Τη συνέχιση και τον Φεβρουάριο της πτωτικής τάσης στις οικιακές τιμές ρεύματος, αποτυπώνει για τη χώρα μας το νέο δελτίο του δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI), που προσδιορίζεται σε μηνιαία βάση από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, σε συνεργασία με την εταιρεία VaasaETT.
Έτσι, τη σκυτάλη της πτώσης κατά 2,19%, που καταγράφηκε τον Ιανουάριο, πήρε μία καινούρια πτώση των λιανικών τιμών ρεύματος των ελληνικών νοικοκυριών, η οποία ανήλθε σε 3,5% περίπου σε μηνιαία βάση. Πιο συγκεκριμένα, η μέση τελική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας (συμπεριλαμβάνοντας ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τέλη και φόρους) ήταν 22,97 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα στην Αθήνα (καθώς η έρευνα διεξάγεται σε επίπεδο ευρωπαϊκών πρωτευουσών).
Ως συνέπεια, ήταν 0,83 λεπτά φθηνότερη από τον Ιανουάριο του 2024, όταν είχε διαμορφωθεί στα 23,8 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Η μείωση θα πρέπει να αποδοθεί στην πτώση των διεθνών τιμών αερίου, η οποία συμπαρέσυρε προς τα κάτω και τις χονδρεμπορικές τιμές στην ελληνική αγορά. Είναι ενδεικτικό ότι η εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού έκλεισε τον Φεβρουάριο στα 73,61 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, έναντι 93,02 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Ιανουάριο. Την ίδια στιγμή, τα νέα «έγχρωμα» τιμολόγια ρεύματος έχουν ενισχύσει τον ανταγωνισμό στη λιανική, δίνοντας κίνητρο στις εταιρείες να περιορίσουν τα περιθώρια κέρδους τους.
Το τοπίο στην Ε.Ε.
Όπως φαίνεται από το δελτίο του HEPI, για έναν ακόμη μήνα, τον Φεβρουάριο η εγχώρια λιανική παρέμεινε σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο των πρωτευουσών των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., ο οποίος ήταν στα 24,85 λεπτά ανά KWh. Επίσης, η Αθήνα ήταν η 14η ακριβότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με το δελτίο, η μέση οικιακή τιμή ρεύματος παρουσίασε αμελητέα μείωση τον Φεβρουάριο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στις περισσότερες πρωτεύουσες που περιλαμβάνονται στον δείκτη ΗΕΡΙ, οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Μόνο σε έξι αγορές καταγράφηκαν αυξήσεις τιμών περιορισμένης κλίμακας, η σημαντικότερη από τις οποίες παρατηρήθηκε στο Παρίσι και ανήλθε σε 7%. Αντίθετα, σχεδόν στο 1/3 των ευρωπαϊκών πρωτευουσών υπήρξαν σε κάποιο βαθμό ελαττώσεις στις χρεώσεις.
Τα στοιχεία δείχνουν πως τον Φεβρουάριο συνεχίστηκε η σταθερότητα των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες. Αιτίες της σταθερότητας είναι το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ήπιες στις περισσότερες περιοχές της «Γηραιάς Ηπείρου», με αποτέλεσμα η ζήτηση να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα και οι αποθήκες αερίου να διατηρούν σημαντικές ποσότητες αποθεμάτων καυσίμου.
Οι τρεις ακριβότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τον Φεβρουάριο ήταν το Δουβλίνο (41,35 λεπτά), το Λονδίνο (39,86 λεπτά) και η Πράγα (39,16 λεπτά ανά kWh).
Η εικόνα των κυμαινόμενων χρεώσεων
Όσον αφορά την Αθήνα (Ελλάδα), ανάλογη πτωτική εικόνα προκύπτει αν ληφθούν υπόψη μόνο τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος. Σε αυτή την περίπτωση, η μέση τιμή για τα νοικοκυριά ήταν 22,48 λεπτά του ευρώ ανά kWh, από 23,53 λεπτά του ευρώ ανά kWh τον Ιανουάριο του 2024.
Λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές στις πρωτεύουσες των 15 κρατών-μελών της Ε.Ε. έως το 2004 (εκτός από την Αυστρία, όπου δεν προσφέρονται τιμολόγια κυμαινόμενης χρέωσης), το μέσο κυμαινόμενο ελληνικό τιμολόγιο παρέμεινε τον Φεβρουάριο το 11ο φθηνότερο. Η μέση χρέωση ανήλθε σε 29,82 λεπτά ανά kWh.
Από τις 15 πρωτεύουσες, οι τρεις ακριβότερες τον προηγούμενο μήνα ήταν το Λονδίνο (41,52 λεπτά ανά kWh), το Δουβλίνο (41,53 λεπτά) και το Βερολίνο (40,75 λεπτά).
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λογαριασμοί ρεύματος: Επιπλέον έσοδα δίνουν «ανάσα» στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις – Κλειδί τα δικαιώματα ρύπων
Πτώση στο αέριο
Στην περίπτωση του αέριου, στην Ελλάδα (Αθήνα) η μέση λιανική τιμή του καυσίμου για τα νοικοκυριά κινήθηκε έντονα πτωτικά για έναν ακόμη μήνα, υποχωρώντας κατά -10% περίπου. Ως συνέπεια, η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στα 6,94 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 7,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον αμέσως προηγούμενο μήνα.
Μαζί με την Εσθονία (Ταλίν), όπως καταγράφηκε επίσης «βουτιά» 10%, η μείωση στη χώρα μας ήταν η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με το δελτίο, σε καμία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δεν καταγράφηκε αύξηση, με τις μηνιαίες μεταβολές να έχουν αρνητικό πρόσημο στις 15 από τις 27 πρωτεύουσες του δείγματος.
Ως αποτέλεσμα, η μέση τιμή οικιακού αερίου σε όλη την Ευρώπη βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, μειωμένη κατά 14% χαμηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Η τιμή του καυσίμου στον ολλανδικό κόμβο TTF, η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις ευρωπαϊκές αγορές λιανικής, παρέμεινε κάτω από τα 30 €/Mwh για ολόκληρο το μήνα, υποχωρώντας περαιτέρω στα προ κρίσης επίπεδα.
Επιπλέον, ο καιρός συνεχίζει να είναι ήπιος στα περισσότερα μέρη της Ευρώπης, μειώνοντας την ανάγκη για θέρμανση, ενώ οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης παραμένουν σε υψηλά επίπεδα χωρητικότητας, εξαλείφοντας έτσι τον κίνδυνο νέας κρίσης στον ενεργειακό εφοδιασμό, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου θέρμανσης.
Τα περισσότερα τιμολόγια φυσικού αερίου στην Ελλάδα εξαρτώνται από την τιμή προηγούμενου μήνα στο TTF, επομένως ακολούθησαν την πρόσφατη πτωτική τάση των τιμών στον ολλανδικό κόμβο. Τον Φεβρουάριο, οι λιανικές τιμές στην Αθήνα ήταν 36% χαμηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, πλησιάζοντας τα επίπεδα πριν από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης.