PMI: Περαιτέρω επιδείνωση σε Ευρωζώνη τον Αύγουστο - Χειρότερα των εκτιμήσεων σε Γερμανία, Γαλλία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
PMI: Περαιτέρω επιδείνωση σε Ευρωζώνη τον Αύγουστο - Χειρότερα των εκτιμήσεων σε Γερμανία, Γαλλία
Αν εξαιρεθούν οι μήνες της πανδημίας, ο PMI έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2013. 

Περαιτέρω επιδείνωση εμφάνισε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, καθώς η ύφεση διευρύνθηκε από τον μεταποιητικό στον κλάδο των υπηρεσιών.

Ειδικότερα, ο σύνθετος PMI της Ευρωζώνης υποχώρησε σε χαμηλό 33 μηνών στις 47 μονάδες από τις 48,6 τον Ιούλιο, παραμένοντας κάτω από τις 50 μονάδες αλλά και χαμηλότερα από τις προσδοκίες των οικονομολόγων για μικρή βελτίωση στις 48,8 μονάδες.

Μάλιστα, αν εξαιρεθούν οι μήνες της πανδημίας, πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2013.

Η δραστηριότητα στις υπηρεσίες μειώθηκε σε χαμηλό 30 μηνών, στις 48,3 μονάδες, καταγράφοντας πτώση για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο. Παράλληλα, η μεταποίηση εμφάνισε ελαφριά άνοδο, φθάνοντας σε υψηλό τριών μηνών, ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκεται σε συρρίκνωση, στις 43,7 μονάδες.

«Ο τομέας των υπηρεσιών δυστυχώς παρουσιάζει σημάδια ύφεσης ταιριάζοντας με τις κακές επιδόσεις της μεταποίησης», ανέφερε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί 0,2% το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με ανάπτυξη 0,3% το δεύτερο και 0,1% το πρώτο τρίμηνο, πρόσθεσε.

Στη Γερμανία, η επιχειρηματική δραστηριότητα κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάιο του 2020, στο ξέσπασμα της πανδημίας, φτάνοντας στις 44,7 μονάδες, από τις 48,5 τον Ιούλιο και τις 48,3 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Επίσης, στη Γαλλία o PMI παρέμεινε αμετάβλητος από τον Ιούλιο στις 46,6 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020.

Τα χειρότερα των εκτιμήσεων μεγέθη από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ δημιουργούν προσδοκίες πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων τον επόμενο μήνα, με τους αναλυτές να προειδοποιούν για ύφεση αυτό το τρίμηνο. Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά επιπλέον 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, στο 4% από το 3,75%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σουηδία: Θα διαρκέσει περισσότερο του αναμενόμενου η ύφεση με πιέσεις στα νοικοκυριά

Ο Τραμπ σε διαβόητη φυλακή της Τζόρτζια - Θα αποχωρήσει αμέσως μετά την καταβολή 200.000 δολαρίων

Αύξηση 100% της τιμής της χοιρινής κοιλιάς φέτος

gazzetta
gazzetta reader insider insider