Αυξάνονται και μεγαλώνουν και τα private equity funds στην Ελλάδα – Δύναμη πυρός άνω του 1 δισ. ευρώ για επενδύσεις

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυξάνονται και μεγαλώνουν και τα private equity funds στην Ελλάδα – Δύναμη πυρός άνω του 1 δισ. ευρώ για επενδύσεις
Φρέσκα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών μπαίνουν στο χορό των επενδύσεων σε ελληνικές εταιρείες που βρίσκονται είτε στα αρχικά στάδια, είτε σε φάση ανάπτυξης με το βλέμμα στην ελληνική αλλά και στις διεθνείς αγορές.

Φρέσκα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών μπαίνουν στο χορό των επενδύσεων σε ελληνικές εταιρείες που βρίσκονται είτε στα αρχικά στάδια, είτε σε φάση ανάπτυξης με το βλέμμα στην ελληνική αλλά και στις διεθνείς αγορές. Στις διαχειριστικές ομάδες του Equifund που πλέον ξεκινούν τα δεύτερα ή και τα τρίτα funds τους, έρχονται να προστεθούν και νέα funds με κεφάλαια από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές αλλά και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ πρ. ΤΑΝΕΟ), το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Με το επιχειρηματικό αλλά και το επενδυτικό οικοσύστημα να ωριμάζει στη χώρα μας εμφανίζονται και «ειδικοί επενδυτές» που στοχεύουν πλέον σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Χθες ανακοινώθηκε η σύσταση του «SPOROS Platform AKES», το οποίο είναι το πρώτο fund που επενδύει αποκλειστικά στην κυκλική οικονομία με έμφαση σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην καθαρή ενέργεια, την γαλάζια ανάπτυξη, τη βιοοικονομία και την αγροδιατροφή κ.α. Βασικός επενδυτής στο fund ύψους 30 εκατ. ευρώ είναι η ΕΑΤΕ, ενώ σε αυτό συμμετέχουν και 10 ιδιώτες επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων, συστημικές τράπεζες, θεσμικοί επενδυτές, χρηματοοικονομικοί οργανισμοί και σημαντικοί stakeholders από τον χώρο της ναυτιλίας και του διεθνούς impact investing. Η ομάδα του SPOROS έχει ήδη έτοιμες τις πρώτες της επενδύσεις στους κλάδους της επαναχρησιμοποίησης ηλεκτρονικών συσκευών και της βιώσιμης αγροδιατροφής με παραγωγή πράσινης ενέργειας.

Αυτό είναι και το δεύτερο «πράσινο» επενδυτικό ταμείο με της συμμετοχή της ΕΑΤΕ. Το πρώτο ήταν το European Sustainable Investments Fund (EuSif) το οποίο ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2021 με αρχικό κεφάλαιο 50 εκατ. ευρώ και τον περασμένο Μάρτιο ολοκλήρωσε τη δεύτερη και τελική περίοδο άντλησης κεφαλαίων φτάνοντας τα υπό διαχείριση κεφάλαια στα 70 εκατ. ευρώ. To EuSIF επενδύει αποκλειστικά στην Ελλάδα σε έργα περιβαλλοντικής αειφορίας και συγκεκριμένα σε έργα ενεργειακής εξοικονόμησης, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και σε έργα κυκλικής οικονομίας. Στους επενδυτές του EuSif πέρα από την ΕΑΤΕ περιλαμβάνονται θεσμικοί επενδυτές μεταξύ των οποίων και το κρατικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι, Mubadala Investments στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει με την ΕΑΤΕ για συνεπενδύσεις.

