Bloomberg: Νέες επιθετικές αυξήσεις από Fed - Στο 4% τα επιτόκια στα τέλη του 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Νέες επιθετικές αυξήσεις από Fed - Στο 4% τα επιτόκια στα τέλη του 2022
Η Επιτροπή της Fed συνεδριάζει στις 20-21 Σεπτεμβρίου με τον Πάουελ να παραχωρεί συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, 30 λεπτά μετά τη δημοσίευση της απόφασης.

Η Fed θα προχωρήσει σε νέα επιθετική κίνηση την επομένη εβδομάδα με αύξηση των επιτοκίων της και σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει και η ακρίβεια σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μάλιστα, μέχρι τον Δεκέμβριο τα επιτόκιά της θα φτάσουν το 4%, ενώ για όλο το 2023 θα παραμείνουν στα ύψη, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Οι Αμερικανοί τραπεζίτες την άλλη εβδομάδα θα αυξήσουν το βασικό επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης, που αποτελεί την τρίτη διαδοχική αύξηση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, παρατηρώντας πως ο πληθωρισμός δεν επιβραδύνεται.

Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, το βασικό επιτόκιο, το οποίο σήμερα ανέρχεται στο 2,25% – 2,50% με την τρίτη σερί παρέμβαση των 75 μονάδων βάσης, θα αναμορφώσει το επιτοκιακό εύρος στο 3% – 3,25%.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα φτάσουν έως και το 4% -εάν δεν το ξεπεράσουν κιόλας- έως το τέλος του 2022 καθώς θα έρθουν νέες αυξήσεις ενώ θα κινούνται σε δυσθεώρητα ύψη για όλο το 2023, προτού υποχωρήσουν στο 3,6% το 2024.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ έχει επαναλάβει αρκετές φορές τη δέσμευσή του να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% και δεν θα σταματήσει νωρίτερα την «μάχη», ενόψει και των ασθενέστερων οικονομικών δεδομένων.

«Πιστεύουμε ότι η Fed θα συνεχίσει τις αυξήσεις έως ότου αντιληφθεί ότι ο πληθωρισμός πράγματι υποχωρεί» τονίζει ο Ρόμπερτ Ντεντ, οικονομολόγος στη Nomura, προσθέτοντας πως για όσο περισσότερο ο πληθωρισμός μένει σε υψηλά επίπεδα, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι ανησυχίες.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Fed ήταν ασαφής σχετικά με το πόσο πολύ θα μπορούσαν να εκτοξευθούν τα επιτόκια και τον Ιούλιο είχε δηλώσει ότι η Fed θα διαμορφώσει την πολιτική της «από συνεδρίαση σε συνεδρίαση», με τις προβλέψεις της τράπεζας να αναφέρουν πως η ανάπτυξη θα καθοριστεί μόλις στο 0,5% το 2022 και στο 1,4% το 2023 ενώ η ανεργία θα αυξηθεί στο 4,2% το 2024 από 3,7% φέτος.

Ο πληθωρισμός παραμένει το κεντρικό ζήτημα που καθοδηγεί την πολιτική της Fed και δεν είναι λίγοι στη Wall Street που προβλέπουν τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 5,2% για το 2022, στο 2,6% για το 2023 και 2,2% για το 2024.

Ωστόσο, αυτό θα σήμαινε ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα χάσει τον μακροπρόθεσμο στόχο για πληθωρισμό στο 2% μέχρι το 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Κραχ στις αγορές εάν τα «γεράκια» επαληθευτούν για τον πληθωρισμό

Ντε Γκίντος: Οι αυξήσεις στα επιτόκια πρέπει να συνεχιστούν

ΗΠΑ: Σε υψηλό 5 μηνών η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Σεπτέμβριο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider