Το νέο σύμφωνο είναι καλή είδηση όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σχετικά με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Έχουμε μια θετική ρύθμιση για τους τόκους του επίσημου χρέους που θα προκύψουν μετά το 2033 αλλά και μια εξαίρεση για τις αμυντικές δαπάνες στον τρόπο υπολογισμού των υπερβολικών ελλειμμάτων που ήταν πάγιο αίτημα των κυβερνήσεων που έγινε τώρα εφικτό. Κι αυτό σε συνδυασμό με την αξιολόγηση του Economist στην Ελλάδα ως κορυφαία οικονομία της χρονιάς.
«Το 2023 κλείνει θετικά για την Ελλάδα, μείωση ανεργίας, αύξηση επενδύσεων/εξαγωγών, επενδυτική βαθμίδα, θετική συμφωνία, και ένα καινούριο κλίμα που αναγνωρίζεται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Η Ελλάδα έχει μπει σε νέο δρόμο, στόχος μας να συνεχίσουμε με την ίδια σοβαρότητα τη δουλειά μας», είπε.
Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη το συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο για τα κράτη μέλη της ένωσης.
Ενώ οι παλιοί κανόνες απαιτούσαν τα κράτη μέλη με υψηλά επίπεδα χρέους να μειώνουν το χρέος τους κάθε χρόνο κατά το 1/20 της υπέρβασης του 60% του ΑΕΠ, οι νέοι κανόνες απαιτούν τουλάχιστον 1% ΑΕΠ ετησίως μείωση του χρέους κατά μέσο όρο.
Πιο αναλυτικά, οι νέοι κανόνες υπαγορεύουν:
-Οι χώρες με χρέος άνω του 90% του ΑΕΠ πρέπει να το περιορίσουν κατά 1 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια μιας περιόδου προσαρμογής, ενώ οι χώρες με χρέος μεταξύ 60% και 90% θα πρέπει να καταβάλουν το ήμισυ αυτής της προσπάθειας
-Τα κράτη μέλη θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα δημοσιονομικό απόθεμα 1,5% του ΑΕΠ κάτω από το υποχρεωτικό όριο του 3%. Για τη δημιουργία αυτού του αποθέματος, η ετήσια προσαρμογή θα πρέπει να είναι 0,4% του ΑΕΠ, το οποίο θα μπορούσε να μειωθεί στο 0,25% του ΑΕΠ σε περίπτωση παράτασης της περιόδου προσαρμογής
-Οι κυβερνήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να αποκλίνουν από την πορεία των καθαρών δαπανών κατά 0,3% του ΑΕΠ ετησίως και 0,6% του ΑΕΠ σωρευτικά κατά την περίοδο παρακολούθησης
-Οι χώρες θα μπορούν να επεκτείνουν την περίοδο προσαρμογής από τέσσερα χρόνια σε επτά χρησιμοποιώντας επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στα σχέδιά τους για την ανάκαμψη από την πανδημία
-Για τις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες για το έλλειμμα που πρέπει να καταβάλλουν ετήσια δημοσιονομική προσπάθεια μισής μονάδας του ΑΕΠ, οι αυξημένες πληρωμές τόκων θα εξαιρεθούν από τον υπολογισμό το 2025-27.
-Παραμένουν τα όρια 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα και 60% του ΑΕΠ για το χρέος.
-Οι νέοι κανόνες παρέχουν επίσης ειδική μεταχείριση στις αμυντικές δαπάνες, και επικεντρώνονται στις καθαρές δαπάνες και όχι στο διαρθρωτικό ή ονομαστικό έλλειμμα του προϋπολογισμού, καθώς οι καθαρές δαπάνες είναι άμεσα υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.
Το ΥΠΕΘΟ στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως ικανοποιήθηκαν οι βασικές προτεραιότητες που είχε θέσει και η ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά την ειδική μεταχείριση των αμυντικών δαπανών, την ειδική πρόνοια για τους τόκους του ελληνικού δημοσίου χρέους το 2033, την προστασία των επενδύσεων και την σταδιακή μείωση του δημοσίου χρέους, ώστε να μην υπονομεύεται η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή.