεύχθηκε: απορροφήθηκαν τους πρώτους 8 μήνες 1,25 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 1,361 δισ. ευρώ (σ.σ. ένα ποσό της τάξης των 70 εκατ. έφτασε με μικρή καθυστέρηση στις αρχές Σεπτεμβρίου), εκπληρώνοντας ουσιαστικά τους στόχους.
Αρμόδιες πηγές εξηγούν πως το εν λόγω πόσο συγκρίνεται με τα 72 εκατ. ευρώ που ήταν η απορρόφηση στο 8μηνο του 2021 και τα 307 εκατ. ευρώ που ήταν η επίδοση συνολικά τον προηγούμενο χρόνο.
Πάντως, γίνεται σαφές πως ο στόχος για τους υπόλοιπους τρεις μήνες είναι υψηλός και προς το σκοπό αυτό επιχειρείται η ταχύτερη δυνατή ενίσχυση των έργων που ήδη τρέχουν και αναμένεται να φέρουν δαπάνες ή παρεμβάσεων που που μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα σύντομα και έτσι να τονωθεί η αγορά. Υπάρχουν ήδη πολλές προκηρύξεις σε ισχύ, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα έρθει και το Εξοικονομώ για επιχειρήσεις.
Η αναθεώρηση
Παράλληλα τίθεται επί τάπητος το ζήτημα της αναθεώρησης του Ελληνικού Σχεδίου, το οποίο έχει ήδη καθυστερήσει λόγω της κοινοτικής δυστοκίας να ανακοινώσει σε όλα τα κράτη-μέλη τους κανονισμούς για το εργαλείο REPowerEU. Θα έπρεπε το πλαίσιο να γίνει γνωστό τον Ιούνιο και τον Ιούλιο να προσαρμοσθεί ανάλογα και το ελληνικό σχέδιο. Η Κομισιόν ακόμα δεν έχει κάνει γνωστή την κανονιστική της θέση.
Στο μεταξύ όμως η ελληνική πλευρά επιχειρεί να τρέξει την αναθεώρηση. Και τούτο γιατί το Σχέδιο Ανάκαμψης έχει πάρα πολύ δεσμευτικό χρόνο ολοκλήρωσης (πλήρης απορρόφηση στα μέσα του 2026. Και έτσι οποία καθυστέρηση στην αναθεώρηση… κοστίζει.
Η αναθεώρηση δεν αφορά μόνο στο πολύ μεγάλο κόστος της ενεργειακής κρίσης, αλλά και στις παρενέργειες στις τιμές πρώτων υλών λόγω των παγκόσμιων προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας (που αλλάζει την αξία και το εύρος έργων), αλλά και στα 400 εκατ. ευρώ της μείωσης των επιχορηγήσεων λόγω ταχύτερης ανάκαμψης, καθώς και την αλλαγή πλεύσης κονδυλίων από έργα που παρουσιάζουν τελικά προσκόμματα που σε δράσεις που τρέχουν πιο ομαλά.
Η αίτηση για δόση και τα δάνεια
Παράλληλα το επιτελείο του αρμόδιου αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Θόδωρου Σκυλακάκη ολοκληρώνει τη διαδικασία υποβολής αιτήματος για την 3η δόση εντός του Σεπτεμβρίου. Για να διατηρήσει το χρονοδιάγραμμα έλευσης των κονδυλίων το Δεκέμβριο (που θα τονώσουν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας).
Στο πεδίο των δανείων, συνεχίζει την προσπάθεια επιτάχυνσης, με την επίδοση να φτάνει σε υποβολή σχεδίων αξίας 3,92 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου. Το κίνητρο από πλευράς επενδυτών το τελευταίο διάστημα είναι πολύ πιο ισχυρό, λόγω της επιδείνωσης της κρίσης και την προοπτική επιδείνωσης του κόστους δανεισμού διεθνώς. Κάτι που καθιστά τα ευνοϊκά αυτά δάνεια πολύ πιο θελκτικά.