Μεγάλες οικονομικές προκλήσεις πρόκειται να αντιμετωπίσουν στο εγγύς μέλλον οι χώρες της Ασίας, με το διογκούμενο χρέος και τη φυγή κεφαλαίων καθώς τα επιτόκια συνεχίζουν να αυξάνονται, να είναι οι κυρίαρχες, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι δυσοίωνες προβλέψεις έρχονται καθώς το ΔΝΤ υποβάθμισε το outlook για την παγκόσμια ανάπτυξη αυτή την εβδομάδα και προειδοποίησε ότι το νέο έτος θα μοιάζει με ύφεση για πολλά μέρη του κόσμου.
«Το χρέος έχει αυξηθεί στην Ασία», δήλωσε την Τετάρτη η αναπληρώτρια διευθύντρια για το Τμήμα Ασίας και Ειρηνικού του ΔΝΤ, Αν Μαρί Γκουλντ, στο CNBC.
«Πρώτον, το χρέος του ιδιωτικού τομέα έχει αυξηθεί ήδη από την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά μετά από την Covid, αυξήθηκε το χρέος του δημόσιου τομέα. Έτσι, οτιδήποτε κινεί τα παγκόσμια επιτόκια παρέχει πρόσθετους κόντρα ανέμους για τις ασιατικές οικονομίες».
«Έχουμε δει τις ροές κεφαλαίων να αυξάνονται, πηγαίνοντας σε επίπεδα που είδαμε τελευταία φορά την εποχή του taper tantrum και σίγουρα οτιδήποτε αυξάνει περαιτέρω τα επιτόκια και θα περάσει από αυτό το κανάλι θα έχει επιπτώσεις στο κόστος δανεισμού στην Ασία», αναφέρει η αναλύτρια του ΔΝΤ.
«Είναι μια πολύ σημαντική ανησυχία που έχουμε».
Το taper tantrum του 2013 εμφανίστηκε όταν οι επενδυτές αντέδρασαν στα σχέδια της Fed να μειώσει την ποσοτική χαλάρωση πουλώντας ομόλογα με γρήγορους ρυθμούς, προκαλώντας βουτιά στις τιμές.
Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η αναταραχή για το χρέος επικρατούσε και τότε σε πολλές χώρες της Ασίας και εκείνες με τα υποτιμούμενα νομίσματα έναντι του ισχυρότερου δολαρίου θα μπορούσαν να υποστούν μια βαθύτερη κρίση κόστους ζωής. Για παράδειγμα, το δολάριο ΗΠΑ κυμαίνεται κοντά στο υψηλό 24 ετών έναντι του γεν.
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,7% το 2023, δηλαδή 0,2% χαμηλότερα από τις προβλέψεις του Ιουλίου.
Στην Ασία, μείωσε επίσης τις προβλέψεις ανάπτυξης για την Κίνα στο 4,4%, χαμηλότερα κατά 0,2% από τις προβλέψεις του Ιουλίου. Το Ταμείο περιόρισε επίσης τους ρυθμούς ανάπτυξης για την ομάδα των ASEAN-5 της Ινδονησίας, της Μαλαισίας, των Φιλιππίνων, της Ταϊλάνδης και του Βιετνάμ κατά το ίδιο ποσοστό στο 4,9%.
Επιπτώσεις από την βρετανική κρίση
Όταν ρωτήθηκε εάν η κρίση των ομολόγων της Μεγάλης Βρετανίας θα μεταδίδονταν στις ασιατικές οικονομίες, η Γκουλντ είπε ότι θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στις ασιατικές αγορές, αν και «οτιδήποτε δημιουργεί αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα βρει τρόπο» να αναστατώσει άλλες οικονομίες.
«Οι επενδύσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων στην Ασία είναι λιγότερες από ό,τι ήταν… αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι οτιδήποτε δημιουργεί αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα βρει τρόπο και κανάλι μετάδοσης», υπογράμμισε.
«Σίγουρα δεν γνωρίζουμε όλα τα κανάλια, αλλά σίγουρα δεν είναι καλά νέα για τις χώρες στην Ασία όπως και παγκοσμίως».