Σταϊκούρας: Φέτος θα ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Φέτος θα ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα
Στην ενισχυμένη αξιοπιστία της Ελλάδας, η οποία αντανακλάται μέσα από τις 12 αναβαθμίσεις σε τρία χρόνια, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στη Σύνοδο των Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων και Παρόμοιων Θεσμών Κοινωνικού Διαλόγου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος.

Στην ενισχυμένη αξιοπιστία της Ελλάδας, η οποία αντανακλάται μέσα από τις 12 αναβαθμίσεις μέσα σε τρία χρόνια, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στη Σύνοδο των Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων και Παρόμοιων Θεσμών Κοινωνικού Διαλόγου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το 2023 η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

«Το 1997, στη Θεσσαλονίκη, η ελληνική Ο.Κ.Ε. υλοποίησε την πρώτη Συνάντηση των κοινωνικών φορέων από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σήμερα, στην ίδια πόλη με την μακρά ιστορία, θα μιλήσουμε για τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στους τομείς της ενεργειακής αυτονομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της περιφερειακής ενσωμάτωσης» ανέφερε ο ίδιος στην έναρξη του χαιρετισμού του.

Άλλωστε, όπως τόνισε αργότερα, «η Ελλάδα, μαζί με τις γείτονες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποδεικνύουμε, για ακόμα μια φορά, ότι οι ειλικρινείς και παραγωγικές συνεργασίες, στη λογική των παιγνίων θετικού αθροίσματος, μπορούν να προσφέρουν απάντηση στις κοινές περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις, με οφέλη για όλες τις χώρες, και όλους τους πολίτες».

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε μνεία στην τραγωδία στα Τέμπη: «Το δυστύχημα των Τεμπών μας έχει συγκλονίσει και συνθλίψει όλους, απλώνοντας πέπλο βαθιάς εθνικής οδύνης. Ως πολιτική ηγεσία, αναλαμβάνουμε την αντικειμενική ευθύνη και δεσμευόμαστε να κάνουμε ότι χρειάζεται προκειμένου να εξαλείψουμε τα ''κακώς κείμενα''και να περιορίσουμε - στο ελάχιστο - τις πιθανότητες να συμβούν - στο μέλλον - δυστυχήματα. Η σκέψη μας παραμένει στους ανθρώπους που χάσαμε τόσο άδικα και τόσο πρόωρα, και στις οικογένειές τους» σημείωσε.

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και στο έργο της κυβέρνησης, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε:

«Ως Ελληνική Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, επιδιώξαμε - και εργαστήκαμε - όχι μόνο να αυξήσουμε το ΑΕΠ της χώρας, αλλά να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας, θα ενισχύσουν την ενεργειακή μας αυτονομία και ασφάλεια, θα οδηγήσουν στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και θα βελτιώσουν την κοινωνική ευημερία.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ως Υπουργείο Οικονομικών, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, υλοποιήσαμε πλήθος διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο, δίκαιο και αποδοτικό θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο, ενισχύοντας την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».

«Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και καταδεικνύουν τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» σημείωσε και συνέχισε:

  • Η σύνθεση του ΑΕΠ και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας βελτιώνονται.
  • Η εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων καταγράφει υψηλό τριακονταετίας.
  • Οι εξαγωγές, ως ποσοστό του ΑΕΠ, έχουν - από το 2010 - διπλασιαστεί.
  • Το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει αναβαθμιστεί.
  • Η ανεργία έχει μειωθεί σημαντικά.
  • Το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα μπορεί, χάρη και στην αποτελεσματική στήριξη της Κυβέρνησης, να αποτελέσει - και πάλι - μοχλό ανάπτυξης στην πραγματική οικονομία.
  • Τέλος, παρά τη γενναία στήριξη της κοινωνίας κατά τις διαδοχικές κρίσεις, τα δημόσια οικονομικά της χώρας μας είναι σταθερά.

