Βρετανία: «Πατώνουν» οι πωλήσεις κατοικιών - Πρόβλημα τα υψηλά επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: «Πατώνουν» οι πωλήσεις κατοικιών - Πρόβλημα τα υψηλά επιτόκια
Τα βρετανικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πιέσεις κόστους που προκαλούνται από τον ακριβό δανεισμό και τον πληθωρισμό που υποχωρεί σιγά σιγά από τα υψηλά μιας ολόκληρης γενιάς.

«Βουλιάζουν» οι πωλήσεις κατοικιών στη Βρετανία φέτος, καθώς βρίσκονται σε τροχιά για το χαμηλότερο επίπεδο από το 2012, χτυπημένες από τα επίμονα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων.

Οι συναλλαγές σε κατοικίες πρόκειται να μειωθούν πάνω από 20% από το 2022, σύμφωνα με εκτίμηση του portal ακινήτων Zoopla με βάση τον αριθμό των υπό πώληση κατοικιών που «υπόκεινται σε σύμβαση» μέχρι στιγμής φέτος. Αυτό οφείλεται σε μια «βουτιά» στις συμφωνίες χρηματοδότησης από στεγαστικά δάνεια, με τις σχετικές πωλήσεις να αναμένεται να μειωθούν κατά 28% φέτος.

«Είναι ο αριθμός των πωλήσεων που έχουν πληγεί περισσότερο από το υψηλότερο κόστος δανεισμού, ειδικά μεταξύ των αγοραστών που βασίζονται σε στεγαστικά δάνεια», δήλωσε, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Richard Donnell, εκτελεστικός διευθυντής της Zoopla. Εντωμεταξύ, «η αύξηση των τιμών των κατοικιών επιβραδύνθηκε ραγδαία τον τελευταίο χρόνο καθώς η ζήτηση εξασθενεί», πρόσθεσε.

Τα βρετανικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πιέσεις κόστους που προκαλούνται από τον ακριβό δανεισμό και τον πληθωρισμό που υποχωρεί σιγά σιγά από τα υψηλά μιας ολόκληρης γενιάς. Αυτό οδήγησε σε πτώση στις πωλήσεις από αγοραστές σπιτιών για πρώτη φορά, καθώς οι ιδιοκτήτες κατοικιών επιμένουν σε όλο και πιο ακριβά συμβόλαια ενοικίασης ενώ το κόστος των στεγαστικών δανείων αυξάνεται.

Εντωμεταξύ, οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται με τον χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό εδώ και πάνω από 12 χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση. Η ζήτηση αγοραστών μειώθηκε κατά περισσότερο από το ένα τρίτο τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 20 Αυγούστου σε σύγκριση με τον μέσο όρο για την ίδια περίοδο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων μειώνονται σταθερά μετά από την καλοκαιρινή άνοδο, αν και η πτώση αναμένεται να είναι μια αργή διαδικασία καθώς οι αγορές αξιολογούν την επόμενη κίνηση της BoE στα επιτόκια. Ωστόσο, μια αύξηση στις πωλήσεις κατοικιών από τους ιδιοκτήτες - οι τιμές των οποίων συνήθως είναι 25% χαμηλότερες από την ευρύτερη αγορά - ενισχύει τις επιλογές για τους αγοραστές για πρώτη φορά, τόνισε η Zoopla.

Επιπλέον, οι συναλλαγές πρόκειται να υποστηριχτούν από αγοραστές που δεν εξαρτώνται από το χρέος. Οι πωλήσεις σε μετρητά αναμένεται να μειωθούν μόλις 1% το 2023 σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς οι φθηνότερες αγορές στη Βόρεια Αγγλία και τη Σκωτία διατηρούνται καλύτερα από τη Νότια Αγγλία.

«Οι αγοραστές με μετρητά έχουν μεγαλύτερη ανοσία και βρίσκονται σε καλό δρόμο για περισσότερες από μία στις τρεις πωλήσεις το 2023», δήλωσε ο Donnell. Ωστόσο, «τα ποσοστά πρέπει να πέσουν κάτω από το 5% προτού δούμε αυξημένη όρεξη για μετακόμιση σπιτιού στο δεύτερο εξάμηνο», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Hewlett Packard: Απογοητευτικές πωλήσεις τριμήνου - Υποβάθμισε το guidance

ΔΕΗ: Στο 5,34% το ποσοστό της Goldman Sachs

Τράπεζες: Βάζουν πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας για τις απάτες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

gazzetta
gazzetta reader insider insider