Ταυτοποίηση και φόροι «στρέφουν» τους παίκτες στον παράνομο τζόγο

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ταυτοποίηση και φόροι «στρέφουν» τους παίκτες στον παράνομο τζόγο
Αποκαλυπτική έρευνα της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων καταγράφει τις ανησυχητικές διαστάσεις του παράνομου τζόγου στην Ελλάδα όπου «παίζονται» 1,7 δις. ευρώ ενώ χτυπάει καμπανάκι για την ενασχόληση των ανηλίκων από 17 έως 21 με τον παράνομο στοιχηματισμό.

Αποκαλυπτική έρευνα της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων καταγράφει τις ανησυχητικές διαστάσεις του παράνομου τζόγου στην Ελλάδα όπου «παίζονται» 1,7 δισ. ευρώ ενώ χτυπάει καμπανάκι για την ενασχόληση των ανηλίκων από 17 έως 21 με τον παράνομο στοιχηματισμό.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Kapa Research και παρουσιάστηκε από στελέχη της ΕΕΕΠ κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Παιγνίων σε συνεργασία με την εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων Cleon Conferences Communications, καταγράφει την διόγκωση του παράνομου δικτύου παιγνίων αφήνοντας τεράστια «μαύρη τρύπα» εσόδων τόσο στους νόμιμους παρόχους αλλά και στα κρατικά ταμεία.

Ο υφυπουργός Οικονομίας Χ. Θεοχάρης μιλώντας στην ημερίδα μίλησε για την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων προκειμένου να μειωθεί όλο αυτό το δίκτυο που αποτελεί πληγή στην οικονομία αλλά παράλληλα έχει και κοινωνικές επιπτώσεις.

«Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι το ζήτημα της φορολογίας της ίδιας αλλά η αγορά των παιγνίων καθώς είναι μία αγορά η οποία λειτουργεί, αναπτύσσεται, παράγει έσοδα. Συνεπώς είναι μία αγορά που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έπρεπε να είναι -και ούτε είναι- από τις πρώτες προτεραιότητες της φορολογικής διοίκησης».

Σημείωσε πως μέχρι πρότινος δεν είχαν γίνει προσπάθειες να «διορθωθεί» η αγορά καθώς λειτουργούσε τονίζοντας πως «αν κάτι λειτουργεί, άστο ως έχει». Υπογράμμισε ωστόσο πως «όμως φάνηκαν και τα προβλήματα από τη μελέτη και οι σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις του παράνομου στοιχηματισμού» και συνέχισε «Συνεπώς πρέπει να δούμε και να ασχοληθούμε με αυτό το ζήτημα. Είναι ένα ζήτημα που είναι σημαντικό και κάνουμε τις κατάλληλες συνεννοήσεις με την Ανεξάρτητη Αρχή.

Περιμένουμε κάποιες προτάσεις από την ίδια ώστε να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον παράνομο στοιχηματισμό. Το επόμενο χρονικό διάστημα, τους επόμενους μήνες ακριβώς , θα δούμε αυτές τις παρεμβάσεις οι οποίες θα μειώσουν το εύρος του παράνομου στοιχηματισμού. Οι προτάσεις και τα συμπεράσματα της αγοράς ελπίζω να έρθουν στο υπουργείο, να τις δούμε και να εμπλουτίσουν τον τρόπο σκέψης μας για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο το οποίο έχει τεράστιες διαστάσεις αλλά κυρίως και πολύ αρνητικά αποτελέσματα».

Όπως προκύπτει από την έρευνα οι ηλικίες 17 έως 24 αποτελούν το 10,3% των παικτών όταν στην χώρα μας επιτρέπεται το παιχνίδι από την ηλικία των 21 ετών και πάνω δείχνοντας ότι οι ανήλικοι στρέφονται στο παράνομο δίκτυο αντιμετωπίζοντας μεγάλους κίνδυνους.

