Ξεμπλοκάρει το επόμενο χρονικό διάστημα η πλήρης χρηματοδότηση από την πολιτεία των επιδοτήσεων στο ρεύμα για 1,25 εκατ. μικρές επιχειρήσεις, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο ώστε όλες οι εταιρείες της εν λόγω κατηγορίας να λάβουν το σύνολο των ενισχύσεων που έχουν ανακοινωθεί από την πολιτεία από τον Ιανουάριο του 2021, αλλά και να «περνά» πλέον κάθε μήνα στους λογαριασμούς τους η πλήρης επιδότηση. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το insider.gr, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ενημερώσει τους προμηθευτές ρεύματος πως σύντομα θα λάβει το «πράσινο φως» των Βρυξελλών, ώστε να λυθεί το πρόβλημα.
Το πρόβλημα αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι από τις αρχές του 2022 και έως και τώρα, η πολιτεία (μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης- ΤΕΜ) δεν χρηματοδοτεί την έξτρα επιδότηση που προβλέπεται για τις μικρές επιχειρήσεις. Επομένως, καθώς οι προμηθευτές δεν λάμβαναν τα αντίστοιχα ποσά, κάθε πάροχος επέλεγε ο ίδιος αν θα καλύψει ή όχι αυτή την επιπλέον ενίσχυση με δικά του κεφάλαια, για τους επαγγελματικούς του πελάτες.
Κάτι που αντίστροφα σήμαινε ότι, ανάλογα με τον προμηθευτή, μία μικρή επιχείρηση μπορεί να έβλεπε να απορροφάται από τους λογαριασμούς της όλο το προβλεπόμενο ποσοστό των ανατιμήσεων, ενώ κάποια άλλη όχι.
«Διαφορετικές ταχύτητες» επιδοτήσεων για ένα 9μηνο
Έτσι, για παράδειγμα, τον Ιούλιο είχε ανακοινωθεί ότι για τις μικρή επιχειρήσεις (ισχύος μέχρι 35 KVA) και για όλα τα αρτοποιεία (ανεξαρτήτως ισχύος) η επιδότηση ήταν 192 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς καταναλωτές, είχε καθορισθεί στα 148 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Ωστόσο, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης χρηματοδότησε τους προμηθευτές με 148 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για τις επιδοτήσεις όλων των επιχειρήσεων.
Επομένως, για την ενίσχυση των 44 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, που απέμενε και δεν χρηματοδοτήθηκε από το ΤΕΜ, έγκειτο στη διακριτική ευχέρεια κάθε προμηθευτή το αν θα την καλύψει ή όχι με δικά του κεφάλαια. Οι επιχειρήσεις που είναι πελάτες παρόχων οι οποίοι αποφάσισαν να διαθέσουν τα σχετικά κεφάλαια, «είδαν» στους λογαριασμούς τους επιδότηση 192€/MWh (δηλαδή όση ανακοινώθηκε), ενώ στους επαγγελματικούς πελάτες των υπόλοιπων παρόχων «πέρασε» στους λογαριασμούς μόνο η επιδότηση των 148 €/MWh.
Οι έξτρα επιδοτήσεις (και επομένως το μπέρδεμα) αφορούν μικρές επιχειρήσεις όπως εμπορικά καταστήματα, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, γραφεία μίνι μάρκετ, περίπτερα και όλα τα αρτοποιεία. Επίσης, το πρόβλημα καλύπτει χρονικά το πρώτο 9μηνο του μήνα, για το οποίο έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί από το ΤΕΜ οι επιδοτήσεις στο ρεύμα, χωρίς στα ποσά να προστεθούν οι έξτρα επιδοτήσεις των ΜμΕ. Η επιπλέον ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ωστόσο είχε τρίμηνη αναδρομική ισχύ – ξεκινώντας επομένως από Ιανουάριο του 2021.
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, κάποιοι προμηθευτές έχουν «περάσει» στους επαγγελματικούς τους το σύνολο των επιδοτήσεων για όλο το 9μηνο, καλύπτοντας τις επιπλέον επιδοτήσεις με ίδια κεφάλαια. Άλλοι πάροχοι ξεκίνησαν να χρηματοδοτούν τις εξτρά επιδοτήσεις από τον Απρίλιο, ενώ υπάρχουν και εταιρείες που ξεκίνησαν να το κάνουν μόλις τον Αύγουστο.