«Όλα αυτά αντανακλώνται στο ενισχυμένο κύρος και την αυξημένη αξιοπιστία της χώρας εν μέσω διεθνών κρίσεων, και στις 12 αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης την τελευταία τριετία, οι οποίες εκτιμούμε ότι θα συνεχιστούν, επιτυγχάνοντας – εφέτος – την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας» επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση, τόνισε ότι «η Ελλάδα - σήμερα – πρωτοπορεί», προσθέτοντας: «Προχωρά, δυναμικά, σε επενδύσεις και συνεργασίες οι οποίες την καθιστούν ενεργειακό κόμβο, προωθώντας τη θωράκιση, όχι μόνο της εθνικής οικονομίας μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής».

«Οι πλωτές μονάδες αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο τερματικός σταθμός στη Ρεβυθούσα και ο αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας είναι μερικά από τα σχέδια που ενισχύουν, σημαντικά, τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Παράλληλα, η ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας προχωρά ραγδαία.

Οι ανανεώσιμες πηγές καλύπτουν, με αυξανόμενο ρυθμό, ένα όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Στόχος είναι, μέχρι το 2030, το 80% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Άλλωστε, η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πράσινης οικονομικής μετάβασης, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπροσανατολισμός της δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης σε βιώσιμες τοποθετήσεις είναι απαραίτητος και προϋποθέτει προσαρμογή της δημοσίας οικονομικής διαχείρισης αλλά και επανεξέταση του τρόπου λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος» ανέφερε.

«Ως υπουργείο Οικονομικών έχουμε συστηματικά προχωρήσει στον σχεδιασμό και την υιοθέτηση 3 πυλώνων δράσεων για την έγκαιρη και αποτελεσματική πράσινη μετάβαση της οικονομίας, του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των επιχειρήσεων» επεσήμανε, διευκρινίζοντας:

1ος Πυλώνας: Ανάκαμψη με έμφαση στη βιωσιμότητα.

«Το ''Ελλάδα 2.0'' σχεδιάστηκε και υλοποιείται σε αρμονία με την Ατζέντα 2030 του Ο.Η.Ε., κατανέμοντας 37% και 20% του προϋπολογισμού σε δράσεις για την πράσινη και τη ψηφιακή μετάβαση αντίστοιχα».

2ος Πυλώνας: Διαμορφώνουμε και υιοθετούμε εργαλεία δημόσιας πολιτικής τα οποία υποστηρίζουν την ανακατεύθυνση των πόρων της οικονομίας σε βιώσιμες δραστηριότητες.

«Πρόσφατα χορηγήσαμε κίνητρο προσαυξημένης έκπτωσης κατά 100% σε δαπάνες μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση.

Παράλληλα, ήδη από το 2020, υλοποιούμε – με βάση τα διεθνή πρότυπα – τη σταδιακή ενσωμάτωση της κλιματικής διάστασης στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής, μέσω του «πράσινου κρατικού προϋπολογισμού», ενώ δρομολογούμε και την έκδοση του πρώτου, κρατικού ''πράσινου ομολόγου''».

3ος Πυλώνας: Σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε Εθνικές Στρατηγικές στη βάση διεθνών και ευρωπαϊκών βέλτιστων πρακτικών.

«Πρόσφατα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης παρουσιάσαμε τη Στρατηγική για την αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, μέσα και από την ενίσχυση των τομέων ''βιώσιμης χρηματοδότησης'' και Fintech.

Επιπλέον υλοποιούμε έργο τεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάρτιση''Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση'', με στόχο την κάλυψη του κενού χρηματοδότησης προς την πράσινη μετάβαση».

Τέλος, παράλληλα με τη συστηματική συνεργασία μας με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, το υπουργείο Οικονομικών έχει συστήσει Ομάδα Εργασίας για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση και την Πράσινη Οικονομική Μετάβαση, στην οποία συμμετέχουν η Τράπεζα της Ελλάδος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, καθώς και έγκριτοι πανεπιστημιακοί και εμπειρογνώμονες του ιδιωτικού τομέα, όπως είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παπαθανάσης: Σε φάση υλοποίησης 34 έργα ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 4,6 δισ. ευρώ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider