Τα αιτήματα των αγροτών προς την Ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τον αγροτικό τομέα αποκαλύπτουν μια άμεση σύνδεση με το κόστος παραγωγής. Όσο μικρότερο είναι το κόστος παραγωγής των γεωργικών προϊόντων τόσο πιο εύκολο θα είναι για τους αγρότες να δώσουν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερες τιμές. Βέβαια θα πρέπει εδώ να τονιστεί πως τα περισσότερα από τα προϊόντα των αγροτών ήδη πωλούνται από τους ίδιους τους αγρότες σε πολύ χαμηλές τιμές σε αντίθεση με αυτές που τελικά βρίσκουμε στα ράφια.
Οι αγρότες αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις που αυξάνουν το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους, ενώ παράλληλα πιέζονται από την αγορά και την πολιτική να παραμένουν ανταγωνιστικοί. Ας δούμε όμως πώς τα αιτήματά τους συνδέονται πραγματικά με το κόστος παραγωγής:
1. Άμεση Μείωση του κόστους παραγωγής: Οι αγρότες ζητούν μέτρα που θα μειώσουν το κόστος των μεταβλητών δαπανών τους, όπως το πετρέλαιο, το ρεύμα, τα εφόδια, και τις ζωοτροφές. Η θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, η επιβολή πλαφόν στο κόστος του αγροτικού ρεύματος, και η επιδότηση εφοδίων στοχεύουν στην απευθείας μείωση του κόστους που επιβαρύνει την παραγωγική διαδικασία.
2. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος και αποζημιώσεις: Το αίτημα για αναπλήρωση του εισοδήματος σε περίπτωση απωλειών λόγω καταστροφών ή χαμηλών τιμών πώλησης αντικατοπτρίζει την ανάγκη για οικονομική σταθερότητα σε περιπτώσεις που το κόστος παραγωγής δεν καλύπτεται.
3. Αγρότες Ενάντια στις «ελληνοποιήσεις»: Το αίτημα για δράσεις κατά της παράνομης επανασήμανσης εισαγόμενων προϊόντων ως ελληνικών προστατεύει την αγοραία αξία των τοπικών προϊόντων και διασφαλίζει δίκαιους όρους ανταγωνισμού, επηρεάζοντας έμμεσα το κόστος παραγωγής, μέσω της τιμής πώλησης άρα και την τιμή των προϊόντων στο «πιάτο» μας.
4. Τιμές που καλύπτουν το κόστος παραγωγής: Οι αγρότες απαιτούν τιμές που να εξασφαλίζουν ότι το κόστος παραγωγής τους καλύπτεται και παράλληλα να τους παρέχει ένα βιώσιμο εισόδημα. Αν αυτό δε συμβεί θα σταματήσουν αυτοί να παράγουν, θα μειωθεί η προσφορά προϊόντων στην αγορά και όπως είναι γνωστό από τους νόμους προσφοράς και ζήτησης, οι τιμές των τελικών προϊόντων θα αυξηθούν.
5. Έργα υποδομής: Η ανάγκη για αντιπλημμυρική θωράκιση και άλλα έργα υποδομής, μετά τα όσα προκάλεσαν ο Ιανός, o Daniel και ο Elias, συνδέεται με την προστασία της παραγωγής από φυσικές καταστροφές, μειώνοντας τον κίνδυνο απωλειών και επομένως τη συνολικό κόστος αλλά και την προσφορά γεωργικών προϊόντων.
Συνοψίζοντας, τα αιτήματα των αγροτών αντικατοπτρίζουν μια προσπάθεια να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να αυξηθούν τα εισοδήματα τους σε τέτοιο σημείο που να μπορούν να νιώθουν μια σχετική ασφάλεια και να προστατευθεί η παραγωγική δυναμικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων τους ή των κτηνοτροφικών μονάδων τους από τις φυσικές καταστροφές και ταυτόχρονα να αποκατασταθεί η αντικειμενική αδικία στην αγορά, με τις τεράστιες διαφορές τιμών των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι. Με αυτό τον τρόπο φαίνεται τελικά η στενή σύνδεση μεταξύ των αγροτικών αιτημάτων, του κόστους παραγωγής και τελικά την τιμή των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στο πιάτο μας.
Ανάμεσα σε όλα αυτά είναι και η ΜΗ εφαρμογή της ΚΑΠ, αίτημα όμως που μάλλον είναι αδύνατο να ικανοποιηθεί. Μετά το 2025 ίσως…