Σχεδόν 500 εκατ. ευρώ από τα Venture Capital Funds

Στον ευρύτερο χώρο της καινοτομίας και των startups οι διαχειριστικές ομάδες που πήραν σάρκα και οστά με το Equifund έχοντας επενδύσει περίπου 300 εκατ. ευρώ σε 113 καινοτόμες επιχειρήσεις δημιουργούν τα επόμενα funds τους. Πρόσφατα η ομάδα του Uni.Fund ανακοίνωσε το Uni.Fund II με κεφάλαια 50 εκατ. ευρώ, τα οποία μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να φτάσουν τα 60 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε εταιρείες τεχνολογίας και τεχνοβλαστούς, επενδύοντας σε στάδια pre-seed, seed και late-seed/series Α. Λίγο πριν είχε ανακοινωθεί και η έναρξη του δεύτερου fund της Big Pi, ύψους 50 εκατ. ευρώ. Η ομάδα του Metavallon έχει συστήσει το Metavallon II το οποίο ξεκίνησε με κεφάλαια 23 εκατ. ευρώ και αναμένεται να φτάσει τα 40 εκατ. ευρώ. Η Marathon Ventures έχει ανακοινώσει από τον Νοέμβριο του 2020 το Marathon II που διαχειρίζεται 70 εκατ. ευρώ, ενώ η Venture Friends έχει ανακοινώσει τη δημιουργία του τρίτου της fund με κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ και ετοιμάζει και ένα ακόμη fund.

Στα παραπάνω funds έρχονται να προστεθούν και αυτά που δημιουργούν νέες διαχειριστικές ομάδες με κεφάλαια από την ΕΑΤΕ, όπως το L-Stone Capital, το οποίο στοχεύσει σε επενδύσεις σε καινοτόμες επιχειρήσεις με κεφάλαια περίπου 20 εκατ. ευρώ, αλλά και το Northern Greece Investment Fund (NGIF) το οποίο με κεφάλια 30 εκατ. ευρώ είναι και το πρώτο με γεωγραφική στόχευση στη Βόρεια Ελλάδα.

Νέα funds και από τους «μεγάλους»

Εκτός από τους διαχειριστές κεφαλαίων που επενδύουν κυρίως σε startup εταιρείες στα πολύ αρχικά και αρχικά στάδια νέα funds ετοιμάζουν και οι διαχειριστικές ομάδες, οι οποίες επικεντρώνονται σε μεγαλύτερες εταιρείες που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης, στη χώρα μας ή και στο εξωτερικό. Για πολλά από αυτά τα funds η επενδυτική τους περίοδος λήγει αυτή τη χρονιά και ήδη ετοιμάζεται η συνέχεια.

Η EOS Capital του Απόστολου Ταμβακάκη ετοιμάζει το νέο της fund είναι στα σκαριά με στόχο να ξεκινήσει εντός του 2024 τις επενδύσεις με κεφάλαια τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ με βασικό στόχο τον κλάδο των τροφίμων, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και άλλοι κλάδοι συμπεριλαμβανομένων και όσων έχει ήδη επενδύσει η εταιρεία

Η Deca Investments έχει προχωρήσει ήδη στη σύσταση του Diorama II το οποίο κατά το πρώτο κλείσιμο συγκέντρωσε περί τα 160 εκατ. ευρώ και έχει στόχο να φτάσει το 200 εκατ. ευρώ μέσα στους επόμενους μήνες. Στο Diorama II συμμετέχει εκτός των άλλων και η Mubadala Investments του Άμπου Ντάμπι.

Νέο fund σχεδιάζει και η Elikonos Capital με στόχο να συγκεντρώσει κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στο growth ελληνικών επιχειρήσεων στον κλάδο των τροφίμων και όχι μόνο. Στα private equity funds που επενδύουν ενεργά στην ελληνική επιχειρηματικότητα τα τελευταία χρόνια προστίθεται και το SMERC fund του Νίκου Καραμούζη, το οποίο πρόσφατα μπήκε στην ΕΨΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Entersoft: Με ανάπτυξη 30% λέει «ναι» σε νέες εξαγορές με το βλέμμα στη Ρουμανία

Κερδίζουν έδαφος οι βιομηχανικές startup – Η χαρτογράφηση του κλάδου στην Ελλάδα και τα success stories

Πώς θα αναπτυχθεί η βιοτεχνολογία στην Ελλάδα – Τι είπε ο «πατριάρχης» του κλάδου στον ΣΕΒ

gazzetta
gazzetta reader insider insider