Καθυστέρηση λόγω DG Comp
Το μπέρδεμα προέκυψε από το γεγονός ότι η διαφοροποίηση των επιδοτήσεων στο ρεύμα ανάλογα με το μέγεθος μιας επιχείρησης (άλλη για παροχές ισχύος κάτω από 35 kVA και άλλη για πάνω από 35 kVA) θεωρείται κρατική ενίσχυση, η οποία δυνητικά θα μπορούσε να στρεβλώσει τον ανταγωνισμό. Επομένως, χρειαζόταν έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), η οποία όπως συμβαίνει κατά κανόνα, αποδείχθηκε χρονοβόρα.
Σύμφωνα πάντως με την ενημέρωση του ΥΠΕΝ προς τους παρόχους, το υπουργείο έχει πλέον διαβεβαιώσεις από τις Βρυξέλλες ότι η έγκριση είναι πλέον θέμα λίγων εβδομάδων. Επομένως, μέσα στον Οκτώβριο, και μετά το «πράσινο φως» των Βρυξελλών, θα ανοίξει ο δρόμος για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα ξεκλειδώσει τη χρηματοδότηση του συνόλου των προβλεπόμενων επιδοτήσεων για τις μικρές επιχειρήσεις.
Προφανώς, για τις μικρές επιχειρήσεις ενός προμηθευτή που κάλυψε όλη την επιδότηση για το 9μηνο, η εξέλιξη δεν έχει κάποιο πρακτικό αντίκρισμα. Θα έχει ωστόσο αντίκρισμα για τον προμηθευτή, καθώς θα αποτελέσει μία σημαντική «ανάσα» για τη ρευστότητά του. Από την άλλη πλευρά, για τις επιχειρήσεις ενός παρόχου που ξεκίνησε να «περνά» αργότερα τις έξτρα επιδοτήσεις, θα υπάρξουν πρόσθετες ενισχύσεις, ενώ και θα επιστραφούν και στον πάροχο τα κεφάλαια που δέσμευσε.
Προς θέσπιση ορίου στην Καθολική Υπηρεσία
Την ίδια στιγμή, προς τη θέσπιση μέγιστου ορίου παραμονής στην Καθολική Υπηρεσία φαίνεται να προσανατολίζεται το ΥΠΕΝ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, για τον σκοπό αυτό έχει ήδη ζητήσει γνωμοδότηση από τη ΡΑΕ. Το θέμα αποτελεί επίσης και το ένα από τα δύο ζητήματα που θα τεθούν σε σημερινή σύσκεψη του υπουργείου με τους προμηθευτές, παρουσία της ΡΑΕ.
Υπενθυμίζεται ότι στην Καθολική Υπηρεσία εντάσσονται νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις με ισχύ παροχής μέχρι 25 KVA, με σκοπό τη συνέχιση της ηλεκτροδότησης καταναλωτών στους οποίους έχει καταγγελθεί η σύμβαση, για το μεταβατικό διάστημα μέχρι να προχωρήσουν σε σύμβαση με νέο πάροχο. Ωστόσο, η δυνατότητα επ΄ αόριστον παραμονής σε αυτό το καθεστώς αξιοποιείται από καταναλωτές ως καταφύγιο, ώστε αυτοί να συνεχίσουν να ηλεκτροδοτούνται για αόριστο χρόνο, συνεχίζοντας να συσσωρεύουν οφειλές.
Μάλιστα, η προσφυγή στην Καθολική Υπηρεσία ολοένα μεγεθύνεται, με συνέπεια στο τέλος του Ιουνίου στην Καθολική Υπηρεσία να έχει συγκεντρώσει περίπου 182.000 καταναλωτές. Κάτι που σημαίνει πως, αν ήταν ιδιώτης πάροχος θα αποτελούσε τον 5ο μεγαλύτερο στην εγχώρια αγορά, καθώς μόλις τέσσερις ιδιωτικές εταιρείες εξυπηρετούν περισσότερους καταναλωτές στη χαμηλή τάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχει ανώτατο όριο παραμονής σε αυτό το καθεστώς.
Στην ίδια σύσκεψη θα συζητηθεί το θέμα της εξόφλησης των οφειλών προς τον «παλιό» τους πάροχο καταναλωτών που έχουν μετακινηθεί σε άλλο προμηθευτή. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος διεκδίκησης των οφειλών, πέρα από τη δικαστική οδό, το νέο καθεστώς τιμολόγησης στη λιανική καθιστά βάσιμους τους φόβους για εκτόξευση του «ενεργειακού τουρισμού».
Έως τώρα το ΥΠΕΝ εμφανιζόταν απρόθυμο να προχωρήσει στην προσθήκη κάποιου «φίλτρου» στις μετακινήσεις καταναλωτών με χρέη, όπως για παράδειγμα των μέτρων που έχει εισηγηθεί η ΡΑΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, προμηθευτές δρομολογούν τη δημιουργία ενός «ενεργειακού Τειρεσία» για την αυτορρύθμιση της αγοράς.