Κομισιόν: Στοίχημα το ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπτυξη και τις εξαγωγές

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κομισιόν: Στοίχημα το ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπτυξη και τις εξαγωγές
Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο Εθνικός Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράλληλα με την διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Πέρα από τη διατήρηση της συνετούς δημοσιονομικής στάσης και των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων η συνεχής έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του Εθνικούς Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει ζωτική σημασία για την διασφάλιση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό είναι ένα από τα βασικά μηνύματα που στέλνει η έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα μας.

Η διατήρηση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, η απονομή της δικαιοσύνης και η διασφάλιση των περιουσιακών δικαιωμάτων, και η επίτευξη του στοχευμένου πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος άνω του 2% του ΑΕΠ είναι καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση της διαρθρωτικής εξισορρόπησης της οικονομίας, αναφέρεται σχετικά.

Επιπλέον, η μείωση του επενδυτικού χάσματος εξαρτάται από τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, καθώς και από την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα και των κεφαλαιαγορών.

Στην έκθεση διαπιστώνεται πρόοδος σε μια σειρά από τους παραπάνω τομείς και ζητείται η εφαρμογή μέτρων που έχουν καθοριστεί από την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, για την άρση του υπερβολικού διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις, τη δημιουργία απλούστερου ρυθμιστικού πλαισίου και αδειοδότησης, αντιμετώπιση των αναποτελεσματικών δημόσιας διοίκησης και βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δικαιοσύνης.

Η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και του Κτηματολογίου έχουν ενσωματωθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάκαμψης και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα μέσα του 2025. «Μόλις ολοκληρωθεί, αυτή η μεταρρύθμιση αναμένεται να επιταχύνει την καταχώριση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, να παρέχει ασφάλεια δικαίου και να προωθήσει τις ιδιωτικές επενδύσεις», αναφέρεται στην έκθεση.

Κοιτάζοντας προς τα εμπρός, «για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει στοχευμένες τις κρατικές παρεμβάσεις εισάγοντας επιδοτήσεις σε όσους έχουν ανάγκη, άροντας τα εμπόδια στον ανταγωνισμό και την αγορά εισόδου και να αποφευχθούν μέτρα για την εισαγωγή στρεβλώσεων των τιμών».

Κρίσιμα τα κονδύλια – Πώς θα μειωθεί το επενδυτικό κενό

Η διασφάλιση της αποτελεσματικής απορρόφησης του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων κονδυλίων της ΕΕ παραμένει απαραίτητη για τη στήριξη της αύξησης της παραγωγικότητας και την προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, σημειώνεται ακόμη στην έκθεση

Η βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση και η ενίσχυση των κεφαλαιαγορών είναι ουσιαστικής σημασίας για τη μείωση του επενδυτικού χάσματος. Η δανειακή διευκόλυνση στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης, που σχεδιάστηκε για να παρέχει χρηματοδότηση για τον εταιρικό τομέα με λογικό κόστος, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αύξηση της προσφοράς χρηματοδότησης από το 2022. ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των επενδύσεων που χρηματοδοτήθηκαν μέσω της δανειακής διευκόλυνσης έως το τέλος του 2023 σε 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ (4,6% του ΑΕΠ). Ωστόσο, θα μπορούσαν να προβλεφθούν περαιτέρω μέτρα για τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ακόμη, σημειώνεται πως το σχέδιο της κυβέρνησης να αποκαταστήσει το καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών μαζί με τη συνεχιζόμενη μείωση των ποσοστών μη εξυπηρετούμενων δανείων επιχειρήσεων μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της διαθεσιμότητας χρηματοδότησης για τον εταιρικό τομέα.

Επιπλέον, απαιτούνται μέτρα για τη μείωση της παραοικονομίας και την παροχή κινήτρων στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις να κλιμακώσουν τις δραστηριότητές τους μπορούν να βελτιώσουν την πρόσβασή τους στον τραπεζικό δανεισμό.

Διεύρυνση των εξαγωγών

Στην έκθεση τονίζεται ακόμη πως η διεύρυνση και η διαφοροποίηση της εξαγωγικής βάσης και η αντιμετώπιση της υψηλής ενεργειακής εξάρτησης, όπως σχεδιάζεται στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης, είναι ζωτικής σημασίας για την αύξηση της ανάπτυξης και τη βελτίωση της ανθεκτικότητας σε κραδασμούς των τιμών της ενέργειας. «Τα προβλεπόμενα μέτρα αποσκοπούν στη διευκόλυνση του εμπορίου, μεταξύ άλλων με τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται στους εξαγωγείς και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών για τη διευκόλυνση του εμπορίου γεωργικών προϊόντων», σημειώνεται σχετικά.

Η Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ενέργειας για να ικανοποιήσει τις ενεργειακές ανάγκες. Για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, η εφαρμογή μέτρων στο πλαίσιο του RRP, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του κεφαλαίου REPowerEU που προστέθηκε πρόσφατα, θα πρέπει επίσης να συμβάλει στη μείωση της ενεργειακής ζήτησης, στην αύξηση της παραγωγής και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη διευκόλυνση της απαλλαγής από τον άνθρακα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικές δηλώσεις: Στο «σκάνερ» της εφορίας τα εισοδήματα από ακίνητα – 10+1 γρίφοι και παγίδες του Ε2

Τράπεζες: Ισχυρά έσοδα, περαιτέρω μείωση NPEs και άλμα στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων το α΄ τρίμηνο 2024 

Σε υψηλό επίπεδο η συμπίεση μισθών στην ελληνική οικονομία - Τι ρόλο παίζει ο κατώτατος

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider