Τον μηχανισμό ανάκτησης των όποιων υπερεσόδων των προμηθευτών ρεύματος θεσπίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τροπολογία που κατέθεσε χθες αργά το βράδυ στη Βουλή, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες του insider.gr, για την «ενεργοποίηση» του μέτρου μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.
Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η ανάκτηση θα αφορά τα τυχόν υπερβάλλοντα κέρδη των προμηθευτών από τον περασμένο Αύγουστο, όταν και τέθηκε σε λειτουργία το νέο καθεστώς λειτουργίας της λιανικής, στο πλαίσιο απόσυρσης των ρητρών αναπροσαρμογής. Ο υπολογισμός θα γίνεται ανά τρίμηνο, ξεκινώντας από το διάστημα Αύγουστος-Οκτώβριος 2022.
Σε αυτό το πλαίσιο, για κάθε μήνα θα καθορίζεται η αντίστοιχη εύλογη χρέωση. Επομένως, ένας προμηθευτής θα θεωρηθεί πως είχε υπερέσοδα τον συγκεκριμένο μήνα, αν οι ονομαστικές του χρεώσεις ξεπερνούσαν αυτή την εύλογη τιμή. Όπως είναι φυσικό, στην περίπτωση που αντίθετα οι χρεώσεις του ήταν μικρότερες από αυτό τον «πήχυ», τότε θα θεωρείται πως είχε ζημία.
Υπολογισμός ανά τρίμηνο
Για τον υπολογισμό για κάθε πάροχο του ποσού που θα ανακτηθεί, θα υπολογίζεται το τελικό ισοζύγιο για όλο το 3μηνο απολογιστικά. Με αυτό τον τρόπο, τα υπερβολικά έσοδα που ίσως αποκόμισε ένας πάροχος κάποιο μήνα, θα απομειώνονται με βάση τις ζημίες που ίσως είχε κάποιον άλλο μήνα, μέσα στο τρίμηνο που εξετάζεται κάθε φορά.
Η «εύλογη τιμή» ονομάζεται στην τροπολογία «Εύλογη Μέγιστη Τιμή Λιανικής» (Ε.Μ.Τ.Λ.), η οποία για κάθε μήνα και για κάθε προμηθευτή θα συγκριθεί με τις ονομαστικές χρεώσεις που έχει αυτός ανακοινώσει, δηλαδή τη «Μέση Τιμή Χρέωσης (Μ.Τ.Χ.)». Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Μέση Τιμή Χρέωσης» θα είναι η μεσοσταθμική ονομαστική χρέωση για όλα τα τιμολόγια ενός προμηθευτή για τον συγκεκριμένο μήνα.
Η μεθοδολογία υπολογισμού των υπερεσόδων θα καθορισθεί με Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ενώ οι υπολογισμοί θα γίνουν από τη ΡΑΕ. Οι σχετικές αναφορές στην τροπολογία δείχνουν ότι το ΥΠΕΝ έκανε δεκτές τις ενστάσεις των προμηθευτών, για το να ληφθούν υπόψη στον μηχανισμό παράμετροι που αποτυπώνουν τα πραγματικά κόστη προμήθειας, τα οποία θα συγκριθούν με τις ονομαστικές χρεώσεις.
Άμεση είσπραξη του 60%
Έτσι, καταρχάς στον καθορισμό της «Εύλογης Μέγιστης Τιμής Λιανικής», θα λαμβάνεται υπόψη το μέσο κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, προσαυξημένο με εύλογο μέγιστο περιθώριο κέρδους και συνυπολογίζοντας εύλογο ποσοστό για απώλειες συστήματος, λειτουργικό κόστος και επισφάλειες.
Παράλληλα, από τα ποσά τα οποία θα προκύψουν από τη διαφορά της «Εύλογης Τιμής Χρέωσης» με τη «Μέση Τιμή Χρέωσης» (στη βάση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που προμήθευσε κάθε εταιρεία το πελατολόγιό της), θα αφαιρούνται τα ποσά που έχει καταβάλει κάθε πάροχος, στο πλαίσιο εκκαθάρισης μηνιαίων συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και μηνιαίων πράξεων αντιστάθμισης κινδύνου (hedging).
Επίσης, για τον καθορισμό της «Μέσης Τιμής Χρέωσης», αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να λαμβάνονται υπόψη («δύναται να συνυπολογίζονται» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τροπολογία) και τύποι τιμολογίων σταθερής χρέωσης των καταναλωτών χαμηλής τάσης, καθώς και εκπτώσεις που παρέχουν οι πάροχοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα υπερέσοδα που προκύψουν για κάθε τρίμηνο, θα ανακτάται άμεσα το 60%, ενώ το υπόλοιπο 40% μετά το τέλος «ενεργοποίησης» του μηχανισμού. Για το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής, η ανάκτηση του 60% θα γίνει έως τις 23 Δεκεμβρίου 2022. Επίσης, με το πέρας ισχύος του μέτρου, θα γίνει συνολική εκκαθάριση της εισφοράς που αντιστοιχεί στα τυχόν υπερβάλλοντα έσοδα του συνόλου της περιόδου.