Γιατί η κα. Μελόνι «ζήτησε» τον κ. Μητσοτάκη στο τηλέφωνο

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιατί η κα. Μελόνι «ζήτησε» τον κ. Μητσοτάκη στο τηλέφωνο
Πηγή: Associated Press
Κρίσιμες επαφές και συναντήσεις στο ευρωπαϊκό πεδίο, εν όψει της Συνόδου Κορυφής, για το κοινό Ταμείο και τις κρατικές επιχορηγήσεις. Το τηλεφώνημα Μελόνι στον Έλληνα πρωθυπουργό και η αγωνία για τα «λεφτά».

Τελικά η κα. Μελόνι, η Ιταλίδα πρωθυπουργός, αφού επιχείρησε να πείσει μερικούς από τους «βόρειους» Ευρωπαίους, φέρεται - σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ - να τηλεφώνησε και στον Έλληνα πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη, για να του ζητήσει την υποστήριξή του στην ιταλική πρόταση απέναντι στο Βερολίνο.

Το ζητούμενο είναι τι θα γίνει στις Βρυξέλλες στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής με τα «λεφτά».

Τα «λεφτά» που χρειάζονται οι ευρωπαϊκές οικονομίες - και ιδιαίτερα η βιομηχανία - για να τα βγάλουν πέρα το 2023, με την ασφυκτική πίεση που δέχονται από τον ανταγωνισμό made in USA.

Ο νόμος Μπάιντεν για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης στις ΗΠΑ είναι σε ισχύ από την 1/1/2023 και έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί κεφαλαιακή ασφυξία στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Η Ιταλία, αρχικά μαζί με τη Γαλλία και στη συνέχεια μόνη της, όταν το Παρίσι τα βρήκε με το Βερολίνο, έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα ανοικτά ζητήματα στην Ε.Ε., από το προσφυγικό μέχρι και τα ζητήματα ευρωπαϊκής άμυνας και εξοπλιστικής βιομηχανίας, για να ασκήσει πίεση στο Βερολίνο, για να κάνει πίσω στην άρνησή του, όσον αφορά στη δημιουργία ενιαίου κρατικού ταμείου στήριξης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Το Βερολίνο αρνείται τη δημιουργία ενός νέου ταμείου στήριξης και στη θέση του προωθεί την κατά παρέκκλιση των ευρωπαϊκών κανονισμών κρατική ενίσχυση στις επιχειρήσεις. Κάτι που ήδη έχει θέσει σε εφαρμογή από τις πρώτες ημέρες της ενεργειακής κρίσης ο κ. Σόλτς. Οι αντιρρήσεις σ’ αυτό είναι ότι ένα τέτοιο μέτρο ευνοεί μόνο τις οικονομίες που έχουν δημοσιονομικά περιθώρια να το κάνουν, όπως η Γερμανία και άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες, όχι όμως και η πλειονότητα των χωρών του Νότου. Και ιδιαίτερα οι υπερχρεωμένες οικονομίες, όπως η ιταλική.

Μέσα σ’ αυτό τον… ορυμαγδό διαφωνιών, η Κομισιόν τις τελευταίες εβδομάδες κατέστησε σαφές ότι θέλει να παρουσιάσει το νέο σχέδιο την άνοιξη, για να το εφαρμόσει ενδεχομένως το καλοκαίρι.

Η πρόταση θα προβλέπει αλλαγή του καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων βραχυπρόθεσμα και, στη συνέχεια, ένα ενιαίο κρατικό ταμείο πλούτου, το οποίο θα εξηγήσει πώς θα λειτουργεί και κυρίως πώς θα χρηματοδοτηθεί μέσα στο καλοκαίρι. Η βασική ιδέα είναι κατ’ αρχήν και άμεσα να απλουστευθούν οι διαδικασίες για τις εγκρίσεις κρατικής χρηματοδότησης στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που απειλούνται άμεσα από την αμερικανική πολιτική και αυτό βάζει βέβαια πρώτες στη λίστα κρατικών ενισχύσεων τις αυτοκινητοβιομηχανίες και όσες συνδέονται με την αλυσίδα παραγωγής τους. Συμπληρωματικά, στην πρόταση αυτή έρχεται η δημιουργία ενός νέου εργαλείου ενιαίας (φθηνής) ευρωπαϊκής δανειοδότησης για να αντιμετωπισθεί η κρίση από τις υψηλές ενεργειακές τιμές και τον πληθωρισμό.

Κατά τον αρμόδιο Επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι, το ενδεχόμενο νέο ταμείο δεν θα είναι σαν το NextGeneration EU, αλλά απλώς θα αντιπροσωπεύει «τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις μαζί και με ενιαίο τρόπο». Ανεπισήμως διευκρινίζεται ότι θα μπορούσε να είναι κάτι σαν το Sure που είχε χρησιμοποιηθεί για να στηρίξει την απασχόληση το 2020, αλλά μόνο με δάνεια και όχι με επιχορηγήσεις.

Η Ιταλία αντέδρασε επιμένοντας ότι πρέπει να «αποφευχθούν λύσεις που δημιουργούν άνισες συνθήκες μεταξύ εκείνων που έχουν δημοσιονομικό χώρο και εκείνων που δεν έχουν…». Μέσα σ’ αυτή τη διελκυστίνδα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός επιχείρησε να κερδίσει την υποστήριξη της Γαλλίας, δημιουργώντας παράλληλα συμμαχίες με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, «ανταλλάσσοντας» δεσμεύσεις για στήριξη σε δικά τους ανοιχτά ζητήματα… Στο πλαίσιο αυτό, η κα. Μελόνι συναντήθηκε με τον Σουηδό πρωθυπουργό και μίλησε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, ενώ αργότερα επικοινώνησε με τον Αυστριακό ομόλογό της Carl Nehammer και τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη.

Μέχρι σήμερα πάντως, τη διελκυστίνδα με το Βερολίνο φαίνεται να την κερδίζει ο κ. Σόλτς, αν και τελικά η κα. Φον Ντερ Λάιεν κάτι θα «πάρει» σαν αντάλλαγμα από τη Γερμανία, για να δικαιολογήσει έστω και στοιχειωδώς την γεγονός ότι η Κομισιόν θεσμικά είναι αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει τι πρέπει να γίνει… Διπλωματικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το Insider.gr στις Βρυξέλλες, εκφράζουν σκεπτικισμό για το αν μπορούν να ληφθούν τελικές αποφάσεις στην Σύνοδο Κορυφής αυτή την εβδομάδα.

Photo @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Με τον χαμηλότερο δείκτη κόστους προς έσοδα στην Ευρώπη

Μητσοτάκης για Τουρκία: Παρά τις διαφορές μας, στο τέλος της ημέρας παραμένουμε γείτονες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider