Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού, παρά το γεγονός πως η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να «επιβραδυνθεί σημαντικά», όπως τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.
«Αναμένουμε ότι θα αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια στις επόμενες αρκετές συνεδριάσεις για να περιορίσουμε τη ζήτηση και να θωρακιστούμε απέναντι στον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό», υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΚΤ μιλώντας στους ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες.
Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι η υποστήριξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ήταν πολύ ευρεία, υποδηλώνοντας ότι ενδεχομένως να υπονομεύει τις προσπάθειες της ΕΚΤ να περιορίσει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% - που τρέχει σχεδόν πενταπλάσιος σήμερα.
«Υπάρχουν πολλά, ευρύτερα μέτρα και λιγότερα που είναι ειδικά προσαρμοσμένα και στοχευμένα ώστε να απευθύνονται σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», επεσήμανε η κα Λαγκάρντ, σημειώνοντας πως μία τέτοια προσέγγιση «δεν ευνοεί απαραίτητα μια καλά συντονισμένη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική».
Επίσης, τόνισε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θέλουν να φτάσουν στο λεγόμενο «ουδέτερο επιτόκιο», το οποίο ούτε τονώνει ούτε περιορίζει την οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο θα αποφασίσουν εάν απαιτείται περαιτέρω νομισματική σύσφιξη. Οι ιθύνοντες της ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, οι οποίες επί του παρόντος βρίσκονται στα επίπεδα του στόχου της Τράπεζας, πρόσθεσε η κα Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με την ίδια, οι μισθοί ενδέχεται να συνεχίσουν να αυξάνονται με φόντο την κατάσταση στην αγοράς εργασίας της ευρωζώνης και την εκτίναξη των τιμών. «Η δυναμική των μισθών παραμένει συγκρατημένη μέχρι στιγμής. Ωστόσο, οι ανθεκτικές αγορές εργασίας και κάποια κάλυψη της διαφοράς για να αντισταθμίσουν τον υψηλότερο πληθωρισμό είναι πιθανό να ωθήσουν την αύξηση των μισθών» έσπευσε να συμπληρώσει.
Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη από τις 19 οικονομίες της ευρωζώνης, τα στοιχεία της Δευτέρας έδειξαν ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχωρεί περαιτέρω στο χειρότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας, με μια ύφεση, να είναι περισσότερο από βέβαιη. Σε ολόκληρο το μπλοκ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό.
Αξιωματούχοι της ΕΚΤ, ωστόσο, λένε ότι η οικονομική αστάθεια δεν θα τους εμποδίσει να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι «η μείωση του πληθωρισμού είναι η κύρια συμβολή που μπορούμε να έχουμε στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης», ενώ ο Λιθουανός Γκεντιμίνας Σίμκους εκτίμησε ότι η ύφεση «δεν σημαίνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις».