Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις εντός των κόλπων της Ε.Ε. για το πιο κατάλληλο μέτρο που θα μπορούσε να επιφέρει μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, χωρίς να προκαλέσει παρενέργειες. Έτσι, μετά τη χθεσινή έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, το θέμα παραπέμπεται στην άτυπη Σύνοδο των αρχηγών κρατών, στις 7 Οκτωβρίου, όπου θα τεθεί εκ νέου στο τραπέζι.
Στον χρόνο που θα μεσολαβήσει, όπως ανέφερε χθες η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, μετά το πέρας της Συνόδου, η Κομισιόν θα συστήσει νέα Ομάδα Εργασίας που θα μελετήσει τις λύσεις που προτείνουν τα κράτη-μέλη, προχωρώντας σε ακόμη πιο διεξοδική ανάλυσή τους.
Στην Ομάδα θα συμμετέχουν εκπρόσωποι και των χωρών, με τις εργασίες της να παίρνουν τη σκυτάλη από το πόρισμα/μελέτη που έχει συντάξει το επιτελείο της Επιτρόπου ειδικά για έναν εναλλακτικό δείκτη αναφοράς που θα αντικαταστήσει το TTF, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο Insider.gr, κατά την πρόσφατη ελληνική δημοσιογραφική αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με την Επίτροπο, η Ομάδα θα καταλήξει σύντομα στην πρότασή της. Από την πλευρά του, ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Γιόζεφ Σικέλα, προσδιόρισε την ολοκλήρωση του πορίσματος έως την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, ώστε αυτό να αποτελέσει τη βάση συζήτησης μεταξύ των αρχηγών κρατών.
Προϋποθέσεις για γενικό πλαφόν
Κατά τη χθεσινή συνέντευξη, η Επίτροπος επισήμανε ότι μεταξύ των κρατών-μελών δεν υπάρχει κοινός τόπος, αναφορικά με το ποια θα ήταν η καλύτερη «φόρμουλα» για να αποκλιμακωθούν οι τιμές του καυσίμου εντός της Ε.Ε. Από τις δηλώσεις της, διαφάνηκε πως η Κομισιόν κλίνει περισσότερο προς την εφαρμογή πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή.
Όπως επισήμανε, με αυτό τον τρόπο, θα αντιμετωπισθεί η κύρια αιτία για την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, η οποία δεν είναι άλλη από την εκτίναξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, που έχουν συμπαρασυρθεί από την εκτίναξη του κόστους του καυσίμου. Αναγνώρισε πάντως ότι για να εφαρμοσθεί ένα τέτοιο μέτρο, θα πρέπει να επιλυθούν πρώτα μία σειρά από τεχνικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα η αποτροπή της αύξησης της ενεργειακής κατανάλωσης, με την αποκλιμάκωση του κόστους.
Όσον αφορά το γενικό πλαφόν σε όλες τις χονδρεμπορικές αγορές αερίου, σημείωσε πως υπάρχουν αρκετά κράτη-μέλη, τα οποία εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο η εφαρμογή του θα δημιουργούσε προβλήματα στην τροφοδοσία της «Γηραιάς Ηπείρου» από αξιόπιστους προμηθευτές της – από τους οποίους, όπως είναι φυσικό, εξαίρεσε τη Ρωσία.
Σημείωσε ότι μία προϋπόθεση για να ενεργοποιηθεί αυτό το μέτρο θα ήταν να προηγηθεί ένας εκτενής γύρος επαφής με αυτούς τους προμηθευτές. Παράλληλα, σύμφωνα με την Επίτροπο, θα πρέπει να αυξηθεί ο στόχος για μείωση της κατανάλωσης του καυσίμου στην Ευρώπη, πάνω από το 15% που έχει συμφωνηθεί ήδη.
Εναλλακτικός δείκτης
Στην έκτακτη Σύνοδο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για επιβολή γενικού πλαφόν στο φυσικό αέριο. Επίσης, κατά τη διάρκεια κλειστής πρωινής συνάντησης, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Πολωνία συμφώνησαν να καταθέσουν την επόμενη εβδομάδα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια τεχνική πρόταση για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί το πλαφόν.
Σύμφωνα με την Επίτροπο, η τρίτη εναλλακτική που θα μελετήσει η Ομάδα Εργασίας θα είναι η δημιουργία ενός νέου δείκτη ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί ως βάση καθορισμού των χονδρεμπορικών τιμών εισαγωγών LNG στην Ευρώπη, έναντι του TTF (του ολλανδικού hub) που χρησιμοποιείται σήμερα.