Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Γερμανίας να καταργήσει τη χρηματοδότηση εκτός προϋπολογισμού για τη δράση για το κλίμα, έθεσε υπό αμφισβήτηση περίπου 770 δισ. ευρώ κρατικής χρηματοδότησης, ανέφεραν στο Bloomberg άτομα με γνώση του θέματος.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο δήλωσε ότι η επαναχρησιμοποίηση της βοήθειας για την πανδημία, ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ από το 2021, για τη χρηματοδότηση της προστασίας του κλίματος παραβίαζε τον κανόνα που απαγορεύει τον νέο δανεισμό, ο οποίος θεωρείται απαράβατος κανόνας. Καθώς αξιωματούχοι της κυβέρνησης του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς άρχισαν να επεξεργάζονται περισσότερες από 60 σελίδες νομικών επιχειρημάτων, φοβήθηκαν ότι παρόμοιες απόπειρες που παρέχουν χρηματοδότηση έως και 770 δισ. ευρώ, μπορεί να να καταστούν άκυρες μέχρι το τέλος του έτους, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν την αρχική ανάλυση της κυβέρνησης.
Το Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο της Γερμανίας τον Αύγουστο κατέγραψε 29 ειδικά ταμεία εκτός του ετήσιου προϋπολογισμού, που έχουν συγκεντρώσει κονδύλια 870 δισ. ευρώ. Ένα ποσό 100 δισ. ευρώ που προορίζεται για την αναβάθμιση του γερμανικού στρατού είναι πιθανότατα ασφαλές, επειδή εγγράφηκε στο σύνταγμα πέρυσι, αλλά τα υπόλοιπα χρήματα κινδυνεύουν, ανέφεραν οι πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου.
Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο συνεδρίαζε όταν το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφαση. Ο Σολτς εμφανίστηκε λίγο αργότερα και υποσχέθηκε να βρει έναν τρόπο να καλύψει το άμεσο χρηματοδοτικό κενό των 60 δισ. ευρώ. Πάντως, όπως αναφέρει το Bloomberg, δεν υπάρχει προφανής τρόπος να καλυφθεί το έλλειμμα και οι «δύσκολες» σχέσεις μεταξύ του καγκελαρίου και των συμμάχων στον κυβερνητικό συνασπισμό, είναι πιθανό να δυσκολέψουν τους συμβιβασμούς.
Ο υπέρ των επιχειρήσεων υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ είναι πιθανό να ασκήσει βέτο σε οποιεσδήποτε αυξήσεις φόρων, ενώ οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες είναι εκτός συζήτησης για τους Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς. Από την πλευρά τους, οι Πράσινοι δεν μπορούν να υποστηρίξουν την περικοπή περιβαλλοντικών έργων. Τα κεφάλαια που λείπουν δεν μπορούν να αντληθούν ούτε μέσω νέου δανεισμού - καθώς η Γερμανία μόλις αποκατέστησε το λεγόμενο «φρένο χρέους» που κατοχυρώνεται στο σύνταγμα.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Βερόνικα Γκριμ, μέλος της ομάδας ανεξάρτητων οικονομικών συμβούλων του Γερμανού καγκελάριου, η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει «είναι τεράστια».
Φωτογραφία @ΑΡ