Υψηλό οκταετίας για τον πληθωρισμό στην Ιαπωνία: Στο 3% τον Αύγουστο

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Υψηλό οκταετίας για τον πληθωρισμό στην Ιαπωνία: Στο 3% τον Αύγουστο
Σε δύσκολη κατάσταση η Ιαπωνία με τις πληθωριστικές τάσεις να πιέζουν την οικονομία και η ακρίβεια να πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ο πληθωρισμός του Αυγούστου στην Ιαπωνία αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο και κυμαίνεται σε υψηλό σχεδόν οκτώ ετών, καθώς το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών και η υποτίμηση του γεν πλήττουν την οικονομία σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες τιμές.

Ο εθνικός βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν περιλαμβάνει την τιμή των τροφίμων αλλά περιλαμβάνει την ενέργεια, αυξήθηκε 2,8% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με το 2,4% τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Συνολικά σε εθνικό επίπεδο ο γενικός πληθωριστικός δείκτης αυξήθηκε στο 3% τον Αύγουστο, περισσότερο από το 2,6% Ιουλίου 2,6%, και επίσης σε υψηλό οκταετίας.

Αυτός ήταν ο πέμπτος συνεχόμενος μήνας που ο πληθωρισμός κινείται πάνω από τον στόχο 2% της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) και αντικατοπτρίζει τις αντίξοες συνθήκες για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Η τάση επιδεινώνεται καθώς οι βιομηχανίες μετακυλίουν το αυξημένο κόστος των βασικών προϊόντων στους καταναλωτές. Το κόστος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας όπως η ηλεκτρική ενέργεια έχει επίσης εκτοξευθεί φέτος λόγω του αυξανόμενου κόστους των εισαγωγών άνθρακα και φυσικού αερίου.

Η κεντρική τράπεζα, η οποία συνεδριάζει για τη νομισματική πολιτική αργότερα αυτή την εβδομάδα, δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι σχεδιάζει να μετακινήσει το επιτόκιο πάνω από το 0,1% στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Αλλά αυτό έχει επηρεάσει σοβαρά το γεν φέτος, το οποίο διαπραγματεύεται κοντά στα χαμηλά 24 ετών έναντι του δολαρίου.

Η οικονομία της Ιαπωνίας εξακολουθεί να αναστατώνεται στον απόηχο της πανδημίας COVID-19, με τα σκληρά μέτρα για τα ταξίδια να χαλαρώνουν μόλις πρόσφατα. Η χώρα κατέγραψε πρόσφατα εμπορικό έλλειμμα-ρεκόρ, καθώς οι εισαγωγές εμπορευμάτων αυξήθηκαν λόγω της αποδυνάμωσης του γιεν σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής και τις μειωμένες εξαγωγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αντρέα Ενρία (ΕΚΤ): Οι τράπεζες πρέπει να αναθεωρήσουν τις κεφαλαιακές προβλέψεις τους

De Cos (ΕΚΤ): Η νομισματική σύσφιξη θα εξαρτηθεί από το πληθωριστικό outlook

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την Ελλάδα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider