Στο «μικροσκόπιο» τα ρωσικά διαμάντια - Τα «αγκάθια» από τις πιθανές κυρώσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «μικροσκόπιο» τα ρωσικά διαμάντια - Τα «αγκάθια» από τις πιθανές κυρώσεις
Το 2021, η Ρωσία κέρδισε περίπου 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια από εξαγωγές διαμαντιών, με αποτέλεσμα να καταστεί ο όγδοος μεγαλύτερος εξαγωγέας διαμαντιών στον κόσμο.

Η G7 εξετάζει την επιβολή κυρώσεων στις εξαγωγές ρωσικών διαμαντιών - ένα περίπλοκο μέτρο που θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τις τιμές για τα προϊόντα πολυτελείας. Οι ρωσικές εξαγωγές διαμαντιών έχουν σε μεγάλο βαθμό γλυτώσει από τις διεθνείς κυρώσεις μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, παρά τις εκκλήσεις για το αντίθετο από το Κίεβο και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Το 2021, η Ρωσία κέρδισε περίπου 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια από εξαγωγές διαμαντιών, με αποτέλεσμα να καταστεί ο όγδοος μεγαλύτερος εξαγωγέας διαμαντιών στον κόσμο. Ορισμένες χώρες —όπως το Βέλγιο, που αγοράζει σημαντική ποσότητα ρωσικών διαμαντιών— θέλουν μια «διεθνή προσέγγιση» στις ρωσικές εξαγωγές, σε αντίθεση με ένα ειδικό μέτρο της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κυρώσεις δεν θα φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

«Η συζήτηση συνεχίζεται εδώ και αρκετό καιρό επειδή υπάρχει σαφής κίνδυνος η Ρωσία να εκτρέψει απλώς τις εξαγωγές της σε άλλες χώρες», δήλωσε στο CNBC ο Έντουαρντ Γκάρντνερ, οικονομολόγος στην Capital Economics. «Εάν οι κυρώσεις επιβάλλονταν με έναν σωστό τρόπο, τότε θα μπορούσαμε να δούμε λιγότερη ρωσική προσφορά στην αγορά και υψηλότερες τιμές», έσπευσε να συμπληρώσει.

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία διαμαντιών ανησυχεί για την στροφή του εμπορίου πετρών σε άλλες αγορές, όπως το Ντουμπάι, το οποίο θα μπορούσε να πληρώσει περισσότερα χρήματα για να τα αποκτήσει, ενώ παράλληλα δεν θα μείωνε σημαντικά τα έσοδα της Ρωσίας. Τον Μάρτιο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανέφεραν ότι «η Ρωσία συνεχίζει να κερδίζει δισεκατομμύρια δολάρια από το εμπόριο διαμαντιών» και αμφότερες δεσμεύονται να προκαλέσουν οικονομική αιμορραγία στη Μόσχα «για τον απρόκλητο πόλεμό της στην Ουκρανία».

Ο Χανς Μέρκετ, Βέλγος ερευνητής για τους φυσικούς πόρους στη International Peace Information Service, ένα ανεξάρτητο ερευνητικό ινστιτούτο, υποστήριξε ότι οι κυρώσεις στα ρωσικά διαμάντια είναι θέμα χρόνου. Από την πλευρά του, ο Τομπίας Γκέρκε, από το ένα think tank στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, διεμήνυσε στo CNBC πως υπάρχουν «πολλά προβλήματα» με την επιβολή των κυρώσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα κατά της Ρωσίας είχαν έναν περισσότερο τιμωρητικό χαρακτήρα, αντί να είναι πράγματι κυρώσεις. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία θα παραμείνει σε θέση να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο για πολλά ακόμη χρόνια», πρόσθεσε.

Η ΕΕ εισήγαγε ρωσικά διαμάντια αξίας περίπου 1,4 δισ. ευρώ το 2022, σύμφωνα με την Eurostat ενώ η Alrosa, μια κρατική ρωσική εταιρεία εξόρυξης, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις ακατέργαστων και επεξεργασμένων διαμαντιών τον Ιανουάριο του 2022 ήταν ύψους 325 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ έκανε λόγο και για «ισχυρή ζήτηση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Allianz: Αύξηση 329% στα κέρδη, αλλά κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών

Bundesbank: Τέσσερα συν δύο «καμπανάκια» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τις κεφαλαιαγορές

Societe Generale: Αύξηση κερδών και μείωση εσόδων για το α' τρίμηνο, εν μέσω των υψηλών επιτοκίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider