Γέλεν: Οι μισθοί δεν αποτελούν απειλή για τον πληθωρισμό - Διαχειρίσμο το χρέος εάν παραμείνει εκεί που βρίσκεται

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γέλεν: Οι μισθοί δεν αποτελούν απειλή για τον πληθωρισμό - Διαχειρίσμο το χρέος εάν παραμείνει εκεί που βρίσκεται
Η διόγκωση του χρέους των ΗΠΑ είναι διαχειρίσιμη, εφόσον παραμείνει εκεί που βρίσκεται, σε σχέση με την υπόλοιπη οικονομία. 

Η εικόνα της απασχόλησης στις ΗΠΑ μοιάζει ολοένα και περισσότερο με την αγορά εργασίας που υπήρχε πριν από την πανδημία του COVID-19 και η επιβράδυνση της αύξησης των μισθών δεν αποτελεί απειλή για αύξηση του πληθωρισμού. Αυτό δήλωσε την Πέμπτη η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν σε συνέντευξή της στο CNBC.

Η Γέλεν τόνισε πως «η αγορά εργασίας έχει γίνει λίγο λιγότερο "καυτή", λίγο πιο φυσιολογική. Ο αριθμός των θέσεων εργασίας μειώθηκε κάπως. Είχαμε μια έκρηξη στη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό. Και έτσι η αγορά εργασίας τώρα μοιάζει με αυτό που έμοιαζε πριν από την πανδημία. Οι μισθοί αυξάνονται αλλά με βραδύτερο ρυθμό. Και έτσι αυτό δεν φαίνεται πραγματικά ότι αποτελεί απειλή για τον πληθωρισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Γέλεν αναφέρθηκε επίσης και στη διόγκωση του χρέους των ΗΠΑ, τονίζοντας πως είναι διαχειρίσμο, εφόσον παραμείνει εκεί που βρίσκεται, σε σχέση με την υπόλοιπη οικονομία.

Η Γέλεν σημείωσε επίσης ότι τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν το «βάρος» καθώς οι ΗΠΑ διαχειρίζονται το τεράστιο χρέος των 34,7 τρισ. δολαρίων.

«Εάν το χρέος σταθεροποιηθεί σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας, βρισκόμαστε σε μια λογική θέση», δήλωσε σε συνέντευξή της στο CNBC. «Ο τρόπος που το βλέπω είναι ότι πρέπει να εξετάζουμε το πραγματικό κόστος των τόκων του χρέους. Αυτό είναι πραγματικά το βάρος» τόνισε.

Κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2024, το καθαρό κόστος των τόκων για το χρέος ανήλθε συνολικά σε 601 δισεκατομμύρια δολάρια - περισσότερο από ό,τι έχει ξοδέψει η κυβέρνηση για την υγειονομική περίθαλψη ή την άμυνα και περισσότερο από τέσσερις φορές από ό,τι έχει προβλέψει για την εκπαίδευση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Απρόσμενη αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής (PPI) τον Μάιο

Bloomberg: Η G7 στηρίζει με 50 δισ. την Ουκρανία μέσω των «παγωμένων» ρωσικών assets

Σάλιβαν: «Πολύ καλή πρόοδος» στις συνομιλίες για χρήση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

gazzetta
gazzetta reader insider insider