ΗΠΑ: Αύξηση των πωλήσεων υφιστάμενων κατοικιών τον Ιούνιο - Πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Αύξηση των πωλήσεων υφιστάμενων κατοικιών τον Ιούνιο - Πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο
«Η ανάκαμψη δεν έχει συντελεστεί, αλλά η ύφεση της αγοράς κατοικιών έχει τελειώσει» υποστηρίζει η ένωση κτηματομεσιτών της χώρας (NAR).

Οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Ιούνιο για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ένωση κτηματομεσιτών της χώρας (NAR).

Ο σχετικός δείκτης, που βασίζεται στα υπογεγραμμένα συμβόλαια που μετατρέπονται σε πωλήσεις μετά από ένα ή δύο μήνες, αυξήθηκε κατά 0,3% τον Ιούνιο, φτάνοντας τις 76,8 μονάδες. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν συρρίκνωση 0,5%.

Παρόλο που οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 15,6% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η αγορά κατοικίας πλησιάζει στο τέλος της συρρίκνωσης της.

«Η ανάκαμψη δεν έχει συντελεστεί, αλλά η ύφεση της αγοράς κατοικιών έχει τελειώσει. Η παρουσία πολλαπλών προσφορών υποδηλώνει ότι η ζήτηση κατοικιών δεν ικανοποιείται λόγω έλλειψης προσφοράς. Οι κατασκευαστές κατοικιών αυξάνουν την παραγωγή και προσλαμβάνουν εργαζόμενους» δήλωσε ο Λόρενς Γιουν, επικεφαλής οικονομολόγος της NRA.

Το απόθεμα των υφιστάμενων κατοικιών εξακολουθεί να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς πολλοί σημερινοί ιδιοκτήτες κατοικιών έχουν κλειδώσει επιτόκια υποθηκών κάτω του 5%. Αλλά η έλλειψη αποθέματος υφιστάμενων κατοικιών οδηγεί την οικοδόμηση κατοικιών, με τις νέες άδειες για κατασκευές να φτάνουν σε υψηλό 12 μηνών τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Πάνω από τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη της οικονομίας - Στο 2,4% για το β' τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider