Εκτόξευση των εξαγωγών τεκίλα στην Ευρώπη - Η τιμή του αγκάβε... χαλάει το πάρτι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκτόξευση των εξαγωγών τεκίλα στην Ευρώπη - Η τιμή του αγκάβε... χαλάει το πάρτι
Οι εξαγωγές στην Ισπανία έχουν αυξηθεί 90% τον τελευταίο χρόνο, στη Γαλλία 73%, στη Βρετανία 68% και στη Γερμανία 60%

Ραγδαία αύξηση καταγράφουν οι εξαγωγές της τεκίλα στην Ευρώπη, με τον «βασιλιά» των μεξικανικών ποτών να γνωρίζει μεγάλες... δόξες στις μεγαλύτερες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου.

Σύμφωνα με το εποπτικό συμβούλιο τεκίλα του Μεξικού, οι εξαγωγές στην Ισπανία έχουν αυξηθεί 90% τον τελευταίο χρόνο, στη Γαλλία 73%, στη Βρετανία 68% και στη Γερμανία 60%. Ο μέσος όρος των εξαγωγών τεκίλα παγκοσμίως διαμορφώθηκε στο 23%, μετέδωσε το Reuters.

Όπως αναφέρει η Proximo Spirits, η τεκίλα παραμένει μακριά από τους ανταγωνιστές της στην ευρωπαϊκή αγορά (βότκα, ουίσκι, ρούμι και τζιν) αλλά κερδίζει έδαφος ως το ποτό με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πωλήσεις στην ήπειρο.

Ωστόσο, υπάρχει μια «παγίδα».

Μεγάλη η άνοδος των τιμών

Η αύξηση της ζήτησης από την Ευρώπη έχει οδηγήσει σε έλλειψη το αγκάβε (ή αγαύη), το φυτό που καλλιεργείται ευρέως και την παρασκευή τεκίλα.

Το κόστος του αγκάβε ήταν μεταξύ των 5 και 7 μεξικανικών πέσος -27 με 37 σεντ του δολαρίου- ανά κιλό τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ στο τέλος του 2022 η τιμή του έφτασε τα 31 πέσος.

Η εταιρεία ερευνών Berstein εκτιμά πως η τιμή του αγκάβε ανά κιλό θα φτάσει τα 28 πέσος στο τέλος του 2023, προσθέτοντας πως η ζήτηση «διατηρείται αιφνιδιαστικά ανοδική».

Σε αυτό το πλαίσιο, η τιμή της τεκίλα έχει πάρει την ανιούσα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen, η τιμή της τεκίλα στα καταστήματα της Ευρώπης αυξήθηκε τον Δεκέμβριο κατά σχεδόν 16% σε ετήσια βάση, ενώ οι αυξήσεις στο ουίσκι ήταν 6% και στη βότκα 5%.

Περιπλέκοντας την κατάσταση, οι εισαγωγές της 100% υψηλής ποιότητας τεκίλα από αγκάβε, που εμφιαλώνεται στο Μεξικό, περιορίζονται από τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Οι πωλήσεις

Η ποτοποιία Diageo, που δεν ανακοινώσει στοιχεία για την αγορά της Ευρώπης, ανέφερε τον Ιανουάριο πως οι παγκόσμιες πωλήσεις τεκίλα για το β' εξάμηνο του 2022 αυξήθηκαν κατά 15%, όταν οι συνολικές πωλήσεις των άλλων ποτών αυξήθηκαν 3%.

Η τεκίλα παρείχε στην εταιρεία το 11% των συνολικών της πωλήσεων.

Οι πωλήσεις της Don Julio -με τιμές από 50 δολάρια έως 250 δολάρια ανά φιάλη- αυξήθηκαν κατά 26% και οι πωλήσεις της Casamigos κατά 29%.

Πηγή φωτό: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider