Τα 5 κρίσιμα ορόσημα για επιπλέον μέτρα στήριξης, αναβαθμίσεις και κονδύλια ΕΕ

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα 5 κρίσιμα ορόσημα για επιπλέον μέτρα στήριξης, αναβαθμίσεις και κονδύλια ΕΕ
Η κατάθεση του προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες στις 25/10, το πόρισμα για το έλλειμμα και το χρέος και η έγκριση της 3ης δόσης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Στις 18/10 η τελική αποτίμηση της πορείας του ΑΕΠ.  Τι θα κρίνουν μία σειρά από σημαντικά οικονομικά γεγονότα που θα λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα.

Μία σειρά από σημαντικά οικονομικά γεγονότα που θα λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα θα ξεκαθαρίσουν την εικόνα για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα για επιπλέον παρεμβάσεις στήριξης (όπως για παράδειγμα τη χρονική επέκταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο πακέτο μεταφορών, τουρισμού, διασκέδασης και για το 2024). Θα είναι επίσης σημαντικά για το προφίλ που «χτίζει» συστηματικά το ελληνικό οικονομικό επιτελείο έναντι των αγορών και των οίκων αξιολόγησης, αλλά και για να διατηρηθεί ο «κουμπαράς» των διαθεσίμων μέσα από την εισροή κονδυλίων της ΕΕ.

Τα κρίσιμα χρονικά ορόσημα συνδέονται με τις υποχρεώσεις της χώρας έναντι των Βρυξελλών, αλλά και με στοιχεία που θα ανακοινωθούν για την πορεία και για την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας. Περιλαμβάνουν την κατάθεση του προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες, το πόρισμα για το έλλειμμα και το χρέος, την έγκριση της 3ης δόσης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και την τελική αποτίμηση της πορείας του ΑΕΠ καθώς και μία σειρά από κρίσιμους δείκτες και στοιχεία για τον τουρισμό, τα κρατικά έσοδα και το κόστος ζωής.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή και συζητείται αυτές τις μέρες με τους θεσμούς που έχουν έρθει για τριήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, θα οδεύσει έως τις 15 Οκτωβρίου με τη μορφή που θέλει η Κομισιόν (Draft Budgetary Plan) στις Βρυξέλλες προς έγκριση στο πλαίσιο της διαδικασίας του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Το πόρισμα, το οποίο θα εκδοθεί το Νοέμβριο (μαζί το ανάλογο κείμενο αξιολόγησης για την μεταπρογραμματική εποπτεία), θα συνιστά ένα μεγάλο «σήμα», όχι για τις δημοσιονομικές δυνατότητες της Ελλάδος, αλλά για την εικόνα της προς τα έξω.

Το ίδιο σήμα αναμένεται και από το πόρισμα που θα συνοδεύει την εκταμίευση της 3ης δόσης επιδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο καλό σενάριο, αυτό θα καταστεί εφικτό μέσα στις επόμενες ημέρες, μετά και την επίλυση του τελευταίου εμποδίου που συνδέεται με το ορόσημο του νέου πληροφοριακού συστήματος Δημοσίων Συμβάσεων. Να σημειωθεί πως το αίτημα για αυτή τη δόση έχει γίνει από το Μάιο και συνδέεται με τα ορόσημα και τους στόχους του δευτέρου εξαμήνου του 2022. Τα επόμενα αιτήματα θα γίνουν το Δεκέμβριο, μετά την επικύρωση της αναθεώρησης του Σχεδίου Ανάκαμψης από το Ecofin.

Μία άλλη σημαντική επικύρωση αναμένεται να έρθει από τη Eurostat στις 23 Οκτωβρίου. Για τότε έχει οριστεί ότι θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την πορεία του ελλείμματος και του χρέους (διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος). Ουσιαστικά θα επικυρωθεί η πρόβλεψη του ΥΠΕΘΟ την ταχύτατη μείωση του χρέους αλλά και η ορθότητα των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας.

Πιο πριν, στις 18 Οκτωβρίου θα βγουν από την ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για τους ετήσιους εθνικούς λογαριασμούς. Ο λόγος για στοιχεία που περιμένει με αγωνία το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να δει αν επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη ή αν υπάρχουν νέες αναθεωρήσεις που επηρεάζουν όχι μόνο την εικόνα για το ΑΕΠ, αλλά και για μία σειρά από δείκτες που συνδέονται με αυτό (όπως το έλλειμμα, το χρέος ή την πρόβλεψη για τα φορολογικά έσοδα).

Έως τότε θα υπάρχει και ο τελικός απολογισμός για την πορεία του τουρισμού φέτος και για το κατά πόσο πράγματι άγγιξε το φράγμα των 20 δισ. ευρώ ο τζίρος στον κλάδο, επιβεβαιώνοντας μία από τις παραμέτρους στην οποία στηρίζεται η πρόβλεψη για ισχυρότερα φορολογικά έσοδα. Ειδικό ρόλο θα διαδραματίσουν και τα επόμενα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αλλά και οι μετρήσεις για την πορεία των τιμών (και εγχώρια αλλά και σε διεθνές επίπεδο οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου). Και τούτο με γνώμονα ότι προς το παρόν στον κρατικό σχεδιασμό δεν προβλέπεται παρά μόνο στοχευμένη επιδότηση για το ενεργειακό κόστος τον επόμενο χρόνο, με βάση την ανάλογη «ντιρεκτίβα» της ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΘΟ: Τα 5 «ατού» και οι 6+1 κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία – «Κλειδί» η κλιματική κρίση

Κουτεντάκης: Πολλά τα οφέλη από την επενδυτική βαθμίδα - Πολλαπλές οι προκλήσεις από τις φυσικές καταστροφές

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider