Η ενισχυμένη λειτουργία των αιολικών λόγω των ισχυρών ανέμων, που επικράτησαν αρκετά 24ωρα τον Αύγουστο, είχαν ως συνέπεια να είναι έως αυτή τη στιγμή σημαντικά αυξημένο το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα. Επομένως, με δεδομένο ότι οι ΑΠΕ αποτελούν τη φθηνότερη πηγή ηλεκτροπαραγωγής, ο μήνας που διανύουμε «τρέχει» με χονδρεμπορική τιμή μειωμένη κατά 16,5% σε σχέση με τον Ιούλιο.
Πιο συγκεκριμένα, για τις πρώτες 18 ημέρες του Αυγούστου, η μέση τιμή της εγχώριας αγοράς Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται στα 93,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Έτσι, εμφανίζει υποχώρηση κατά 18,5 ευρώ περίπου από τον προηγούμενο μήνα, ο οποίος «έκλεισε» με 112,68 ευρώ ανά MWh.
Μάλιστα, έως αυτή τη στιγμή, η ελληνική αγορά κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από τις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι, για τις πρώτες 10 ημέρες του μήνα, η Ελλάδα είναι η 5η ακριβότερη στην Ε.Ε., μετά τη Μάλτα (105,07 ευρώ ανά MWh), την Ιρλανδία (102,54 ευρώ ανά MWh), την Ιταλία (101,5 ευρώ ανά MWh) και την Πολωνία (94,38 ευρώ ανά MWh).
Στο 35% το «πράσινο» ποσοστό
Αξίζει να σημειωθεί ότι «σύμμαχος» της αποκλιμάκωσης τον Αύγουστο της εγχώριας αγοράς αποτελεί και η υποχώρηση της τιμής του αερίου, καθώς ο τρέχων μήνας «τρέχει» με την τιμή του καυσίμου στα 29,51 ευρώ ανά MWh, από 32,15 ευρώ ανά MWh τον Ιούλιο. Ωστόσο, η ελάττωση στο αέριο αγγίζει το 8%, κάτι που σημαίνει πως δεν μπορεί να αποδοθεί σε αυτήν η αισθητά μεγαλύτερη «βουτιά» των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού.
Αντίθετα, η βασική θετική ανατροπή σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είναι η κατακόρυφη αύξηση των ΑΠΕ στο μίγμα. Αύξηση που, με τη σειρά της, αποδίδεται στη μεγαλύτερη παραγωγή των αιολικών πάρκων, με την ενίσχυση των ανέμων μέσα στον Αύγουστο. Οι ισχυροί άνεμοι «μεταφράζονται» παράλληλα και σε πτώση της θερμοκρασίας, γεγονός που περιορίζει τη χρήση των κλιματιστικών και κατά συνέπεια την κατανάλωση ενέργειας.
Οι δύο παραπάνω παράμετροι έχουν ως συνέπεια τις πρώτες 18 ημέρες του Αυγούστου οι ΑΠΕ να αποτελούν το πρώτο σε συμμετοχή «καύσιμο» στο εγχώριο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, με μερίδιο περίπου 35%. Οι ίδιοι λόγοι εξηγούν γιατί αυτό τον μήνα είναι περιορισμένη η συμμετοχή του φυσικού αερίου, η οποία αγγίζει το 31,5%.
Η εικόνα για τον Ιούλιο ήταν ακριβώς αντίθετη, καθώς ο προηγούμενος μήνας έκλεισε με το φυσικό αέριο στην κορυφή, με μερίδιο 37%. Αν και οι ΑΠΕ ήταν το δεύτερο «καύσιμο», το ποσοστό τους διαμορφώθηκε στο 27%.
Ανατροπή τον Σεπτέμβριο
Όπως είναι φυσικό, η έως τώρα εικόνα μπορεί να αλλάξει από την εξέλιξη των τιμών για τον υπόλοιπο Αύγουστο. Ενδεικτικά εδώ και λίγα 24ωρα, η εγχώρια χονδρεμπορική έχει επιστρέψει στα τριψήφια νούμερα με την Παρασκευή, 18 Αυγούστου, να διαμορφώνεται στα 107,5 ευρώ ανά MWh. Ωστόσο, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να ανατραπούν τα έως τώρα δεδομένα και στις υπόλοιπες ημέρες, μέχρι να κλείσει ο Αύγουστος, να καλυφθεί η «ψαλίδα» των 18,5 ευρώ ανά MWh από τον Ιούλιο.
Αντίθετα, όπως έγραψε το Insider.gr, εκπρόσωποι του κλάδου περιμένουν άνοδο της αγοράς τον Σεπτέμβριο, όταν και αναμένεται να «περάσει» στην εγχώρια χονδρεμπορική η πρόσφατη αύξηση των τιμών του αερίου. Έτσι, εκτιμούν ότι ο επόμενος μήνα θα «τρέξει» 10-15% ενισχυμένος σε σχέση με τον Αύγουστο. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούν ότι οι χρεώσεις των οικιακών τιμολογίων για τον επόμενο μήνα θα είναι κατά 10% ενισχυμένες έναντι του μήνα που διανύουμε.