Ο πληθωρισμός στην Τουρκία ξεπέρασε το 75% τον Μάιο, με τους οικονομολόγους να πιστεύουν ότι αυτό θα είναι και το αποκορύφωμά του προτού αρχίσουν να μειώνονται οι τιμές.
Σύμφωνα με την Στατιστικό Ινστιτούτο της Τουρκίας, που αποτελεί κυβερνητική υπηρεσία, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 75,45% το Μάιο και 3,37% σε σχέση με την μέτρηση του Απριλίου.
Ωστόσο, η αξιοπιστία των δεδομένων της επίσημης Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας αμφισβητείται εν πολλοίς από οικονομικούς κύκλους και την αντιπολίτευση. Το ανεξάρτητο ινστιτούτο ENAG (Ομάδα Έρευνας Πληθωρισμού), που απαρτίζουν διάφοροι οικονομολόγοι πανεπιστημιακοί, υπολόγισαν την αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε ετήσια βάση στο 120,66%.
Τον Απρίλιο, ο ετήσιος πληθωρισμός κατεγράφη από την TUIK στο 67,07% και από το ENAG στο 121,98%.
Οι τομείς που σημείωσαν την πιο απότομη αύξηση τιμών σε ετήσια βάση ήταν η εκπαίδευση με ποσοστό 104,8%, η στέγαση κατά 93,2% και τα ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια κατά 92,9%.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στον κλάδο των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών κατεγράφη στο 70,14% (1,69% σε μηνιαία βάση).
Η χώρα με τους 85 εκατ. κατοίκους βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο σε μία σταθερή πορεία αύξησης των επιτοκίων σε μία προσπάθεια να αποκλιμακώσει τις πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές δημιουργώντας ταυτόχρονα οικονομικές προκλήσεις για τον μέσο Τούρκο καταναλωτή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης (ITO), το Σάββατο, οι τιμές λιανικής αυξήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη κατά 82,2% τον Μάιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Έτσι, καταγράφηκε το υψηλότερο επίπεδο ετήσιου πληθωρισμού από τον Δεκέμβριο του 2022.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έχει κρατήσει τα επιτόκια σταθερά στο 50% από τον Μάρτιο αναφέροντας ότι «η σφιχτή νομισματική πολιτική θα διατηρηθεί μέχρι να εμφανιστεί μία σημαντική και σταθερή πτώση στον μηνιαίο πληθωρισμό».