Φυσικό αέριο: Δυναμικό πλαφόν τιμών για τις συναλλαγές στο TTF εξετάζει η Κομισιόν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φυσικό αέριο: Δυναμικό πλαφόν τιμών για τις συναλλαγές στο TTF εξετάζει η Κομισιόν
Σχέδιο για δυναμικό όριο τιμών για τις συναλλαγές στο TTF επεξεργάζεται η Κομισιόν.

Μηχανισμό για τον περιορισμό της μεταβλητότητας των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη με στόχο να μην ξεφύγει η κατάσταση αφενός και αφετέρου να περιοριστεί η ενεργειακή κρίση επεξεργάζεται η Κομισιόν.

Σύμφωνα με το Βloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει έναν προσωρινό μηχανισμό που θα επιβάλει ένα δυναμικό πλαφόν τιμών για τις συναλλαγές στον δείκτη TFF της Ολλανδίας, που αποτελεί και σημείο αναφοράς για όλες τις συναλλαγές φυσικού αερίου στην ήπειρο. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι το TTF δεν αντικατοπτρίζει πλέον την ενεργειακή πραγματικότητα του μπλοκ, αφού η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες στην Ευρώπη από 40% σε περίπου 7%.

«Ο προσωρινός μηχανισμός θα συμβάλει στην αποφυγή ακραίων διακυμάνσεων και αυξήσεων των τιμών, καθώς και κερδοσκοπίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσκολίες στην προμήθεια φυσικού αερίου για ορισμένα κράτη μέλη», ανέφερε η Κομισιόν σε προσχέδιο του εγγράφου που είδε το Bloomberg News.

Παράλληλα, η νέα δέσμη μέτρων θα περιλαμβάνει επίσης έναν «προσωρινό μηχανισμό ανώτατου ορίου σε ενδοημερήσια βάση των τιμών» για την αποφυγή ακραίων διακυμάνσεων από τους παραγωγούς. Στόχος είναι να «διασφαλιστεί ένας υγιέστερος μηχανισμός διαμόρφωσης των τιμών», προστατεύοντας τις ενεργειακές εταιρείες της περιοχής από μεγάλες αυξήσεις αλλά και να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό τους.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δυναμικό όριο τιμών αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ενώ η ΕΕ εργάζεται για ένα νέο συμπληρωματικό δείκτη για το υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ο νέος δείκτης της Κομισιόν θα κάνει πρεμιέρα πριν το τέλος του 2022, ενώ ο δεύτερος δείκτης αναφοράς των 27 θα είναι έτοιμος στις αρχές του 2023.

Τέλος, η Κομισιόν θέλει να υιοθετήσει εργαλεία και για την ενίσχυση της ρευστότητας στις αγορές ενέργειας, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση σε μία κοινή πλατφόρμα του μπλοκ για συνομιλίες με τους διάφορους προμηθευτές φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι «πολυκρίσεις» οδηγούν την παγκόσμια οικονομία σε «βαθύ κόκκινο»

Ο πόλεμος του Πούτιν απειλεί και την «πράσινη» Ευρώπη

«Ψαλίδι» της Goldman Sachs στη βρετανική οικονομία μετά τις αναταραχές της Λιζ Τρας

gazzetta
gazzetta reader insider insider