Προϋπολογισμός 2023: Ανθεκτική ανάπτυξη κοντά στο 2% και αποθεματικό 1 δισ. για μέτρα στήριξης – Λεπτή ισορροπία μεταξύ παροχών και πλεονασμάτων

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Προϋπολογισμός 2023: Ανθεκτική ανάπτυξη κοντά στο 2% και αποθεματικό 1 δισ. για μέτρα στήριξης – Λεπτή ισορροπία μεταξύ παροχών και πλεονασμάτων
Κλειδί οι επενδύσεις, μεγάλη η διεθνής αβεβαιότητα. Το πρωτογενές έλλειμμα του 2022. Αναμένεται να είναι οριακά χαμηλότερα από το 1,7% του ΑΕΠ που αναγράφεται στο Προσχέδιο. Επιπλέον περιθώριο για μέτρα στήριξης – το πετρέλαιο κίνησης στο τραπέζι. Την Τρίτη ανοίγουν τα «χαρτιά» τους οι Βρυξέλλες.

Με την πεποίθηση ότι το ΑΕΠ και το 2023 θα δείχνει πολύ ισχυρότερα στοιχεία ανθεκτικότητας από τις μέσες επιδόσεις ανά την ΕΕ, καταγράφοντας άνοδο κοντά στο 2%, αλλά και με ένα «μαξιλάρι» 1 δισ. ευρώ για την κάλυψη έκτακτων αναγκών που συνδέονται με την ενεργειακή κρίση και (κυρίως ) το ρεύμα καταθέτει το Υπουργείο Οικονομικών τη Δευτέρα στη Βουλή τον νέο Προϋπολογισμό για το 2023. Το μεγάλο «ατού» για την ελληνική οικονομία είναι η επενδυτική ώθηση που είναι σε πλήρη πλέον εξέλιξη, οι μεταρρυθμίσεις αλλά και η ανθεκτική πορεία του τουρισμού και άλλων κλάδων.

Το μεγάλο αγκάθι είναι ο πάρα πολύ ψηλός βαθμός παγκόσμιας αβεβαιότητας σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο, ο οποίος υποχρεώνει την Αθήνα σε πολύ προσεκτικές κινήσεις στο πεδίο των νέων μέτρων στήριξης. Και για να υπάρχει «απόθεμα» ανάλογα με τις εξελίξεις, αλλά και με δεδομένο πως οι κινήσεις της αλλά και ότι οι αποφάσεις της βρίσκονται συνεχώς στο μικροσκόπιο των αγορών αλλά και των Θεσμών.

Άλλωστε, μία μέρα μετά την κατάθεση του Προϋπολογισμού στη Βουλή, την Τρίτη, αναμένεται να ανακοινωθεί όλο το πακέτο συστάσεων για τα δημοσιονομικά, για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες και για τα «προαπαιτούμενα» που έχουν μείνει από τον καιρό της Ενισχυμένης Εποπτείας από τους θεσμούς. Ο λόγος για το πακέτο της ελληνικής εποπτείας (μεταπρογραμματικής/ Ενισχυμένης), αλλά και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Το μήνυμα έχει αρχίσει να «μεταφέρεται» με την Επιτροπή να κάνει σαφές πως πρέπει να στραφεί η Ελλάδα σε πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης υπολογίζοντας ότι ειδικά αν χρειασθεί το ενεργειακό πακέτο να παραταθεί για όλο το 2023 θα χρειασθεί ένα «μαξιλάρι» διπλάσιας περίπου αξίας κοντά στα 2 δισ. ευρώ. Από την πλευρά της η κυβέρνηση υπολογίζει τα επιπλέον «πυρομαχικά» που έχει όχι μόνο από το υψηλότερο ΑΕΠ, αλλά και από τις νέες πηγές «υπερεσόδων».

Άλλωστε, η πρώτη απόδειξη αναμένεται να είναι το πρωτογενές έλλειμμα του 2022. Αναμένεται να είναι οριακά χαμηλότερα από το 1,7% του ΑΕΠ που αναγράφεται στο Προσχέδιο, ενδεχομένως στο εύρος του 1,6% που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και τούτο σε συνδυασμό με μία πολύ πιο ταχεία αποκλιμάκωση του χρέους.

Ο νέος προϋπολογισμός

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του Μega, ο νέος Προϋπολογισμός θα υπολογιστεί με ελαφρά διαφοροποιημένα μεγέθη από το προσχέδιο Προϋπολογισμού. Το ΑΕΠ του 2022 υπολογίζεται πλέον ότι θα είναι ελαφρά υψηλότερο από το 5,5% (έναντι εκτίμησης για 5,3% στο Προσχέδιο και πρόβλεψης για 6% ρυθμό ανόδου από την Κομισιόν).

Ο πληθωρισμός αναμένεται οριακά χαμηλότερος από το 10%, έναντι πρόβλεψης για 10% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και αναφοράς για άνοδο τιμών κατά 8,6% στο προσχέδιο Προϋπολογισμού. Τα δύο αυτά στοιχεία βεβαίως οδηγούν αφενός σε μεγαλύτερη άνοδο των συντάξεων (οριακά πάνω από 7,5%). Οδηγούν όμως και σε ταχύτερη αποκλιμάκωση του χρέους (κάτω από τα 169% του ΑΕΠ φέτος), αλλά και σε επίπεδα περί το 160% του ΑΕΠ το 2023.

Επιπλέον περιθώριο για μέτρα στήριξης – το πετρέλαιο κίνησης στο τραπέζι

Η κυβέρνηση δεν αποκλείει τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου στήριξης το επόμενο διάστημα, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν και με τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα υπάρχουν. Χωρίς όμως να ανοίγει τα χαρτιά της. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη ένα μέτρο που είναι «ψηλά» στη λίστα προς απόφαση για το αν θα πρέπει να ενεργοποιηθεί είναι μία ακόμη παρέμβαση στο πετρέλαιο κίνησης. Εξαρτάται όμως και αυτή από την πορεία του προϋπολογισμού αλλά και από τις διεθνείς τιμές της ενέργειας και τις ανάγκες που θα υπάρχουν.

Το πρώτο μέλημα παραμένει για το 2022 η διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων. Και τούτο διότι αποτελούν το «εισιτήριο» και για διαπραγμάτευση υψηλότερων μέτρων στήριξης (ειδικά τους πρώτους μήνες του 2023 ανάλογα με τις τότε οικονομικές/πολιτικές ανάγκες), αλλά και γιατί τα τελικά στοιχεία για τα δημοσιονομικά μεγέθη που θα εκδοθούν από τη Eurostat τον επόμενο Απρίλιο θα αποτελέσουν και ένα βαρόμετρο για την πορεία της χώρας και στις αγορές αλλά και στο δρόμο προς την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα.

Άλλωστε τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν συνεχώς το «παράθυρο» που δίνει η ελαστικότητα των δημοσιονομικών κανόνων λόγω της κρίσης: ενώ θεωρητικά το δημοσιονομικό αποτέλεσμα μίας χρονιάς δεν μπορεί να μεταφερθεί στην επόμενη, στην πράξη μία καλή επίδοση φέτος δίνει το «εισιτήριο» για μεγαλύτερου εύρους κινήσεις το 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξεπέρασαν τον στόχο του 2022 τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης - Τροχάδην με προκηρύξεις διαγωνισμών με στόχο επιδοτήσεις 2,8 δισ.

Πρώτη η Ελλάδα στην ΕΕ σε πρόβλεψη απορρόφησης επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης – Πάνω από 10 δισ. έως και το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider