Ένα ακόμη βήμα μακριά από το απόγειο της ενεργειακής κρίσης εκτιμούν παράγοντες της αγοράς ότι θα σηματοδοτήσουν οι ανακοινώσεις των ονομαστικών χρεώσεων από τους προμηθευτές ρεύματος για τον Απρίλιο, οι οποίες πρόκειται να γίνουν από σήμερα αργά το βράδυ. Έτσι, οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι οι ανακοινώσεις για τον επόμενο μήνα θα είναι μειωμένες κατά 15-20% έναντι του Μαρτίου.
Υπενθυμίζεται ότι για τον μήνα που διανύουμε, στη συντριπτική τους πλειονότητα οι χρεώσεις κινήθηκαν από 20 έως 25 λεπτά ανά κιλοβατώρα, χωρίς να συνυπολογισθούν οι εκπτώσεις συνέπειας, αλλά και τα πιο «επιθετικά» τιμολόγια που προσφέρουν ορισμένες εταιρείες για την προσέλκυση νέου πελατολογίου. Έτσι, όπως έχει γράψει το Insider.gr, η μέση χρέωση διαμορφώθηκε στα 20,6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, με το πιο ανταγωνιστικό τιμολόγιο να διαμορφώνεται στα 14,5 λεπτά.
Για τον Απρίλιο, στα στελέχη του κλάδου προβλέπουν πως τα βασικά τιμολόγια των προμηθευτών θα βρίσκονται στην περιοχή των 15-20 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Αν επαληθευτεί αυτή η εκτίμηση, τότε η μέσω χρέωση θα κινηθεί των 17,5 λεπτών, ενώ δεν αποκλείεται οι πιο «επιθετικές» χρεώσεις να κινηθούν και κάτω από τα 15 λεπτά.
Ευνοϊκότερο ενεργειακό μίγμα
Η παραπάνω πρόβλεψη βασίζεται στις εκτιμήσεις για περαιτέρω μείωση των χονδρεμπορικών τιμών τον επόμενο μήνα, κατʼ αρχάς χάρις στη μετάβαση σε πιο ευνοϊκές κλιματικά συνθήκες, οι οποίες με τη σειρά τους ευνοούν την περαιτέρω επέκταση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες είναι και η φθηνότερη σήμερα τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής. Έτσι, πρώτος «σύμμαχος» για τη διαμόρφωση της εγχώριας αγοράς σε χαμηλά επίπεδα είναι το γεγονός ότι την άνοιξη μειώνεται η ζήτηση για ρεύμα.
Αυτό έχει ως συνέπεια να περιορίζεται η ανάγκη για λειτουργία των θερμοηλεκτρικών μονάδων, οι οποίες έχουν και υψηλότερο κόστος. Μάλιστα, ήδη από τον προηγούμενο μήνα οι λιγνιτικοί σταθμοί έλαβαν ξανά τα σκήπτρα ως οι ακριβότερες μονάδες στο σύστημα, όπως συνέβαινε και πριν από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης. Κάτι που σημαίνει ότι ο περιορισμός λειτουργίας τους (καθώς θα είναι μειωμένη η ζήτηση για ρεύμα) θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών.
Την ίδια ώρα, το κόστος των μονάδων αερίου (της δεύτερης τεχνολογίας θερμοηλεκτρικής παραγωγής που συμπληρώνει τις ΑΠΕ) αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο, με πρώτη αιτία την ακόμη μεγαλύτερη μείωση των διεθνών τιμών αερίου. Είναι ενδεικτικό ότι το συμβόλαιο Απριλίου στον ολλανδικό κόμβο (TTF) κινείται αυτή τη στιγμή στα 43,12 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν η μέση τιμή του συμβολαίου Μαρτίου ήταν 53,06 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Μειωμένη ανάγκη για επιδοτήσεις
Ειδικά στη χώρα μας, «σύμμαχος» για τη μείωση των χονδρεμπορικών τιμών τον Απρίλιο είναι και η αλλαγή στην ειδική εισφορά που καταβάλλεται για τη χρήση του αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή. Έτσι, πλέον η ειδική εισφορά υπολογίζεται στο 5% της τιμής του TTF (και προβλέπεται να είναι στα 2-2,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Απρίλιο), έναντι των 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα που ήταν μέχρι τώρα.
Η αλλαγή αυτή, όπως είναι φυσικό, θα «ψαλιδίσει» τα κόστη των μονάδων αερίου και επομένως την τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς, για όσες ώρες βρίσκονται εκτός συστήματος οι λιγνιτικές μονάδες. Είναι ενδεικτικό ότι, έως τον Μάρτιο, η ειδική εισφορά των 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα επιβάρυνε κατά 18-20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα την ηλεκτροπαραγωγή με καύσιμο φυσικό αέριο.
Όπως είναι φυσικό, οι τελικές τιμές στους λογαριασμούς ρεύματος θα αποσαφηνιστούν μετά την ανακοίνωση των επιδοτήσεων. Όπως έχει συμβεί και όλους τους προηγούμενους μήνες, όσον αφορά τις ενισχύσεις αναμένεται να ακολουθηθεί η λογική διατήρησης των «καθαρών» λιανικών σε περίπου σταθερά επίπεδα. Επομένως, οι επιδοτήσεις αναμένεται να αναπροσαρμοστούν κι αυτές προς τα κάτω, με ωφελημένο το αποθεματικό του Ταμείου Ενεργειακού Μετάβασης.
Υπενθυμίζεται ότι για τον Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, η επιδότηση παρέμεινε αμετάβλητη, στα 4 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (40€/MWh) στα οικιακά τιμολόγια και την 1η κλίμακα κατανάλωσης. Το κονδύλι των ενισχύσεων ήταν 58,5 εκατ. ευρώ.