Ειδικότερα σύμφωνα με την έρευνα:

- Περισσότερα από 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ παίχτηκαν το 2023 μέσα από τα παράνομα δίκτυα. Από αυτά το ένα δις ευρώ σε διαδικτυακά παιχνίδια και τα 700 εκατομμύρια ευρώ σε επίγεια παιχνίδια.

- Στα παράνομα δίκτυα στρέφονται οι νέοι από 17 ετών και πάνω οι οποίοι δεν μπορούν να παίξουν στους νόμιμους παρόχους.

- 900.00 Έλληνες, έχουν συμμετάσχει σε παράνομα τυχερά παιχνίδια, έστω και μια φορά τους τελευταίους 12 μήνες.

- Οι παίκτες στο παράνομο δίκτυο ξαναέπαιξαν το 47,55% των κερδών τους κατά μέσο όρο. Το μέσο ετήσιο ποσό που δαπανήθηκε ανά παίκτη ανέρχεται στο ποσό των 1934 ευρώ από τα οποία 1.194 ευρώ είναι ο ετήσιος μέσος όρος δαπάνης ανά παίκτη στα διαδικτυακά μη αδειοδοτημένα δίκτυα και 738 ευρώ είναι ο ετήσιος μέσος όρος δαπάνης ανά παίκτη στα επίγεια μη αδειοδοτημενα δίκτυα.

- Η αίσθηση που έχουν οι παίκτες από τη συμμετοχή τους στο μη αδειόδοτημένο περιβάλλον είναι για το 9,6% ότι βγήκε κερδισμένος, το 15,6% μάλλον κερδισμένος, το 20,5% ούτε κερδισμένος ούτε χαμένος, το 25,2% μάλλον χαμένος και το 27,2% χαμένος.

- Ο τρόπος που ενημερώνονται για τα παράνομα δίκτυα είναι για το 58,57% μέσω φίλων και γνωστών, για το 40,41 μέσω διαφημίσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για το 23,06% μέσω του «σκοτεινού διαδικτύου», για το 22,86% μέσω άμεσης προωθητικής ενέργειας, για το 9,59% κατόπιν απευθείας επικοινωνίας με τον παράνομο διοργανωτή.

- Αναφορικά με τα κίνητρα που πήγαν προς το παράνομο τζόγο το 48.37% ανέφεραν ότι δεν απαιτεί ταυτοποίηση παίκτη, το 45, 71% ότι δεν φορολογούνται τα κέρδη.

- Η ηλικιακή ομάδα 17-24 ετών προσανατολίζεται κατά κύριο λόγο στο διαδίκτυο, επιλέγοντας σε μεγάλο βαθμό τον αθλητικό στοιχηματισμό μέσω διαδικτύου (77,4%), ενώ ακολουθούν τα παιχνίδια καζίνο μέσω διαδικτύου και τα φρουτάκια μέσω διαδικτύου.

- Σχεδόν κάθε μέρα παίζει η πλειοψηφία σε ηλικίες 17 έως 24, μία ή δύο φορές την εβδομάδα παίζει η πλειοψηφία των 23 -34 μία δύο φορές το μήνα παίζει η ηλικίες έως 53 και πιο σπάνιο παίζει η ηλικία 63 και πάνω.

- Κάθε μέρα παίζει το 10,8% μία ή δύο φορές την εβδομάδα το 38,38% μία ή δύο φορές το μήνα το 30,2%. Η πλειοψηφία των 17 - 34 σε μεγάλο ποσοστό παίζουν στοίχημα μέσω διαδικτύου κάτι που μειώνεται πολύ στο 25- 34. Το 76παίζει αποκλειστικά σε μη αδειοδοτημένους παρόχους. ,07% παίζει σε αδειοδοτημένους και μη αδειοδοτημένους παρόχους και το 23,93%

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deals 9 δισ. ευρώ αναμένει η ελληνική αγορά το 2024

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider