Η βιομηχανική «δυστοκία» της Γερμανίας είναι πιθανώς αρκετά έντονη ώστε να έχει παρασύρει την οικονομία και πάλι σε συρρίκνωση κατά το τρέχον τρίμηνο, ισχυρίζονται αναλυτές.
Μηνιαία έρευνα του Bloomberg δείχνει ότι το ΑΕΠ αναμένεται τώρα να μειωθεί κατά 0,1% τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, προτού συνεχιστεί η επιδείνωση βαδίζοντας προς το τέλος του έτους.
Οι οικονομολόγοι προηγουμένως προηγουμένων προέβλεπαν στασιμότητα αυτό το τρίμηνο.
Η χώρα που ήταν προηγουμένως η κινητήρια δύναμη της Ευρώπης τώρα φρενάρει την ανάπτυξή της, επιβαρυμένη από τους κόντρα ανέμους της αδύναμης ζήτησης στην Κίνα και μιας παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης.
Ο Πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel αναγκάστηκε την περασμένη εβδομάδα να διαψεύσει την πρόταση ότι η χώρα αξίζει για άλλη μια φορά την ετικέτα «ασθενής της Ευρώπης» που της είχε και πάλι κολλήσει στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.
Οι παρατηρήσεις του δημοσιεύτηκαν την παραμονή ανακοίνωσης των στοιχείων της περασμένης Τετάρτης που δείχνουν ότι το τρίτο τρίμηνο ξεκίνησε με τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στις εργοστασιακές παραγγελίες από την πανδημία το 2020. Μια έκθεση την επόμενη μέρα αποκάλυψε ότι η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε επίσης τον Ιούλιο.
Το κακό αποτέλεσμα της Γερμανίας υπογραμμίστηκε με μια προς τα κάτω αναθεώρηση της ανάπτυξης της ευρωζώνης μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, παρουσιάζοντας επέκταση μόλις 0,1%.
Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα σταθμίσουν αυτά τα στοιχεία καθώς εξετάζουν αυτήν την εβδομάδα εάν η περιοχή είχε αρκετές αυξήσεις επιτοκίων προς το παρόν.
Ενώ η γερμανική συρρίκνωση αυτού του τριμήνου όπως προβλέπεται από τις συναινετικές εκτιμήσεις είναι μόνο μέτρια, άλλοι είναι πιο απαισιόδοξοι.
Οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Holger Schmieding στο Berenberg αναμένουν πτώση του ΑΕΠ κατά 0,5% ακολουθούμενη από μια ακόμη πτώση 0,2% — που ισοδυναμεί με μια νέα ύφεση.
«Η παγκόσμια συρρίκνωση της μεταποίησης πλήττει τώρα σκληρά τη Γερμανία», ανέφεραν την Παρασκευή σε έκθεσή τους. «Σε αντίθεση με τη Γερμανία, οι περισσότερες από τις πρώην χώρες της ευρωκρίσης αντέχουν συγκριτικά καλά τους σημερινούς κόντρα ανέμους».