ΥΠΕΝ: Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την παράταση των έκτακτων μέτρων στο ρεύμα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΥΠΕΝ: Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την παράταση των έκτακτων μέτρων στο ρεύμα
Όπως σημειώνουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, ακόμη και μέσα στον Αύγουστο θα ληφθούν οι αποφάσεις για το αν οι παρεμβάσεις θα αποσυρθούν την 1η Οκτωβρίου ή όχι, καθώς χρειάζεται να υπάρχει όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη εικόνα για την εξέλιξη των τιμών. «Δεν έχει νόημα να αποσύρουμε τα μέτρα και σε λίγο καιρό να χρειαστεί να τα επαναφέρουμε», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Περισσότερος χρόνος, ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την εξέλιξη των ενεργειακών τιμών τους επόμενους μήνες, θα χρειαστεί ώστε να ληφθούν οριστικές αποφάσεις σχετικά με το αν θα δοθεί ή όχι παράταση στα έκτακτα μέτρα στη λιανική και τη χονδρική αγορά ρεύματος. Αυτό επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως είναι πιθανό η «τύχη» των μέτρων να οριστικοποιηθεί μέσα στον Αύγουστο.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου, οι έκτακτες παρεμβάσεις θα εκπνεύσουν στις 30 Σεπτεμβρίου. Έτσι, από τη συγκεκριμένη ημέρα θα καταργηθεί ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών, όπως και τα έκτακτα τιμολόγια ρεύματος. Τα τιμολόγια αυτά ξεκίνησαν να εφαρμόζονται τον περασμένο Αύγουστο, στο πλαίσιο της αναστολής των ρητρών αναπροσαρμογής.

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΥΠΕΝ, προϋπόθεση για να αποφασιστεί αν οι παραπάνω παρεμβάσεις θα ολοκληρωθούν στις 30 Σεπτεμβρίου, ή θα παραταθούν, είναι να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή «ορατότητα» για τα επίπεδα στα οποία πρόκειται να διαμορφωθούν στη συνέχεια οι τιμές αερίου και ρεύματος. Κι αυτό γιατί σκοπός είναι να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να αποσυρθούν τα μέτρα και στη συνέχεια, σε μία ενδεχόμενη αναζωπύρωση της κρίσης, να χρειαστεί να επανέλθουν εκ νέου.

Διευκόλυνση των προμηθευτών

Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το ενδεχόμενο να ληφθούν οι αποφάσεις μέσα στον Αύγουστο θα συνδυαστεί με νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, ώστε να διευκολυνθούν οι προμηθευτές ρεύματος στην προετοιμασία για τις επερχόμενες αλλαγές στη λιανική, αλλά και στην ενημέρωση των πελατών τους. Η πρωτοβουλία θα αφορά τροποποιήσεις στον Κώδικα Προμήθειας και θα γίνουν στη βάση σχετικής εισήγησης που έχει κάνει στο υπουργείο η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.

Η μία τροποποίηση έχει να κάνει με το διάστημα προγνωστοποίησης των καταναλωτών από τις εταιρείες – η οποία θα χρειαστεί στις περιπτώσεις που η επιστροφή στην «κανονικότητα» σημαίνει αλλαγή όρων στις συμβάσεις, και όχι απλώς «ενεργοποίηση» χαρακτηριστικών (όπως η ρήτρα) που υπήρχαν πριν από τον Αύγουστο του 2022.

Έτσι, το ΥΠΕΝ πρόκειται να μειώσει την προθεσμία προγνωστοποίησης στις 30 ημέρες, από 60 ημέρες που προβλέπει αυτή τη στιγμή ο Κώδικας Προμήθειας. Επομένως, οι καταναλωτές θα πρέπει πλέον να ενημερωθούν από τους παρόχους τους το αργότερο έως τις 31 Αυγούστου. Επίσης, θα δοθεί η δυνατότητα οι ενημερώσεις να μην γίνουν αποκλειστικά με την αποστολή έγχαρτης επιστολής, αλλά από τα «κανάλια» επικοινωνίας που οι καταναλωτές λαμβάνουν ενημερώσεις από τους προμηθευτές τους (π.χ. e-mail).

Έγκαιρη προετοιμασία

Με βάση τα στελέχη του ΥΠΕΝ, τα παραπάνω σημαίνουν πως οι προμηθευτές θα μπορούν να ξεκινήσουν να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο η επιστροφή στην «κανονικότητα» να γίνει την 1η Οκτωβρίου, παρόλο που ενδεχομένως θα εκκρεμεί ακόμη η απόφαση του υπουργείου, για το αν θα δοθεί ή όχι παράταση στα έκτακτα μέτρα.

Έτσι, στην περίπτωση που η απόφαση του υπουργείου θα είναι να μην δοθεί τελικά παράταση (και με δεδομένο ότι η απόφαση θα «κλειδώσει» ένα επαρκές χρονικό διάστημα πριν από το τέλος Αυγούστου), οι εταιρείες θα είναι έτοιμες να δρομολογήσουν τις απαιτούμενες ενέργειες. Κάτι που για παράδειγμα σημαίνει πως θα έχουν ετοιμάσει έως τότε τις ενημερώσεις τους προς τους πελάτες τους – και βέβαια τα τιμολόγια για την επιστροφή στην «κανονικότητα», στα οποία θα βασιστούν οι ενημερώσεις. Επομένως, θα μπορούν να προχωρήσουν άμεσα στις προγνωστοποιήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως έχει γράψει το Insider.gr, η εισήγηση του ΥΠΕΝ προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός ειδικού κυμαινόμενου τιμολόγιου «γέφυρα» από κάθε εταιρεία, στο πλαίσιο του οποίου θα ανακοινώνει την 1η κάθε μήνα τη χρέωση που θα ισχύει τον μήνα που ξεκινά (ex-ante τιμολόγιο).

Σε αυτό το τιμολόγιο θα μεταβούν οι καταναλωτές που δεν καλύπτονται αυτή τη στιγμή με συμβάσεις και δεν θα επιλέξουν εγκαίρως κάποιο από τα «κανονικά» προϊόντα που θα λανσάρει ο προμηθευτής τους, υπογράφοντας επομένως νέο συμβόλαιο. Το ίδιο θα ισχύσει και για καταναλωτές που οι εταιρείες έχουν «περάσει» σε καινούρια προϊόντα (τιμολόγια μετάπτωσης) από την έναρξη των έκτακτων μέτρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Αμετάβλητη η χρέωση της ΔΕΗ για τον Αύγουστο

Ρεύμα: Νέα άνοδος στην κατανάλωση – Διπλή δοκιμασία με τις πυρκαγιές

Ρεύμα: Από τα μεγαλύτερα στην Ε.Ε. το ελληνικό «δίχτυ προστασίας» στην κρίση

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider