Οι Αμερικανοί έχουν μάθει να δουλεύουν πολύ και δεν το κρύβουν: όχι μόνο εργάζονται περισσότερες ώρες την εβδομάδα, αλλά βγαίνουν αργότερα στη σύνταξη και παίρνουν λιγότερη άδεια στη διάρκεια των χρόνων εργασίας τους.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι Ευρωπαίοι δουλεύουν κατά μέσο όρο 19% λιγότερο από τους Αμερικανούς, το οποίο σημαίνει 258 λιγότερες ώρες τον χρόνο –περίπου μία ώρα λιγότερη ανά ημέρα. Με άλλα λόγια, οι Αμερικανοί δουλεύουν 25% περισσότερο από τους Ευρωπαίους.
Όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία της αδημοσίευτης έρευνας των Alexander Bick από το Arizona State University, Bettina Bruggemann από το McMaster University στο Οντάριο και Nicola Fuchs-Schundeln από το Goethe University Frankfurt, υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των λαών όσον αφορά στις ώρες εργασίας. Οι Ελβετοί, για παράδειγμα, έχουν εργασιακές συνήθειες παρόμοιες με αυτές των Αμερικανών, ενώ οι Ιταλοί δεν «αγαπούν» τόσο τη δουλειά, αφού εργάζονται 29% λιγότερο από τους Αμερικανούς.
Για να είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη μεταξύ των λαών, η έρευνα έχει λάβει υπόψη τις συνολικές ώρες εργασίας στη ζωή ενός ατόμου, και όχι το ωράριο. Έτσι, συνυπολογίζεται η συνταξιοδότηση, η ανεργία, οι διακοπές και ο υπόλοιπος χρόνος εργασίας που δεν υπολογίζεται τυπικά στο ωράριο εργασίας.
Επίσης, δεν αξιοποιείται σωστά όλος ο χρόνος που περνά ο εργαζόμενος στο γραφείο, το κατάστημα ή το εργοστάσιο όπου δουλεύει –η παραγωγή παίζει σημαντικό ρόλο στον υπολογισμό της παραγωγικότητας. Όμως, είναι σημαντικό να υπάρχει ένας αξιόπιστος τρόπος υπολογισμού των ωρών που εργάζεται κάποιος για να μετράται η παραγωγικότητα και η οικονομική αξία που αντλούν τα κράτη ανά ώρα εργασίας των πολιτών. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουν οι ερευνητές να εξετάσουν γιατί οι Αμερικανοί χρειάζεται να εργάζονται τόσες ώρες παραπάνω από τους Ευρωπαίους και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την παραγωγικότητα.
Μια θεωρία είναι ότι οι Αμερικανοί δουλεύουν περισσότερες ώρες επειδή η πρόσθετη προσπάθειά τους ανταμείβεται. Οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ αμείβονται με διάφορους τρόπους, το οποίο σημαίνει ότι «έχουν κίνητρο να δουλεύουν πιο σκληρά για να ανελιχθούν στην ιεραρχία, αφού μια προαγωγή σημαίνει περισσότερα χρήματα».
Ένα άλλο κρίσιμο θέμα είναι η φορολογία. Οι φόροι στις ΗΠΑ είναι σημαντικά χαμηλότεροι από την Ευρώπη, το οποίο σημαίνει ότι συμφέρει ο Αμερικανός εργαζόμενος να δουλέψει περισσότερες ώρες, αφού δεν θα φορολογηθεί αναλογικά περισσότερο. Στην Ευρώπη, οι αυξανόμενες φορολογικές κλίμακες πολλές φορές καθιστούν ασύμφορη την πρόσθετη εργασία, αφού το διαθέσιμο εισόδημα δεν αυξάνεται αναλογικά με τις ώρες εργασίας.
«Οι Αμερικανοί είναι όντως πιο εύποροι από τους Ευρωπαίους και ο λόγος είναι ότι η φορολογία δεν αποτελεί αντικίνητρο για περισσότερη εργασία», σχολιάζει ο Lee Ohanian, οικονομολόγος στο University of California-Los Angeles.
Ίσως ο παράγοντας-κλειδί να είναι τα εργατικά συνδικάτα σε συνδυασμό με την προστατευτική εργατική νομοθεσία που ισχύουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στην Ευρώπη παρά στις ΗΠΑ. «Τα στοιχεία υποδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο που παίζει η εργατική νομοθεσία και τα συνδικάτα στις διαφορές που παρατηρούνται στο εργασιακό καθεστώς των ΗΠΑ και της Ευρώπης», σημειώνουν οι οικονομολόγοι από το Harvard και το Dartmouth που συνέταξαν αντίστοιχη έρευνα το 2006.
Ένα ακόμη αντι-κίνητρο για τους Ευρωπαίους είναι οι γενναιόδωρες συντάξεις, καθώς οι εργαζόμενοι βγαίνουν στη σύνταξη το νωρίτερο δυνατό που προβλέπει η νομοθεσία, συνήθως στα 65 έτη. Στις ΗΠΑ, αντιθέτως, οι περισσότεροι άνθρωποι άνω των 65 εργάζονται, ενώ η στροφή από τα παραδοσιακά συνταξιοδοτικά προγράμματα στο πρόγραμμα δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια στους εργαζομένους που δεν ξέρουν ακριβώς πότε πρέπει να συνταξιοδοτηθούν.
Ένα είναι σίγουρο: οι διαφορές στις εργασιακές συνήθειες Αμερικανών και Ευρωπαίων οφείλονται σε πολύ περισσότερους παράγοντες από την κουλτούρα, αφού πλήθος ερευνών αποδεικνύει ότι τη δεκαετία του 1970, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι εργάζονταν περίπου τις ίδιες ώρες ανά εβδομάδα.