Ενέργεια: Ανεβαίνει ο πήχυς για τις «πράσινες» επενδύσεις έως το 2030

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ενέργεια: Ανεβαίνει ο πήχυς για τις «πράσινες» επενδύσεις έως το 2030
Στα 15-25 δισ. ευρώ «μεταφράζονται» σε κεφάλαια οι σταθμοί ΑΠΕ ισχύος 25-30 GW και οι μονάδες αποθήκευσης 5-8 GW, που σύμφωνα με τους προκαταρκτικούς υπολογισμούς για την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), θα πρέπει να υπάρχουν ώστε το τέλος της 10ετίας, ώστε η «πράσινη» συμμετοχή στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής να αγγίζει το 80%.

Επιτάχυνση της «πράσινης στροφής» της χώρας έως το 2030, η οποία θα κινητοποιήσει ακόμη περισσότερα κεφάλαια για την ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, θα προβλέπει η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Κι αυτό γιατί, με την αναθεώρηση, θα τεθεί ένας ακόμη πιο φιλόδοξος στόχος για το μερίδιο των ΑΠΕ στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής έως το τέλος της 10ετίας, ώστε αυτό να ανέλθει στο 80%, από 65% που προβλέπεται τώρα.

Κίνητρο για την ενίσχυση της συμμετοχής των ΑΠΕ αποτελεί η τρέχουσα ενεργειακή κρίση, η οποία έχει αναδείξει σε όλη την Ευρώπη τη σημασία που μπορούν να παίξουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην ενεργειακή αυτονομία και την αποσόβηση πιθανών μελλοντικών «εκρήξεων» του ενεργειακού κόστους. Επομένως, ο σημαντικός ρόλος των «πράσινων» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα, ο οποίος πλαισιώνει πλέον τον περιορισμό των εκπομπών θερμοκηπίου, καθιστά αναγκαίο να «τρέξει» πιο γρήγορα η απανθρακοποίηση.

Χαρακτηριστικά είναι τα νούμερα που ανέφερε σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σχολιάζοντας το «πράσινο ρεκόρ» που πρόκειται να επιτευχθεί φέτος, με την εγκατάσταση νέων έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2 GW. «Οι μονάδες αυτές προβλέπεται να παράγουν 3 εκατ. Μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας και έτσι να εξοικονομήσουν 6 εκατ. Μεγαβατώρες φυσικού αερίου. Επομένως, προκύπτει μια εξοικονόμηση περί τα 600 εκατ. ευρώ με βάση μια τιμή αερίου στα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα», σημείωσε ο υπουργός.

Αύξηση τουλάχιστον 50% των «πράσινων» επενδύσεων

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι υπολογισμοί για την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ βρίσκονται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, ενώ βασίζονται σε μία σειρά σεναρίων για τον τρόπο επίτευξης του στόχου για την «πράσινη» συμμετοχή στην κάλυψη των εγχώριων ενεργειακών αναγκών. Έτσι, για να «κλειδώσει» η αναθεώρηση του ΕΣΕΚ απομένει τόσο η επιλογή από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ του σεναρίου που θα προκριθεί ως «οδικός χάρτης», όσο και η πιο λεπτομερής ποσοτικοποίησή του.

Ωστόσο αυτό που είναι βέβαιο (και δεν πρόκειται να ανατραπεί από την οριστικοποίηση του Σχεδίου), είναι πως οι πιο φιλόδοξοι στόχοι θα «μεταφραστούν» και σε μεγαλύτερες επενδύσεις. Μάλιστα, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν πως ο αυξημένος «πήχυς» για ΑΠΕ αυξάνει κατά τουλάχιστον 50% τα κεφάλαια για μονάδες ΑΠΕ και σταθμούς αποθήκευσης.

Πιο συγκεκριμένα, οι επενδύσεις που αναμένεται να χρειαστούν για τις δύο αυτές «πράσινες» τεχνολογίες εκτιμώνται από 15 έως 25 δισ. ευρώ. Στον αντίποδα, το υφιστάμενο ΕΣΕΚ προβλέπει ότι τα απαιτούμενα κεφάλαια θα κινούνταν στα επίπεδα των 10 δισ. έως το 2030.

Οι νέοι στόχοι ΑΠΕ – αποθήκευσης

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το insider.gr, ανάλογα με το υπό μελέτη σενάριο, οι υπολογισμοί στο αναθεωρημένο «δείχνουν» ότι έως το τέλος της τρέχουσας 10ετίας θα πρέπει να βρίσκεται ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 25-30 GW. Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία μονάδες ΑΠΕ 10 GW, αυτό σημαίνει ότι μέσα σε 8 χρόνια θα αναπτυχθούν έργα συνολικής ισχύος 10-20 GW.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο «πράσινο» χαρτοφυλάκιο που θα αναπτυχθεί περιλαμβάνεται και μία σειρά από καινούριους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, πέρα από νέα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Ένα από αυτά είναι το υδροηλεκτρικό της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα, το οποίο είναι ολοκληρωμένο κατά 90% και πλέον, όπως και το έργο της εταιρείας στον ποταμό Μετσοβίτικο.

Στην περίπτωση των μονάδων αποθήκευσης, ο στόχος για το 2030 θα αναθεωρηθεί στα επίπεδα των 5-8 GW. Το portfolio θα αποτελείται από έργα και των δύο τεχνολογιών αποθήκευσης, δηλαδή μπαταρίες και μονάδες αντλησιοταμίευσης. Στον αντίποδα, το υφιστάμενο ΕΣΕΚ προβλέπει την ανάπτυξη μονάδων συνολικής ισχύος 1,5 GW μέχρι το τέλος της 10ετίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκρέκας: Η κυβέρνηση θα στηρίζει τα νοικοκυριά για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση

Σκρέκας: Το κοίτασμα των Ιωαννίνων μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για 10 χρόνια

Πτώση και το 2023 κατά 5% στη ζήτηση ρεύματος – Ολοκληρώνεται το «σχέδιο-ασπίδα» για το αέριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider