Ρεύμα: Ανακοίνωση επιδοτήσεων για το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου – Στα 15 €/MWh η ενίσχυση

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Ανακοίνωση επιδοτήσεων για το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου – Στα 15 €/MWh η ενίσχυση
Σήμερα, Πέμπτη, εκτός απροόπτου η δημοσιοποίηση των ενισχύσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Από 8,9 έως 19,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα οι «καθαρές» χρεώσεις των προμηθευτών για τον μήνα που διανύουμε.

Καθαρό «τοπίο» για το επόμενο δίμηνο, όσον αφορά τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «κλειδώνοντας» σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr από τώρα το ύψος των ενισχύσεων και για τον Ιούνιο, πέρα από τον μήνα που διανύουμε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ενίσχυση για τα οικιακά νοικοκυριά και για τους δύο μήνες θα είναι 15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (ή αλλιώς 1,5 λεπτό του ευρώ ανά κιλοβατώρα), ενώ ίδια θα είναι η τιμή και για τα αγροτικά τιμολόγια. Μάλιστα, εκτός απροόπτου οι σχετικές ανακοινώσεις από το ΥΠΕΝ θα γίνουν σήμερα, Πέμπτη.

Ο καθορισμός των επιδοτήσεων και για τον Ιούνιο έγινε με σκοπό να αποκτήσουν οι καταναλωτές την απαιτούμενη «ορατότητα» για το ύψος των λογαριασμών τους, ανεξάρτητα από το αν οι εκλογές της 21ης Μαΐου δεν θα οδηγήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης και θα χρειαστεί να διεξαχθεί στη συνέχεια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι τον Ιούνιο «θα βρίσκεται στο τιμόνι» υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία δεν θα έχει την ίδια ευχέρεια να αποφασίσει για επιδοτήσεις.

«Σύμμαχος» στην απόφαση του ΥΠΕΝ είναι το γεγονός ότι κατά το επόμενο δίμηνο δεν αναμένεται σημαντική αλλαγή στις εγχώριες χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος. Έτσι, το υπουργείο έχει ήδη εικόνα για το ύψος στο οποίο θα πρέπει να διαμορφωθούν οι ενισχύσεις και τον επόμενο μήνα.

Οι «καθαρές» τιμές των προμηθευτών

Υπενθυμίζεται ότι για τον Μάιο, οι χρεώσεις που ανακοίνωσαν οι περισσότεροι πάροχοι είναι ελαφρά μικρότερες από τον προηγούμενο μήνα, με τις μεσοσταθμικές τιμές ωστόσο να κινούνται στα ίδια επίπεδα με τον Απρίλιο.

Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη το πιο ανταγωνιστικό τιμολόγιο κάθε εταιρείας ή τις εκπτώσεις στο βασικό της τιμολόγιο, πλέον ελάχιστες εταιρείες κινούνται πάνω από τα 16 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, δηλαδή πάνω από τα επίπεδα – στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση, για τη διαμόρφωση των «καθαρών» επιβαρύνσεων (δηλαδή μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων).

Πιο συγκεκριμένα, οι ανακοινώσεις για τον Μάιο κυμαίνονται από 10,4 έως 21 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Παράλληλα, η μέση χρέωση διαμορφώνεται στα 16 λεπτά ανά KWh, έναντι 15,9 λεπτών τον Απρίλιο.

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για ενίσχυση τον μήνα που διανύουμε στο 1,5 λεπτό του ευρώ ανά κιλοβατώρα, τότε οι «καθαρές» χρεώσεις θα διαμορφωθούν στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης. Πιο συγκεκριμένα, η μέση τελική επιβάρυνση θα αγγίξει τα 14,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με τη χαμηλότερη τιμή να «προσγειώνεται» στα 8,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα και την υψηλότερη να αγγίζει τα 19,5 λεπτά ανά kWh.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο «μάτι» της Εφορίας 140.000 ακίνητα τύπου Airbnb

gazzetta
gazzetta reader insider insider