Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας πρόκειται να οριστικοποιηθούν οι βιομηχανίες που θα καλύψουν κατά προτεραιότητα μέρος των ενεργειακών αναγκών τους με «πράσινο» ρεύμα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης των «πράσινων» PPAs που έχουν υποβληθεί, για ένταξη στο μέτρο το οποίο προβλέπει άμεση χορήγηση όρων σύνδεσης σε ανανεώσιμους σταθμούς που θα τροφοδοτούν βιομηχανικούς καταναλωτές.
Σκοπός της αξιολόγησης είναι να προσδιοριστεί κατ' αρχάς ποιες από αυτές τις συμβάσεις πληρούν τα τυπικά κριτήρια που θέτει το μέτρο. Σε δεύτερη φάση, τα «πράσινα» PPAs θα αξιολογηθούν ως προς τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, ώστε να εκτιμηθεί κατά πόσο μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους των αντίστοιχων ενεργοβόρων επιχειρήσεων.
Στόχος του ΥΠΕΝ είναι το φιλτράρισμα να ολοκληρωθεί άμεσα, ώστε αμέσως μετά να δημοσιευθεί η Υπουργική Απόφαση για τη συνολική ισχύ των ανανεώσιμων σταθμών που θα αποκτήσουν προβάδισμα στην πρόσβαση σε ηλεκτρικό «χώρο». Απόφαση που, όπως είναι φυσικό, θα καθορίσει ποια από αυτά τα «πράσινα» PPAs πρόκειται να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ο προσανατολισμός του υπουργείου είναι το χαρτοφυλάκιο που θα ενταχθεί στη fast-track διαδικασία να κινηθεί στο 1,5 GW.
Στα 2 GW τα επιλέξιμα έργα
Υπενθυμίζεται ότι η προτεραιοποίηση μονάδων ΑΠΕ, στην πρόσβαση στον ηλεκτρικό «χώρο» ώστε να εξασφαλίσουν «πράσινο» ρεύμα σε βιομηχανίες, προβλέπεται με ρύθμιση του ΥΠΕΝ που ψηφίστηκε στις 15 Μαρτίου. Με βάση τη ρύθμιση, μέσα στις επόμενες 35 ημέρες (δηλαδή έως την Παρασκευή, 19 Απριλίου) οι ενδιαφερόμενοι θα έπρεπε να υποβάλουν τα σχετικά έγγραφα στους δύο αρμόδιους φορείς – δηλαδή στη Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εναλλακτικών Καυσίμων του ΥΠΕΝ, καθώς και στον ΑΔΜΗΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο παραπάνω χρονικό «παράθυρο» υπήρξε «βροχή» αιτήσεων, με συνέπεια η συνολική τους ισχύ να αθροίζεται στα επίπεδα των 3,8 GW. Κάτι που σημαίνει ότι δυνητικά διεκδικεί προτεραιότητα ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 3 GW – καθώς η ισχύς κάθε «πράσινου» PPA «κουρεύεται» κατά 20%, ώστε να εξασφαλιστεί ηλεκτρικός «χώρος» για περισσότερες διμερείς συμβάσεις.
Ωστόσο, από την έως τώρα αξιολόγηση προκύπτει πως ανέρχονται σε περίπου 2 GW τα «πράσινα» PPAs τα οποία πληρούν τους όρους που έθετε η νομοθετική διάταξη, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που είχαν μεταφέρει στο Insider.gr παράγοντες της αγοράς. Ένας από αυτούς τους όρους ήταν η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή να προορίζεται για ενεργοβόρες επιχειρήσεις, και πιο συγκεκριμένα για επιχειρήσεις από τους κλάδους που έχουν ενταχθεί στο Προσωρινό Πλαίσιο Κρίσης και Μετάβασης (TCTF).
Παράλληλα, εκτός από τα «πράσινα» PPAs, μεταξύ των εγγράφων που θα πρέπει να υποβληθούν για να είναι πλήρεις οι αιτήσεις, ήταν και υπεύθυνες δηλώσεις των αντισυμβαλλόμενων βιομηχανιών, σχετικά με την απολογιστική ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τα τελευταία τρία έτη λειτουργίας τους.
Ποιες βιομηχανίες διεκδικούν προτεραιότητα
Όπως έχει γράψει το Insider.gr, στα συμβόλαια που έχουν υποβληθεί περιλαμβάνονται και αυτά που έχει υπογράψει η ΔΕΗ τόσο με τη Viohalco όσο και με την ΤΙΤΑΝ, καθώς στο μεταξύ ολοκληρώθηκαν με αίσια έκβαση οι διαπραγματεύσεις για την αναπροσαρμογή των τιμών των συμβολαίων. Το «πράσινο» ΡΡΑ με τη Viohalco αφορά φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος έως 520 MW, ενώ με την ΤΙΤΑΝ 300 MW.
Οι υπόλοιπες «πράσινες» διμερείς συμβάσεις που έχουν υποβληθεί, και διαθέτουν το σύνολο των απαιτούμενων εγγράφων, αθροίζουν ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στα επίπεδα των 1.000 MW. Πρόκειται για συμβάσεις για την ηλεκτροδότηση με «πράσινο» ρεύμα της Helleniq Energy, της Mytilineos, της Lafarge (ΑΓΕΤ), και της Χαλυβουργίας Ελλάδος.
Ανεξάρτητα πάντως από το πού θα τοποθετήσει τον «πήχη» η Υπουργική Απόφαση, για την κατανομή των GW που θα καθορίζει, προβλέπονται δύο «ταχύτητες» για τα «πράσινα» PPAs που έχουν υποβληθεί. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, στην πρώτη «ταχύτητα» (που έχει και το απόλυτο προβάδισμα), ανήκουν οι διμερείς συμβάσεις οι οποίες ήδη εκτελούνται και έχουν ακριβώς καθορισμένα έργα ΑΠΕ για την τροφοδοσία των βιομηχανιών με «πράσινο» ρεύμα.
«Πράσινα» PPAs της πρώτης «ταχύτητας» είναι αυτά της ΔΕΗ με Viohalco και ΤΙΤΑΝ. Η υπόλοιπη ισχύς θα κατανεμηθεί στις διμερείς συμβάσεις της δεύτερης «ταχύτητας», η ιεράρχηση των οποίων θα γίνει με βάση τη χρονική προτεραιότητα. Μάλιστα, για το χρονικό κριτήριο προβλέπονται δύο εναλλακτικές φόρμουλες, ανάλογα με πόσο θα είναι το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο που θα προτεραιοποιηθεί, συγκριτικά με τα «πράσινα» PPAs που υποβλήθηκαν και εντάσσονται σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία.