Eurobank: Αποκλιμάκωση πληθωρισμού λόγω μείωσης των τιμών ενέργειας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank: Αποκλιμάκωση πληθωρισμού λόγω μείωσης των τιμών ενέργειας
Στην ανάλυση των τελευταίων στοιχείων για τον πληθωρισμό προχωρά η Eurobank, στο τελευταίο τεύχος της έκθεση «7 Ημέρες Οικονομία». 

Στην ανάλυση των τελευταίων στοιχείων για τον πληθωρισμό προχωρά η Eurobank, στο τελευταίο τεύχος της έκθεση «7 Ημέρες Οικονομία».

Όπως παρατηρεί, αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός λόγω μείωσης των τιμών ενέργειας, αλλά ο δομικός πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός.

Ειδικότερα, η Eurobank αναφέρει ότι ο πληθωρισμός στην ελληνική οικονομία παρέμεινε σε καθοδική τροχιά για όγδοο μήνα στη σειρά, τον Μάιο, δηλαδή η άνοδος του γενικού επιπέδου των τιμών συνεχίστηκε, ωστόσο με μειούμενο ρυθμό. Παρόμοια ποιοτικά χαρακτηριστικά παρουσιάζει και η πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Αναλυτικά, σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) επιβραδύνθηκε στο 4,1% (6,1% στην Ευρωζώνη) από το ιστορικό υψηλό 12,1% τον Σεπτέμβριο του 2022 (9,9% στην Ευρωζώνη). Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τον ρυθμό πληθωρισμού στην Ευρωζώνη μεσοπρόθεσμα είναι της τάξης του 2,0%. Παρατεταμένες αποκλίσεις είτε προς τα πάνω (όπως συμβαίνει τώρα) είτε προς τα κάτω από τον στόχο είναι το ίδιο μη επιθυμητές καθότι αποτελούν παράγοντα αβεβαιότητας.

Από τις δώδεκα ομάδες αγαθών και υπηρεσιών που συνθέτουν τον ΕνΔΤΚ, εκείνη της στέγασης, νερού, ηλεκτρικού, αερίου και άλλων καυσίμων είχε μακράν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην προαναφερθείσα επιβράδυνση, με τον σχετικό δείκτη τιμών να μειώνεται σε ετήσια βάση κατά 13,3% τον Μάιο του 2023 από αύξηση 38,1% τον Σεπτέμβριο του 2022, αφαιρώντας προσεγγιστικά 6,2 ποσοστιαίες μονάδες από τον ετήσιο πληθωρισμό. Ακολούθησε η ομάδα αγαθών και υπηρεσιών των μεταφορών, με τον αντίστοιχο δείκτη τιμών να μειώνεται σε ετήσια βάση κατά 0,3% τον Μάιο του 2023 από άνοδο 13,8% τον Σεπτέμβριο του 2022, αφαιρώντας προσεγγιστικά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες από τον ετήσιο πληθωρισμό. Βάσει των παραπάνω αποτελεσμάτων εξάγεται το συμπέρασμα ότι η αποκλιμάκωση του ρυθμού ανόδου των τιμών στην Ελλάδα (και όχι μόνο) συνδέεται κυρίως με τη μείωση των τιμών ενέργειας (π.χ. φυσικό αέριο και πετρέλαιο). Σε ό,τι αφορά τον δομικό ΕνΔΤΚ, δηλαδή εξαιρώντας την ενέργεια, τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό, ο πληθωρισμός παρέμεινε σε σχετικά υψηλά επίπεδα τον Μάιο του 2023 (7,2% έναντι 5,3% στην Ευρωζώνη), αντανακλώντας τη διεύρυνση των πληθωριστικών πιέσεων και σε άλλες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός: Πάνω από τον στόχο κατά 9,6% τα φοροέσοδα και πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. στο 5μηνο

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,8% υποχώρησε η ανεργία το α' τρίμηνο - Η «ακτινογραφία» των ανέργων και των απασχολούμενων

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 83,7% στις κενές θέσεις εργασίας το α' τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider