S&P Global: Στα 1,65 τρισ. δολάρια οι κρατικές επιδοτήσεις για ενέργεια έως τα τέλη του έτους

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
S&P Global: Στα 1,65 τρισ. δολάρια οι κρατικές επιδοτήσεις για ενέργεια έως τα τέλη του έτους
«Για τις χώρες με μεγάλα αποθέματα χρέους και εξάρτηση από δανεισμό σε ξένο νόμισμα, τα υψηλά επιτόκια αντιπροσωπεύουν σημαντικό κίνδυνο», δήλωσε η S&P, προσθέτοντας ότι ένας «σημαντικός αριθμός» χωρών με αδύναμη πιστοληπτική αξιολόγηση «Β» ή χαμηλότερη βρίσκεται σε «υψηλό κίνδυνο δυσχέρειας χρέους».

Το κόστος των κρατικών επιδοτήσεων για την ενεργειακή κρίση που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα φτάσει τα 1,65 τρισ. δολάρια ως το τέλος του 2023, σύμφωνα με την S&P Global.

Ο οίκος αξιολόγησης υπολόγισε ότι το σύνολο εκτοξεύεται στα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια όταν προστεθούν οι δαπάνες για την πανδημία και ότι φέτος το συνολικό απόθεμα του παγκόσμιου δημόσιου χρέους θα φτάσει σε απόλυτους όρους το ποσό ρεκόρ των 65 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η S&P βασίστηκε στα στοιχεία για τις 137 χώρες για τις οποίες παρέχει βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας σύμφωνα με το Reuters.

Προέβλεψε ότι οι χώρες αυτές θα δανειστούν φέτος το ισοδύναμο των 10,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτω από το ρεκόρ των 11,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που σημειώθηκε το 2021, αλλά 40% υψηλότερα από τον μέσο όρο πριν από την πανδημία. Το εμπορικό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ θα αυξηθεί σε περίπου 66% φέτος από λίγο κάτω από το 64% πέρυσι, αν και αυτό θα είναι πολύ κάτω από το μέγιστο ποσοστό 74% του ΑΕΠ που προκλήθηκε από την πανδημία το 2020.

Η επανάληψη της ανοδικής τάσης, ωστόσο, έρχεται σε συνδυασμό με την εκτίναξη των παγκόσμιων επιτοκίων που σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις του ανεπτυγμένου κόσμου θα πληρώνουν περίπου το διπλάσιο από ό,τι πλήρωναν για να δανειστούν πριν από 12 μήνες. «Η Ευρώπη και η Λατινική Αμερική θα σημειώσουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα δάνεια εν μέσω στάσιμης ανάπτυξης και δημοσιονομικών πιέσεων, μεταξύ άλλων από τις υψηλές τιμές της ενέργειας», αναφέρει έκθεση που δημοσίευσε η S&P την Πέμπτη.

Η Ευρώπη θα εκδώσει περίπου 1,75 τρισεκατομμύρια δολάρια χρέους πρόσθεσε, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία θα παραμείνουν μακράν οι μεγαλύτεροι δανειολήπτες συνολικά, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 36% και το 17% του παγκόσμιου συνόλου αντίστοιχα. Το κόστος δανεισμού του αναπτυσσόμενου κόσμου προσεγγίζει επίσης επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία και καθώς τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών τείνουν να έχουν μικρότερα χρονικά περιθώρια, ο αντίκτυπος του υψηλότερου κόστους ήταν γρήγορος για πολλούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Ποια οφέλη ξεχωρίζουν S&P και Fitch στην εξαγορά της Enel Romania

Καύσιμα: Ανοδικά κινείται η τιμή της βενζίνης – Την έξοδο του Πάσχα αναμένει η αγορά

Μυτιληναίος: Εγκρίθηκαν τα σχέδια διάσπασης των κλάδων Υποδομών και Παραχωρήσεων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider