Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για συμφωνία στα κόκκινα δάνεια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για συμφωνία στα κόκκινα δάνεια

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το μπαράζ διαβουλεύσεων που έχει ξεκινήσει από το πρωί της Πέμπτης, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών για τη λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα, η υλοποίηση της οποίας ξεκλειδώνει τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Από το δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα ξεχωρίζει το μείζον θέμα διαχείρισης των κόκκινων δανείων, το οποίο αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της νέας συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με το κουαρτέτο που θα ξεκινήσει στις 7 το βράδυ της Πέμπτης.

Αυτή είναι και η κρισιμότερη συνάντηση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο, καθώς από την έκβασή της θα κριθεί και η συμφωνία.

Στο θέμα των κόκκινων δανείων, η ελληνική πλευρά επιδιώκει ένα μοντέλο αντίστοιχο με το κυπριακό και διεκδικεί να εξαιρεθούν από τη διαχείριση και την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε funds τα δάνεια των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σχετικά με τα επίπεδα προστασίας και τα δικαιώματα των δανειοληπτών τα δάνεια των οποίων θα μεταφέρονται στις εταιρείες διαχείρισης, η κυβέρνηση ζητά να υπάρξει ρητή αναφορά πως τα δικαιώματα που έχουν σήμερα οι δανειολήπτες των τραπεζών θα εξακολουθήσουν να ισχύουν ακόμη και στην περίπτωση που το δάνειο τους μεταβιβαστεί.

Συνάντηση Τσακαλώτου, Σταθάκη με Στουρνάρα

Με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της ελληνικής πλευράς, οι κ. κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης είχαν νωρίτερα συνάντηση με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το νομοσχέδιο για την πώληση των κόκκινων δανείων στα ξένα funds, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος είχε καθοριστικό ρόλο στη συγγραφή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Κατά τις πληροφορίες το νομοσχέδιο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον Κώδικα Δεοντολογίας, τον οποίον πρόσφατα έχει αναθεωρήσει η ΤτΕ.

Χωρίς δεσμεύσεις η συνάντηση Κατρούγκαλου - Θεσμών

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, με το κουαρτέτο των Θεσμών, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «άκουσαν τις προτάσεις μας, χωρίς να τις απορρίψουν».

Οι προτάσεις αφορούσαν την μείωση των επικουρικών συντάξεων και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες (1,5% για τον εργοδότη και κατά 0,5% για τον εργαζόμενο) για τουλάχιστον δύο έτη.

Σημειώνεται ότι ενόψει του νέου Ασφαλιστικού που θα ψηφιστεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει τους δανειστές για τον τρόπο με τον οποίο θα αποφύγει την μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνη κατά 1% ή 1,8 δισ. ευρώ.

«Ισχύει η δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι θα προστατεύσουμε τις συντάξεις και θα προχωρήσουμε σε μια δίκαιη μεταρρύθμιση», δήλωσε ο υπουργός αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης.

Η κυβέρνηση απ’ ότι φαίνεται, είναι διατεθειμένη να «θυσιάσει» τις επικουρικές συντάξεις προκειμένου να σώσει τις κύριες και να αντικαταστήσει την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος με τον «κανόνα βιωσιμότητας», βάσει του οποίου θα εκτιμάται η βιωσιμότητα του ΕΤΕΑ.

Επιπλέον πρότεινε στους εκπροσώπους των δανειστών οριζόντιες μειώσεις στο εφάπαξ βοήθημα (της τάξης του 10%), μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ (με την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων) και περικοπές στο μέρισμα που εισπράττουν 280.000 δημόσιοι υπάλληλοι από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider