Επήλθε συμφωνία για το 1 δισ., λευκός καπνός για κόκκινα δάνεια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επήλθε συμφωνία για το 1 δισ., λευκός καπνός για κόκκινα δάνεια

Βγήκε τελικά λευκός καπνός από τη διαπραγμάτευση, καθώς κυβέρνηση και δανειστές κατέληξαν σε συμφωνία το βράδυ της Παρασκευής για το δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα, η ψήφιση του οποίου ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Η συμφωνία κλείδωσε, αφού επήλθε σύγκλιση θέσεων στο βασικότερο μέτωπο, εκείνο των κόκκινων δανείων.

Κατά τις πληροφορίες, κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν στο άνοιγμα της αγοράς επιχειρηματικών δανείων μέσω εταιρειών διαχείρισης. Η συμφωνία αφορά σε όλα τα επιχειρηματικά δάνεια - εκτός των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων - όπως αυτά ορίζονται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό.

Από τη συμφωνία μένουν εκτός καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τα οποία μαζί με εκείνα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ και έως 250 εργαζομένων, θα επανεξεταστούν σε νέο κύκλο συζητήσεων με τους Θεσμούς μετά τις 15 Φεβρουαρίου, οπότε η κυβέρνηση θα έχει θεσμοθετήσει το νέο κανονιστικό πλαίσιο που θα τα αφορά.

«Κλείνουν όλα καλά και με πολιτικά διαχειρίσιμο τρόπο για την κυβέρνηση» σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή την επίτευξη συμφωνίας.

Τσακαλώτος: Συμφωνήσαμε, ξεκλειδώνει η δόση του 1 δισ. ευρώ

«Ελλάδα και δανειστές συμφώνησαν στο δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα και ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την επίτευξη συμφωνίας.

«Ανοίγει η αγορά για τη διαχείριση από ιδιωτικές εταιρείες των μεγάλων κόκκινων δανείων μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές», εξήγησε, από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης.

Το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο που θα αποτυπώνει τη λίστα με τα προαπαιτούμενα αναμένεται να κατατεθεί το Σάββατο ή το αργότερο την Κυριακή στη Βουλή ώστε να εισαχθεί προς συζήτηση τη Δευτέρα στις αρμόδιες επιτροπές και την Τρίτη να κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τις προηγούμενες ώρες είχε κλείσει η διαπραγμάτευση για το νέο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας για το οποίο αποφασίστηκε ότι, το διοικητικό συμβούλιο θα απαρτίζεται από τρεις Έλληνες και δύο ξένους εκπροσώπους των δανειστών, καθώς και για τον ΑΔΜΗΕ οπού τελικά αποφασίστηκε η είσοδος στρατηγικού επενδυτή.

Οι παράμετροι της συμφωνίας για τον ΑΔΜΗΕ

Σε συμφωνία για το μέλλον του ΑΔΜΗΕ κατέληξαν την Πέμπτη εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Η λύση που συμφωνήθηκε προβλέπει διατήρηση του ελέγχου της πλειοψηφίας των μετόχων του Διαχειριστή από το Δημόσιο και διάθεση ποσοστού έως 49% σε στρατηγικό επενδυτή που θα είναι ευρωπαϊκή αντίστοιχη εταιρεία και στο Χρηματιστήριο.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τις πληροφορίες από πηγές που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση:

- Ο κλάδος της μεταφοράς ενέργειας θα αποσχιστεί από τη ΔΕΗ και θα μεταφερθεί σε εταιρεία κατά 100% θυγατρική του Δημοσίου. Το Δημόσιο θα διατηρήσει τον έλεγχο τουλάχιστον του 51% και θα διαθέσει έως και 49% σε επενδυτές μέσω Χρηματιστηρίου και σε στρατηγικό επενδυτή που θα είναι ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης δικτύων.

- Το ΔΣ θα αντικατοπτρίζει τη μετοχική σύνθεση, όπως ισχύει σε όλες τις Ανώνυμες Εταιρείες (δηλαδή το Δημόσιο θα έχει την πλειοψηφία) ενώ ο διευθύνων σύμβουλος θα προκύπτει από συμφωνία με τον στρατηγικό επενδυτή. Έτσι λύθηκε το θέμα του management που αποτελούσε το βασικό "αγκάθι" στη διαπραγμάτευση.

- Θα προηγηθεί ανεξάρτητη εκτίμηση του τιμήματος που θα εισπράξει η ΔΕΗ ως αποζημίωση για την απόσχιση του κλάδου μεταφοράς, στην οποία θα ενταχθεί και η εκκαθάριση των ενδοομιλικών εκκρεμοτήτων, ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ΔΕΗ μπορεί να αποζημιωθεί σχετικά σύντομα από τα έσοδα που θα προκύψουν από το Χρηματιστήριο και τον στρατηγικό επενδυτή και όχι σε βάθος χρόνου, όπως αναφερόταν νωρίτερα. Μένει ωστόσο να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Έκλεισε η συμφωνία για τα φορολογικά

Σε συμφωνία στο θέμα της περαιτέρω ανεξαρτητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ κατέληξαν ήδη από την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης και οι εκπρόσωποι των Θεσμών.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο ίδιος ο κ. Αλεξιάδης εξερχόμενος της συνάντησης, ο οποίος προανήγγειλε πως οι διατάξεις που αφορούν στα θέματα αυτά θα κατατεθούν την επομένη εβδομάδα στη Βουλή. «Έχουμε συμφωνήσει στα βασικά σημεία», ανέφερε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών θέλησε να δώσει εξηγήσεις στο ζήτημα που έχει ανακύψει με τις αποδείξεις και το κτίσιμο του αφορολογήτου και στη βάση αυτή τόνισε πως από το 2016 όλες οι δαπάνες που θα αναγράφονται στη φορολογική δήλωση θα πρέπει να πραγματοποιούνται με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή μέσω διατραπεζικών συναλλαγών.

Προανήγγειλε δε ότι με διατάξεις που θα κατατεθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή θα προβλέπεται η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με τις δαπάνες που γίνονται με τη χρήση πλαστικού χρήματος. Αυτό θα ισχύει και για τις ειδικές κατηγορίες δαπανών που οδηγούν σε μείωση του φόρου όπως τα ιατρικά έξοδα, αλλά και σε μείζονες αγορές όπως π.χ. η αγορά αυτοκινήτου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider