Επιταχύνθηκε για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στη Γερμανία, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα στην πορεία επιστροφής προς τον στόχο του 2%. Η αύξηση των τιμών διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Απρίλιο, ενώ οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν να παραμείνει σταθερή στο 2,3%. Βασικό μοχλό για την άνοδο αποτέλεσε η ενέργεια.
Παρόμοια δυναμική σημειώθηκε και στην Ισπανία, με τον πληθωρισμό να εντείνεται στο 3,4% αφού η κυβέρνηση συνέχισε να αφαιρεί τη στήριξη που συνέβαλε στη συγκράτηση της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Στην Ιρλανδία, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 1,6% από 1,7%. Τα στοιχεία για τις 20 χώρες τις Ευρωζώνης που θα δημοσιευτούν την Τρίτη, αναμένεται να δείξουν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος στο 2,4% για πρώτη φορά φέτος. Παρ' όλα αυτά είναι πιθανό να υπάρξει επιβράδυνση στα υποκείμενα κέρδη ευμετάβλητων στοιχείων όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα.
Ωθούμενη από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από το υψηλό του 2022, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ετοιμάζονται για την πρώτη μείωση στο κόστος δανεισμού τον Ιούνιο. Καθώς οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες, το μέγεθος της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής αποτελεί αντικείμενο ζωηρής συζήτησης, με λίγους να τολμούν να δώσουν συγκεκριμένες προβλέψεις. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εστιάζουν ιδιαίτερα στις εγχώριες τιμές των υπηρεσιών, στις οποίες παραμένει επίμονη η άνοδος τους τελευταίους μήνες. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους μισθούς, οι οποίοι αυξάνονται για να αντισταθμίσουν το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.