Ανατροπή έρχεται στην εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής για τις κατηγορίες τιμολογίων που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2024, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ πρόκειται να νομοθετήσει την υποχρέωση κάθε προμηθευτή να διαθέτει ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο με προαναγγελία τιμής.
Μάλιστα, στο συγκεκριμένο προϊόν κάθε εταιρεία θα πρέπει να «περάσει» από τις αρχές του έτους όλους τους πελάτες της στους οποίους έχει λήξει η σύμβαση, εφόσον αυτοί δεν επιλέξουν κάποιο άλλο από τα διαθέσιμα προϊόντα της.
Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από την τυπολογία των συμβάσεων, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) δεν έθετε κανέναν περιορισμό στους παρόχους, ως προς το είδος των προϊόντων που εκείνοι θα προκρίνουν για εφαρμογή από την αρχή του έτους. Επομένως, ένας πάροχος θα είχε την ευχέρεια να μην λανσάρει κυμαινόμενο προϊόν με προαναγγελία τιμής.
Στο ίδιο πλαίσιο, δεν υπήρχε κανένας περιορισμός στο τιμολόγιο που θα προτείνει ένας πάροχος στους πελάτες του που έχει λήξει η σύμβασή τους. Ως συνέπεια, σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ, οι εταιρείες θα ήταν ελεύθερες να αποφασίσουν εκείνες σε ποια κατηγορία θα ανήκε αυτό το προϊόν.
Αν οι καταναλωτές δεν δήλωναν εναντίωση στη σχετική ενημέρωση (προγνωστοποίηση) από τον προμηθευτή τους, που θα γίνει μέχρι την 1η Νοεμβρίου, τότε από την 1η Ιανουαρίου θα «περνούσαν» σε αυτό το προϊόν.
Πλέον, με τη νομοθετική ρύθμιση θα επιβάλλεται, αν οι εν λόγω καταναλωτές δεν κάνουν κάποια συγκεκριμένη επιλογή (δηλαδή στο ενδεχόμενο μη εναντίωσης), τότε από την 1η Ιανουαρίου να μεταβούν στην κυμαινόμενη σύμβαση με προαναγγελία τιμής, που υποχρεωτικά θα διαθέτει κάθε πάροχος.
Η γκάμα προϊόντων
Όπως είναι γνωστό, η εισήγηση της ΡΑΑΕΥ κατηγοριοποιεί τις πιθανές συμβάσεις σε τρεις τύπους, εισάγοντας και έναν «χρωματικό κώδικα», ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να αντιληφθούν εύκολο τον τρόπο τιμολόγησης.
Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου οι εταιρείες θα μπορούν να διαθέσουν σταθερά τιμολόγια (με σήμανση με μπλε χρώμα), κυμαινόμενα προϊόντα (με σήμανση με πράσινο χρώμα) και δυναμικά προϊόντα (για τους καταναλωτές με «έξυπνους» μετρητές) με σήμανση με πορτοκαλί χρώμα.
Στα κυμαινόμενα τιμολόγια υπάρχουν τρεις υποκατηγορίες, ξεκινώντας από τα προϊόντα με προαναγγελία τιμής (ex-ante), στα οποία ο μηχανισμός προσαύξησης (ρήτρα) εξαρτάται από παράμετρο (ή παραμέτρους) της χονδρεμπορικής αγοράς που έχει «κλειδώσει» πριν την έναρξη του μήνα τιμολόγησης (της 1ης μέρας κάθε μήνα). Επομένως, ο καταναλωτής γνωρίζει από την 1η κάθε μήνα την τιμή με την οποία θα χρεωθεί για τον μήνα που ξεκινά να «τρέχει».
Αντίθετα στα ex-post κυμαινόμενα τιμολόγια ο μαθηματικός τύπος εξαρτάται από παράμετρο (ή παραμέτρους) της χονδρεμπορικής αγοράς που «κλειδώνει» μετά την έναρξη του μήνα τιμολόγησης (της 1ης μέρας κάθε μήνα). Επομένως, η τιμή κάθε μήνα οριστικοποιείται στο τέλος του ή στο τέλος του αμέσως επόμενου μήνα.
Ίδιος μαθηματικός τύπος
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες τα υποχρεωτικά προϊόντα με προαναγγελία τιμής θα είναι τυποποιημένα, ανεξάρτητα από τον εταιρεία. Κι αυτό γιατί στη διάταξη του ΥΠΕΝ θα δίνεται συγκεκριμένη μαθηματική φόρμουλα με την οποία η χρέωση θα «κλειδώνει» την 1η του μήνα και θα ισχύει για όλο τον υπόλοιπο.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως οι εταιρείες δεν θα μπορούν να αναπτύξουν οι ίδιες τη μεθοδολογία με την οποία θα κλειδώνει η χρέωση από την 1η του μήνα, στο «υποχρεωτικό» προϊόν τους. Έτσι, η μόνη δυνατότητα που θα έχουν θα είναι να διαφοροποιήσουν τις αριθμητικές παραμέτρους που υπάρχουν στον μαθηματικό τύπο.